Anostomus ternetzi – Ternetzi Kopstaander

Anostomus ternetzi ofwel Ternetzi Kopstaander blijft wat kleiner dan de bekendere Anostomus anostomus. Ze zijn echter wel wat vredelievender en kleiner en daardoor makkelijker te houden.

()

Anostomus ternetzi – Ternetzi Kopstaander

Anostomus ternetzi is in 1949 voor het eerst beschreven door Fernández en Yépez. Ze maken onderdeel uit van de Anostomidae familie ofwel de Kopstaanders. Dit omdat de vissen veelal onder een hoek van 45 graden op hun kop rondzwemmen. In de hobby zijn ze al lang bekend. Vanaf 1965 worden ze onder de huidige naam ingevoerd, mogelijk dat ze ook al eerder werden geïmporteerd maar dan onder een andere naam.

De geslachtsnaam Anostomus is opgebouwd uit twee oud Griekse woorden. Ana betekend omhoog en stoma betekend mond. Een verwijzing naar de omhoog gerichte bek van dit geslacht. Deze soort is vernoemd naar Dr. Carl Ternetz, vandaar de soortnaam ternetzi.

Het geslacht Anostomus kent vijf soorten waarvan alleen Anostomus anostomus en Anostomus ternetzi regelmatig in de aquarium hobby voorkomen.

Beschrijving

Met een maximale lengte van zo’n 12 centimeter blijft de Anostomus ternetzi wat kleiner dan zijn grotere neef de Anostomus anostomus die een lengte van rond de 16 centimeter kan halen. Ze hebben een langgerekt lichaam. Op het lichaam bevinden zich wit/beige en bruine horizontale strepen met een zwarte vlek op de staartwortel. De vinnen zijn doorzichtig. Rond de bek en de kieuwen is een heel klein beetje rood zichtbaar.

Het verschil tussen de geslachten is niet duidelijk zichtbaar. De horizontale strepen op jonge dieren zijn niet helemaal recht. Het lijkt alsof de strepen bestaan uit meerder verbonden stippen. Als de dieren ouder worden worden de strepen rechter. Bij een deel van de vissen blijft de streep wat hobbelig. Waarschijnlijk is hieraan te zien dat dit de vrouwen zijn. Bij meerdere vissoorten is te zien dat het strepen patroon bij de vrouwen meer lijkt op die van juvenielen.

Karakter

Het karakter is een beetje afhankelijk van de grootte van het aquarium en van de grootte van de groep. In een klein aquarium met slechts een paar exemplaren tonen ze onderlinge agressie. In een wat groter aquarium en in een groep vanaf zo’n zeven exemplaren tonen ze meer hun natuurlijke scholen vormende gedrag. De onderlinge agressie die vaak zichtbaar is bij Anostomus soorten wordt meer veroorzaakt door het houden in een te kleine groep en in een te klein aquarium. Naar andere soorten toe zijn ze doorgaans vredelievend.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van de Anostomus ternetzi omvat rivieren in Brazilië, Frans Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela. Ze bewonen daar de snel stromende, rotsachtige delen van de rivieren en stroompjes die onderdeel uitmaken van de Amazone, Rio Orinoco, Rio Araguaia en Rio Machado.

Dieet

In het wild voedt Anostomus ternetzi zich door te grazen van de algen op rotsen en planten. Ook kleine ongewervelden worden wel gegeten. Het is dus een omnivoor maar eet voornamelijk groenvoer.

In het aquarium moet hij dan ook gevoerd worden met hoofdzakelijk herbivoor voer, zoals bijvoorbeeld spirulina vlokken, wafers, komkommer, sla, geblancheerde (verse) spinazie etc. Wissel dit af met een enkele keer levend of diepvriesvoer en normale vlokken.

Het Anostomus ternetzi Aquarium

Omdat de Ternetzi Kopstaander eigenlijk in een groep gehouden moet worden is een ruim aquarium nodig vanaf zo’n 150 centimeter. Richt het aquarium in met (filter) zand op de bodem, kienhout, stenen en stevige planten zoals Anubias, Echinodorus en Javavaren. Doordat ze algen van de planten schrapen blijven zachte planten niet heel. Ze eten de zachte delen van deze planten waardoor ze wegkwijnen.

Het zijn snelle zwemmers en kunnen wanneer ze schrikken boven het water uit springen. Zorg dan ook altijd voor een deksel op het aquarium om te voorkomen dat je vissen naast het aquarium belanden.

Als medebewoners kun je wat grotere soorten kiezen zoals (vredelievende) cichliden, karperzalmen en Harnasmeervallen (Loricariidae).

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Bronnen

AquariumGlaser.de
SeriouslyFish.com
Mergus Aquarien Atlas – auflage 8 – pagina 236

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum