Antennarius pictus

Antennarius pictus is een hengelaarvis die in het water vaak niet opvalt. Zijn camouflage en zijn hengel met aas helpen hem bij het vangen van zijn prooi.

Antennarius pictus

De Antennarius pictus ziet er wat klunzig uit. Ze hebben een heel scala aan kleuren en kunnen rood, oranje, geel, groen, bruin of zwart zijn. Soms hebben ze een zadelvormige markering op hun rug. De staart heeft meestal drie stippen. Volwassen dieren worden vaak gevonden in de buurt van sponzen. De jonge dieren houden zich meestal op rond het rif of op zand en doen kleine sponzen of naakslakken na. Hengelaarvissen lokken hun prooi met een stukje nep aas op een antenne (hengel). Het aas lijkt op een prooidier zoals worm of garnaal. De Hengelaarvis houdt het aas voor zijn bek om prooi aan te trekken. Zodra de prooi binnen bereik is slokt de Hengelaarvis de prooi met een bliksemsnelle beweging naar binnen. Wanneer de Antennarius pictus niet aan het vissen is, rust zijn hengel en aas plat tegen zijn voorhoofd.

Antennarius pictus
Antennarius pictus 2

Leefomgeving

Riviermondingen, baaien en ondiepe beschutte koraalriffen tot een diepte van 75 meter. De Antennarius pictus kan worden gevonden in een groot gebied, van de Rode Zee naar beneden naar de Oost Afrikaanse kust. Naar het Oosten toe in de Indische Oceaan, de Stille Oceaan en naar beneden rond het Noord Australië.

Aquarium

In het aquarium alleen te houden met vissen van vergelijkbare grootte of groter. Kleinere vissen worden opgegeten. Ze geven de voorkeur aan een aquarium wat is ingericht met levend steen zodat ze opgaan in hun omgeving.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Doug Anderson
Bernard Dupont
Divemecressi

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pictus

Herkomst

, ,

Sociaal Gedrag

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Antennarius pictus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *