Anabas testudineus – Klimbaars

Anabas testudineus hebben hun Nederlandse naam gekregen dankzij een mythe. Volgens deze mythe zijn exemplaren van deze soort gevonden in de toppen van bomen. Ze zouden uit zichzelf in deze bomen kunnen klimmen. Deze vaardigheid is echter niet wetenschappelijk bewezen. Als het het geval is dat ze daadwerkelijk gezien zijn in bomen, dan is het waarschijnlijker dan vogels ze hier hebben achtergelaten.

Anabas testudineus – Klimbaars

Deze vissen hebben een langgerekt torpedovormig lichaam en kunnen zo’n 25 centimeter lang worden. Dit heeft qua vorm wat weg van een baars. De basis van de rugvin is langer dan de basis van de anaal vin. Deze vinnen vormen tot de staartvin waarna ze weer terug buigen richting het lichaam. Op elke kieuwdeksel groeien twee sterke stekels. De vissen zijn olijf tot grijs gekleurd. Jonge vissen hebben een donkere vlek op de basis van de staart. Mede hierdoor worden de jongen vaak verward met Ctenopoma soorten.

De stekels op de kieuwdeksels zijn een verdedigingsmechanisme voor de vissen. Deze stekels zijn zeer pijnlijk. Daarom moet er goed worden opgepast met deze vissen. Een andere opmerkelijke eigenschap van deze vissen is dat ze zich tussen verschillende plassen kunnen verplaatsen met behulp van hun vinnen, staart en kieuwdeksels. om zichzelf te beschermen doen ze dit met name ‘s nachts. Hierbij komen hele groepen van de Anabas testudineus tegelijk uit het water. Individuen die er alleen op uit gaan zijn vrijwel nooit te vinden.

De vissen hebben hun Nederlandse naam Klimbaars gekregen dankzij een mythe. Volgens deze mythe zijn exemplaren van deze soort gevonden in de toppen van bomen. Ze zouden uit zichzelf in deze bomen kunnen klimmen. Deze vaardigheid is echter niet wetenschappelijk bewezen. Als het het geval is dat ze daadwerkelijk gezien zijn in bomen, dan is het waarschijnlijker dan vogels ze hier hebben achtergelaten.

Synoniemen: Anthias testudineus, Amphiprion testudineus, Antias testudineu, Antias testudineu, Anabas tastudineus, Anabas testudinens, Perca scandens, Anabas scandens, Lutjanus scandens, Sparus scandens, Amphiprion scansor, Lutjanus testudo, Anabas spinosus, Anabas variegatus, Anabas macrocephalus, Anabas microcephalus, Anabas trifoliatus, Anabas elongatus, Anabas testudineus lacustri, Anabas testudineus ricei, Anabas testudineus riveri.

Verwarring in de wetenschap?

Het uiterlijk van individuen van de Anabas testudineus is zo divers dat in de toekomst zou kunnen blijken dat het om verschillende soorten gaat.

Herkomst

Thailand, Sri Lanka, Maleisië, Taiwan, Indonesië, Zuid China, Vietnam, Cambodja en de Filipijnen.

Het aquarium

In zijn boek: Labyrinth Fish: The Bubble Nest builders, Anabantid expert Horst Linke beveelt een temperatuur aan van tussen de 20 en 25°C. Volgens hem moeten de vissen worden gehouden in een dicht beplant aquarium. uit gesprekken met de aquarium fotograaf Kevin Webb worden maden en grote voedertabletten graag gegeten door deze vissen. Het zijn dan ook carnivore jagers en dus niet geschikt voor gezelschapsaquaria. Mijn eigen klimbaarzen leven samen met twee grote Loricariidae, Synodontis paradalis, Sajica cichliden, Doradiden en Garra soorten.

Denk erom dat het labyrinthvissen zijn. Daarom moet er altijd lucht zitten tussen het wateroppervlak en een eventuele afdekruit. Daarnaast moet goed om de fluweelziekte worden gedacht.

Kweek van de Anabas testudineus – Klimbaars

Het geslachtsonderscheid kan worden gemaakt door naar de bouw van de vissen te kijken. Mannetjes zijn namelijk slanker dan vrouwtjes. Dit geld met name als de vrouwtjes vol zitten met eitjes. Daarnaast zijn de mannetjes vaak donkerder gekleurd en is de rand van de anaalvin rechter. Het kweekaquarium moet worden ingericht met veel drijfplanten. Deze vissen leggen namelijk geen eitjes als ze niet beschut zitten. In tegenstelling tot andere Gourami soorten houden deze vissen geen sierlijke paringsdans. De balts gaat er namelijk vaak ruig aan toe.

De eitjes zijn doorzichtig en ze drijven naar het wateroppervlakte toe. Als de ouderdieren hun eieren hebben gelegd moeten ze worden verwijderd. De Anabas testudineus eet zijn eigen eieren namelijk op. Na 3 dagen zullen de eerste eitjes uitkomen. De jongen kunnen worden gevoerd met zweefalgen of eierdooier. Na een week zou overgestapt kunnen worden op artemia. De jongen van deze vissen zijn zeer klein en ook erg vatbaar voor de fluweelziekte.

Video’s

Auteur

David Marshall
Dit artikel was geschreven voor de website van Ryedale Aquarist Society, Pickering, North Yorkshire, Engeland.

Bron: Aquarticles.com (niet meer beschikbaar)

Referenties

Labyrinth Fish – The Bubble-Nest-Builders by Horst Linke, Tetra Press.
Labyrinth Fish by Helmut Pinter, Barron’s Publishing.
Star Animals Series – See & Discover Fish (English edition) – Elsa editions.
Dr. Axelrod’s Mini-Atlas, TFH Publications.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

testudineus

Synoniemen

Amphiprion scansor, Amphiprion testudineus, Anabas elongatus, Anabas macrocephalus, Anabas microcephalus, Anabas scandens, Anabas spinosus, Anabas testudineus lacustri, Anabas testudineus ricei, Anabas testudineus riveri, Anabas trifoliatus, Anabas variegatus, Anthias testudineus, Antias testudineus, Lutjanus scandens, Perca scandens, Sparus scandens, Sparus testudineus

Eerstbeschrijving

Marcus Elieser Bloch

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

24

Lengte Maximaal

25

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

5.5

pH maximum

8.0

GH minimum

2

GH maximum

27

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Anabas testudineus – Klimbaars” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *