Anomalochromis thomasi

De Anomalochromis thomasi is een vreedzame cichlide uit het westen van Afrika die voorkomt in de kust rivieren.

Anomalochromis thomasi

Het geslachtsonderscheid is bij de Anomalochromis thomasi moeilijk te zien, ook bij volwassen exemplaren. De vrouwtjes zijn iets kleiner en wat meer gekleurd. Ze kunnen een lengte bereiken van maximaal zo’n 10 centimeter. De vrouwen blijven doorgaans wat kleiner en worden een centimeter of 8 lang.

Synoniemen: Paratilapia thomasi, Haplochromis thomasi, Hemichromis thomasi, Pelmatochromis thomasi. Zoals je kunt zien is deze soort al een paar keer verhuist. Het karakter van de Anomalochromis thomasi was echter zo anders dat ze er een aparte familienaam voor hebben gemaakt. Anomalo = afwijkend Chromis = vis.

Herkomst

Afkomstig uit de kustgebieden van Sierra Leone, Guinea en Liberia.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak donker inrichten met dichte beplanting en drijfplanten, kienhout en kiezelstenen, zorg ook voor voldoende open zwemruimte. Met een donkere bodem komen de kleuren van de vissen beter tot zijn recht.

Water

Temperatuur: 24-28 graden.
PH: 6-7,5
GH: 5-8

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Het zijn alleseters, als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, ook groenvoer en droogvoer wordt geaccepteerd.

Karakter

Het is een vreedzame cichlide die het beste als koppel gehouden kan worden. Ze kunnen samengehouden worden met scholenvissen uit de hogere waterlagen, in bakken vanaf 1 meter kunnen ze ook samen met dwergcichliden, bijvoorbeeld Pelvicachromis soorten. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Kweek

De kweek is vrij eenvoudig, er worden tot zo´n 500 eitjes afgezet en bevrucht op een platte steen. Als de eitjes uitkomen worden de jongen overgebracht naar nestkuilen. Beide ouders hebben broedzorg, de jongen worden dan ook intensief bewaakt en verzorgd. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën of fijngewreven droogvoer.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Vadim Tslaf

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

thomasi

Synoniemen

Haplochromis thomasi, Hemichromis thomasi, Paratilapia thomasi, Pelmatochromis thomasi

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

100

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , , , ,

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Anomalochromis thomasi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *