Amphiprion barberi
Amphiprion barberi is pas in 2008 officieel beschreven door Allen, Drew en Kafman. Deze beschrijving is pas in 2008 uitgevoerd omdat men dacht dat deze soort een geografische variant betrof van een andere soort. In eerste instantie, vanaf 1972, dacht men aan Amphiprion rubrocinctus. Daarna vanaf 1980 aan Amphiprion melanopus. Na verdere studie en DNA sequencing is men tot de conclusie gekomen dat het echt een losstaande soort betreft.
De geslachtsnaam Amphiprion is op te breken in twee oud Griekse woorden. Amphi betekent “aan beide zijden” en prion betekent “zaag”. De soortnaam barberi is ter ere van Dr. Paul Barber van de Boston Universiteit in de Verenigde Staten. Hij heeft veel bijgedragen aan de kennis over de genetische relaties tussen organismen binnen het koraal rif in de Indische en Stille Oceaan.
Deze Anemoonvis behoort tot de familie Pomacentridae. Deze familie omvat zo’n 29 geslachten en 405 soorten. Deze familie kent veel soorten die geschikt zijn voor het aquarium. Niet alleen de Anemoonvissen maar ook de Juffers behoren hiertoe.
Beschrijving
Amphiprion barberi kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 11 centimeter. Dat geldt dan voor de vrouw. Mannen zijn doorgaans wat kleiner dan de vrouw. De kleur is rood/oranje. Achter het oog bevindt zich één verticale brede streep. Je kunt deze soort redelijk onderscheiden van Amphiprion rubrocinctus en Amphiprion melanopus door de kleur. Deze beide soorten worden op de flank donker bruin/zwart naarmate de vissen ouder worden. Ze lijken ook erg op jonge Amphiprion frenatus, deze soort wordt echter donkerder naarmate ze ouder worden. Volwassen vrouwen kunnen zelfs bijna zwart lijken. Amphiprion barberi behoudt zijn heldere oranje/rode kleur, ook als ze ouder worden.
Amphiprion barberi vormt een symbiose met een anemoon. In de regio waar deze soort voorkomt kun je zes geschikte anemoon soorten vinden maar slechts twee ervan worden gebruikt. Ze vormen een symbiose met Entacmaea quadricolor en Heteractis crispa.
Geslachtsverandering
Deze soort bewoont een Anemoon doorgaans als klein groepje. Zo’n groepje bestaat uit één vrouw en een paar mannetjes. Zoals bij alle Anemoonvissen, worden ze allemaal geboren als man. Binnen de groep paart het sterkste mannetje met het vrouwtje. Als de groep haar vrouw verliest, verandert het grootste en sterkste mannetje in een vrouw (sequentiële hermafrodiet). Hiermee zorgen ze ervoor dat een groep altijd een vrouw heeft om voor nageslacht te zorgen. De nummer twee man wordt dan de volgende in lijn om met de nieuwe vrouw te mogen paren.
Biotoop
Je kunt Amphiprion barberi alleen vinden rondom Fiji, Tonga en Samoa. Ze bewonen daar de riffen op een diepte van 2 tot 10 meter.
Dieet
In het wild voedt Amphiprion barberi zich onder andere met zoöplankton, algen, ongewervelden etc. In het aquarium hebben ze een combinatie nodig van plantaardig en dierlijk voer. Geef ze om ze gezond te houden een variatie aan vlokken, granulaat, diepvries- en levend voer.
Het Aquarium
Je kunt een Amphiprion barberi solitair in een aquarium houden maar het is natuurlijk veel leuker om ze als paar of groepje te houden. Je kunt beginnen met een koppel als die beschikbaar is. Wanneer je begint met een paar jonge mannen, zal de sterkste vanzelf in een vrouw veranderen.
Het aquarium voor een koppel zou een minimale inhoud van zo’n 250 liter moeten hebben. Richt het aquarium in met voldoende rotsen en koraal waartussen ze kunnen schuilen.
Hoewel een anemoon niet strikt noodzakelijk is zullen ze dit wel zeer waarderen. Een Entacmaea quadricolor die door de Amphiprion barberi bewoont kan worden is een schitterend gezicht. De vissen zwemmen tussen de tentakels van de anemoon door en zijn altijd daar in de buurt te vinden. Een eigen territorium in de vorm van een anemoon zorgt er ook voor dat de agressie richting andere soorten wat wordt verminderd, ze zijn dan meer in en rond de anemoon te vinden.
Kweek van Amphiprion barberi
Over de kweek van Amphiprion barberi in gevangenschap is niet veel bekend. Vermoedelijk verloopt dat hetzelfde als bij de andere soorten. Zie hiervoor ook het artikel: Anemoonvissen kweken.
In het wild wordt naast de anemoon een stukje koraal of rots schoongepoetst. De vrouw legt een groot aantal eieren bij elkaar die door de man worden bevrucht. De eieren worden met een kleverig draadje vastgeplakt. De man bewaakt, verdedigt en bewaaiert de eieren. Zodra de eieren uitkomen drijven de jonge visjes met de stroming mee.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
JoshuaDrew76
Mark Rosenstein – CC BY-NC-SA 4.0
Richard Ling
Referenties
Amphiprion barberi, a new species of anemonefish (Pomacentridae) from Fiji, Tonga, and Samoa – Gerald R. Allen; Joshua Adam Drew; Les Kaufman – 2008
Fishbase.se
Wikipedia
Sydney Discus World Aquariums
Aquariumdomain.com
Seaandreef.com