Anampses caeruleopunctatus – Blauwgestippelde Lipvis

Anampses caeruleopunctatus, of Blauwgestippelde Lipvis, is een kleurrijke rifvis uit de Indo-Pacific, bekend om zijn opvallende blauwe stippen. Ze worden met hun 42 cm wel wat groot voor het aquarium.

Anampses caeruleopunctatus – Blauwgestippelde Lipvis

Anampses caeruleopunctatus is in 1829 officieel beschreven door Eduard Rüppel. De geslachtsnaam Anampses komt van het Grieks en betekent “achteroverbuigen”, wat verwijst naar de naar boven gerichte bovenkaaktanden en naar beneden gerichte onderkaaktanden van Anampses cuvier. De soortnaam caeruleopunctatus is afgeleid van het Latijnse “caeruleus” (blauw) en “punctatus” (gestippeld), wat verwijst naar de blauwe stippen op de schubben van de vis.

In het Nederlands worden ze ook wel Blauwgestippelde Lipvis, Gevlekte Lipvis of Diamant Lipvis genoemd.

Beschrijving

Met een totale maximale lengte van zo’n 42 centimeter is Anampses caeruleopunctatus een forse vis.

Geslachts en kleurverandering

Alle Blauwgestippelde Lipvissen beginnen hun leven als vrouw. Omdat ze in een harem leven zijn er niet veel mannen. Als dominante man van de groep komt te overlijden, veranderd een van de vrouwen in een man (protogyn hermafroditisme). De kleuren van de vrouw veranderen dan mee.

De vissen zijn dan ook te onderscheiden door de kleur. De drie stadia waarin ze kunnen verkeren worden ook wel de fases genoemd.

Fase 1 – Initiële fase

In de eerste fase is de vis volledig vrouw. Dit wordt ook wel de initiële fase genoemd. De kleur is nu roodbruin met iriserende blauwe stippen die rijen vormen langs de zijkant, blauwe lijnen en streepjes op het hoofd, lichtblauwe stippen op de staartvin, roodachtige anaal- en buikvinnen en een smalle transparante rand op de staart.

Anampses caeruleopunctatus - Blauwgestippelde Lipvis - Eerste fase - Reunion Island
Anampses caeruleopunctatus – Blauwgestippelde Lipvis – Eerste fase – Reunion Island

Fase 2

De vis is nu een overgangsmannetje. Hier hebben we nog geen foto van beschikbaar. In deze fase wordt de vrouw een man. In een groep Blauwgestippelde Lipvissen kan het voorkomen dat de groep één dominante man heeft, meerdere vrouwen en één of twee overgangsmannetjes. In het wild kunnen deze overgangsmannetjes nog terug veranderen in een vrouw.

Fase 3 – Terminale fase

De vis is nu volledig man. Ze kunnen nu niet meer terugveranderen. Omdat de vis niet meer terug kan veranderen wordt dit ook wel de terminale fase genoemd.

De kleur is nu donkerblauw tot blauwgroen met een lichtgroene verticale streep achter de basis van de borstvin, smalle blauwe lijnen op het hoofd, blauwe lippen, een lichtblauwe streep tussen de ogen en een verticale blauwe streep op elke schub.

Anampses caeruleopunctatus - Blauwgestippelde Lipvis - Laatste fase - Reunion Island
Anampses caeruleopunctatus – Blauwgestippelde Lipvis – Laatste fase – Reunion Island

Gedrag en Temperament

Ze vormen kleine haremische groepen met een dominante man die het territorium patrouilleert. Deze soort is over het algemeen zachtaardig maar kan agressief zijn tegenover soortgenoten van hetzelfde geslacht. Ze zijn schuw en verbergen zich vaak in het zand wanneer ze zich bedreigd voelen of moeten rusten.

Biotoop

De Anampses caeruleopunctatus komt voor in de Indo-West Pacifische regio, inclusief de Rode Zee, Zuid-Afrika, Japan, Australië, en de eilanden in de Stille Oceaan zoals Paaseiland. Deze soort wordt niet gevonden in de Hawaiiaanse eilanden, waar hij wordt vervangen door de nauw verwante Anampses cuvier.

Deze vissoort leeft in mariene omgevingen, specifiek geassocieerd met koraal- en rotsachtige riffen. Ze worden meestal gevonden op diepten tussen 3 en 30 meter. De bodem van hun habitat bestaat vaak uit zand, wat belangrijk is omdat deze vissen zich ingraven in het zand wanneer ze zich bedreigd voelen of moeten rusten.

Dieet

In hun natuurlijke habitat voeden de Anampses caeruleopunctatus zich voornamelijk met zoöplankton. Dit zijn kleine, drijvende organismen die in de waterkolom leven. Daarnaast eten ze ook organismen die op de bodem van de zee leven, zoals kleine kreeftachtigen en wormen.

In het aquarium kun je ze voeren met levende pekelkreeftjes (artemia) en zwarte wormen (Lumbriculus variegatus) en diepvriesvoer zoals mysis, krill, en verrijkte pekelkreeftjes. Ook gehakte schelpdieren en ander diepvriesvoer wordt gegeten.

Deze vissen moeten meerdere keren per dag gevoerd worden, vooral wanneer ze net in het aquarium zijn geïntroduceerd. Naarmate ze gewend raken aan hun omgeving en voedsel kunnen vinden in het aquarium, kan de frequentie van voeren worden verminderd.

Het Aquarium

Door de forse grootte van Anampses caeruleopunctatus is een zeer groot aquarium nodig vanaf zo’n 5.000 liter. Het aquarium moet ook worden voorzien van een diep zandbed. Dit heeft twee redenen:

Ingraven voor bescherming: Deze vissoort heeft de gewoonte om zich in te graven in het zand wanneer ze zich bedreigd voelen of moeten rusten. Dit ingraven biedt hen een veilige schuilplaats tegen roofdieren en andere bedreigingen.

Nachtelijke rust: De Anampses caeruleopunctatus graaft zich ’s nachts in het zand in om te slapen. Dit gedrag is essentieel voor hun rust en welzijn, en een diep zandbed stelt hen in staat om dit natuurlijke gedrag na te bootsen in een aquariumomgeving.

Het wordt aanbevolen om een zandbed van minimaal 5 centimeter diep te hebben. Naarmate de vis groter wordt moet ook de diepte toenemen tot zo’n 10 centimeter. Het zand moet fijn genoeg zijn om gemakkelijk in te kunnen graven, maar niet zo fijn dat het de waterkwaliteit negatief beïnvloedt. Een substraat met een korrelgrootte van 0.5 – 2 mm is ideaal

Waterwaarden

Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 23 tot 28 graden Celsius en een zoutgehalte van 1.020 tot 1.026.

Geschikte Medebewoners

Anampses caeruleopunctatus is over het algemeen vreedzaam, maar kan agressief zijn tegenover soortgenoten van hetzelfde geslacht. Ze kunnen worden gehouden met andere vreedzame vissen. Ze zijn rifveilig met voorzichtigheid, wat betekent dat ze soms aan koralen kunnen knabbelen, vooral aan Tridacna-mosselen en kleine ongewervelden zoals garnalen en krabben.

Springen

Anampses caeruleopunctatus staat erom bekend dat hij uit het aquarium kan springen. Dit gedrag is vaak een reactie op stress of schrik, en het is een veelvoorkomend probleem bij deze soort. Het wordt sterk aanbevolen om een deksel of afdeknet te gebruiken om te voorkomen dat de vissen uit het aquarium springen. Een kleine nachtverlichting kan helpen om de vissen te oriënteren in het donker en het springen te verminderen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Francois Libert (Zsispeo) – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

caeruleopunctatus

Synoniemen

Anampses chlorostigma, Anampses diadematus, Anampses lineolatus, Anampses pulcher, Anampses rubroviridis, Anampses taeniatus, Anampses tinkhami, Anampses viridis

Nederlandse Namen

Blauwgestippelde Lipvis, Diamant Lipvis, Gevlekte Lipvis

Eerstbeschrijving

Eduard Rüppell

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

38

Lengte Maximaal

42

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Anampses caeruleopunctatus – Blauwgestippelde Lipvis” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *