Anostomus anostomus – Prachtkopstaander

De Prachtkopstaander of Anostomus anostomus is echte scholenvis. Door zijn lang gerekte vorm en strepen is het echt een blikvanger in het aquarium.

Anostomus anostomus – Prachtkopstaander

De Anostomus anostomus of Prachtkopstaander kan een lengte bereiken van zo’n 15 centimeter. De Prachtkopstaander is goudgeel gekleurd met drie zwarte banden, waarvan de middelste de breedste is, deze lopen van de kop tot de staart. De basis van de vinnen zijn roodgekleurd.

Synoniemen: Anostomus salmoneus, Mormyrynchus gronoveii, Salmo anostomus

Herkomst

Rio Orinoco, Guyana, Colombia, Venezuela, Amazone, Zuid-Amerika.

Het aquarium

De Prachtkopstaander moet genoeg schuilmogelijkheden hebben. Het liefst moet elke vis zijn eigen schuilplek kunnen vinden. Planten kunnen ook worden gebruikt maar dan moet er voor voldoende voedsel en algen worden gezorgd. Anders zullen ze aan de planten gaan knagen.

Naast genoeg schuilplekken moet worden gezorgd voor vrije zwemruimte en een lichte stroming. Vergeet niet om het aquarium goed af te dekken aangezien deze vissen goed kunnen springen.

Water

Temperatuur: 23-27 graden.
PH: 6-7,5
GH: 3-12

Voeding

Deze vissen lusten graag levend voer en algen, dus wat alg op een stuk hout of stenen in het aquarium vinden ze wel lekker. Ze zijn ook wel eens op zoek naar voedsel in de bodem, dan steken ze hun bovenlip en neus in de grond. Men kan ook groenvoer geven en droogvoer. Niet samenhouden met gulzige vissen, anders verhongeren ze.

Karakter

Van deze vissen kun je het beste 6 à 8 stuks bij elkaar zetten, met minder kan het onderling wel eens vechten worden. Ze lijken wat agressief tegenover hun medebewoners maar dat is slechts een houding die ze aannemen. Wel kunnen ze trage vissen, bijvoorbeeld Maanvissen lastig vallen.

Verder kun je ze met kleine of middelgrote vissen samenhouden. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Kweek van de Anostomus anostomus – Prachtkopstaander

De kweek van de Anostomus anostomus – Prachtkopstaander is heel moeilijk, er is helaas weinig over bekend. Wel ziet men wel eens paarvorming in het aquarium maar nog geen kweekresultaten.

Video

Auteur

Rickpad – Coby

Copyright foto’s

Brain Gratwicke
Nico Koutstaal

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

anostomus

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

14

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

3

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Anostomus anostomus – Prachtkopstaander” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *