Ancistrus dolichopterus

Ancistrus dolichopterus

Voedsel : algen, groenvoer.

Wat vooral opvalt bij deze dieren zijn hun snuitbaarden. Bij het mannetje zijn deze tentakels sterk uitgegroeid. Bij het vrouwtje zijn deze nog juist zichtbaar. Deze vissen zijn reeds in verschillende kleuren te verkrijgen (zwarte, bruin en zelfs albino vorm).

Het is een vreedzame vis die bij elke andere soort kan worden gehouden. Waar men wel op moet letten is dat men GEEN twee mannetjes bij elkaar in één aquarium plaatst. Zij zullen dan elkaar geen of toch weinig rust gunnen. Wanneer men een relatief klein aquarium heeft (90 -100 cm) is het aan te raden slecht één exemplaar te houden. Zorg voor de nodige schuilplaatsen in je aquarium dit kan onder de vorm van kokosnoten, kienhout, op elkaar geplaatste stenen, enz. Kienhout of ander hout is wel noodzakelijk in het aquarium wil men deze vissen houden. Zij halen namelijk cellulose uit het hout.

Deze vissen voelen ook heel goed trillingen aan in de omgeving. Staat het aquarium in de living en slaagt de deur met een harde klap toe dan zal men zien dat de vissen zich snel naar hun schuilplaats begeven. Wanneer men de vissen geen geschikte schuilplaatsen kan bieden zullen ze vaak schrikachtig door de bak snellen en zal hun kleur van zwart naar lichtbruin gaan. Deze vissen voelen zich het best in een aquarium dat al goed gerodeerd is. Hiermee bedoel ik, aquariums die reeds een klein aandeel van algen bezitten. De vissen eten niet alle algen, penseel- en baardwieren laten ze staan.

Het voedsel voor deze vissen bestaat vooral uit groenvoer. Meerbepaald uit algen. Zijn er in het aquarium weinig of geen algen dan moet men deze vissen bijvoederen. Dit kan door het geven van schijfjes komkommer (verzwaard met lood
zodat het naar de bodem zakt), sla-, spinazie- en koolbladeren die lichtjes geblancheerd zijn, stuken bloemkool of broccoli.

De kweek van deze vissen is afhankelijk van een goed bij elkaar passend stel en de manier waarop een aquarium is opgebouwd. Wil men de natuurlijk omgeving nabootsten dan kan men een sterke uitstromen installeren. Deze vissen houden van wat stroming in het water. Het mannetje verzorgt het nest nadat het vrouwtje de eitjes heeft gelegd. Dit
gebeurt meestal in een holte. Men heeft de beste resultaten in een plastieken buis waar de vis juist in kan.

Auteur

© BiancaB

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

dolichopterus

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herbivoor

Min. lengte aquarium in cm

90

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, , , , , , ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

17