Amphiprion melanopus – Eenbandanemoonvis
Amphiprion melanopus werd voor het eerst beschreven door Pieter Bleeker in 1852. De Nederlandse naam voor deze vissoort is Eenbandanemoonvis.
De geslachtsnaam Amphiprion bestaat uit twee delen. ‘Amphi’ komt uit het Grieks en betekent ‘rondom’ of ‘aan beide kanten’. ‘Prion’ is ook afkomstig uit het Grieks en betekent ‘zaag’. Dit is een verwijzing naar het diep gekartelde structuren op de kieuwdeksels van deze vissen. De soortnaam melanopus is afgeleid van het Grieks, waarbij “melano” zwart betekent en “pus” voet betekent. Dit verwijst naar de zwarte buikvinnen van de vis.
Synoniemen: Amphiprion arion, Amphiprion monofasciatus, Amphiprion verweyi, Prochilus macrostoma.
Beschrijving
De Eenbandanemoonvis heeft een robuust en enigszins afgeplat lichaam. De kop en de flanken van volwassen exemplaren zijn meestal donkerrood tot oranje met mahoniebruine zijkanten. De snuit, buik, rugvin en staart zijn roodachtig, terwijl de zijden vaak zwart zijn.
Zowel juvenielen als volwassenen hebben een brede witte band op hun kop, die begint achter het oog en soms een blauwe tint kan hebben. Deze band is een kenmerkend patroon voor deze soort. Jonge vissen zijn rood met één of twee extra witte banden op het midden van het lichaam en de basis van de staart. Deze banden verdwijnen meestal naarmate de vis ouder wordt.
De buik- en anaalvinnen zijn meestal zwart, terwijl de rug- en staartvinnen een lichtere kleur hebben, soms kaneelkleurig.
Volwassen Amphiprion melanopus kunnen een maximale lengte van ongeveer 12 cm bereiken.
Sequentiële hermafrodiet
Alle Amphiprion melanopus worden geboren als mannetje. Doorgaans vormen ze een harem in een anemoon. Hierbij is het grootste exemplaar de vrouw. De andere exemplaren zijn wat kleiner en van het mannelijke geslacht.
Afhankelijk van de hiërarchie in de groep zijn de mannen steeds wat kleiner. De grootste man en de vrouw vormen het koppel wat zorgt voor de voortplanting. Als het vrouwtje komt te overlijden, verandert het grootste mannetje in een vrouw. Op die manier is er altijd een Amphiprion melanopus vrouw aanwezig om mee voort te planten.
Symbiotische Anemoon Soorten van Amphiprion melanopus
De eenbandanemoonvis (Amphiprion melanopus) leeft in symbiose met verschillende soorten zeeanemonen. De belangrijkste anemoonsoorten waarmee deze vis een symbiotische relatie heeft, zijn:
- Entacmaea quadricolor – Tepelanemoon
- Heteractis crispa
- Heteractis magnifica
Deze symbiotische relaties zijn essentieel voor de overleving van de Amphiprion melanopus, omdat de anemonen bescherming bieden tegen roofdieren en een veilige plek voor het leggen van eieren.
Gedrag en Temperament
Amphiprion melanopus is semi-agressief en zeer territoriaal, vooral tegenover soortgenoten en andere vissen die hun anemoon naderen.
Levensduur
De levensverwachting in het wild is niet specifiek vermeld in de beschikbare documenten, maar anemoonvissen kunnen in het algemeen tot 6-10 jaar oud worden. In gevangenschap kunnen ze vaak langer leven, soms tot 10-15 jaar, afhankelijk van de zorg en omstandigheden.
Verspreiding en Habitat van Amphiprion melanopus
De eenbandanemoonvis wordt van nature gevonden in de wateren van Indonesië, de Filipijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Vanuatu, Fiji, Samoa, Tonga, en de Grote Oceaan. Ze bewonen de koraalriffen van deze landen, meestal in ondiepe wateren tot een diepte van ongeveer 20 meter.
Het natuurlijke habitat van de eenbandanemoonvis bestaat uit koraalriffen met veel onderwaterbegroeiing. De randen van het water zijn vaak begroeid met koraalformaties en zeeanemonen, die een symbiotische relatie met de vissen hebben.
De natuurlijke vijanden van de eenbandanemoonvis zijn voornamelijk grotere roofvissen en sommige soorten zeeschildpadden. Echter, door hun symbiotische relatie met zeeanemonen, die hen beschermen met hun stekende tentakels, zijn ze relatief goed beschermd tegen veel roofdieren.
Dieet
De Eenbandanemoonvis eet in het wild een gevarieerd dieet van zoöplankton, algen en kleine ongewervelden. In een aquarium moeten ze een evenwichtig dieet krijgen van microalgen (Spirulina), kleine kreeftachtigen, zoöplankton, visvlokken, pellets en bevroren voedsel.
Het Aquarium
Deze soort houdt je het beste solitair of als koppel. Daarbij moet de vrouw dan wel wat behoorlijk groter zijn dan de man. Je kunt ook beginnen met twee kleinere exemplaren. Hiervan zal er dan één groter worden en in een vrouw veranderen.
Het aquarium raden een aquarium aan van minimaal 200 liter. Een host anemoon is niet strikt noodzakelijk voor het overleven van deze soort. De interactie tussen de anemoonvis en anemoon geeft natuurlijk wel het mooiste plaatje en laat het leukste gedrag zien. Als je een anemoon in het aquarium plaatst moet deze wel minimaal twee keer de grootte hebben als dat de vis lang is. Van de drie geschikte anemoon soorten is de Tepelanemoon het meest gebruikt. Deze zijn doorgaans goed verkrijgbaar en sterk genoeg om in het aquarium te overleven.
Richt het aquarium verder in met veel levend steen en maak hier schuilplaatsen mee.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s