Amphiprion allardi
Amphiprion allardi is in 1970 officieel beschreven door Klausewitz. De geslachtsnaam Amphiprion is op te breken in twee oud Griekse woorden. Ampi betekent aan beide kanten en prion betekent zaag.
Beschrijving
Deze anemoonvis kan een totale lengte bereiken van zo’n 15 centimeter. De kleur van volwassen dieren is donkerbruin tot zwart met daarop twee witte of blauwig/witte verticale strepen. De staartvin is vaal geel tot wittig. De overige vinnen zijn geel. De staartvin loopt rond.
Ze lijken sprekend op Amphiprion chrysopterus maar worden het wild niet samen aangetroffen en zijn hierdoor eenvoudig uit elkaar te houden. Ook Amphiprion latifasciatus lijkt er erg op. Deze soort heeft echter een bredere witte band over de flank en een gevorkte staartvin.
Amphiprion allardi leeft in symbiose met een aantal anemonen: Entacmaea quadricolor; Heteractis aurora; Stichodactyla mertensii.
Net als alle andere Anemoonvissen is Amphiprion allardi een sequentiële hermafrodiet. Alle jongen van deze soort worden geslachtsloos geboren. Na verloop van tijd veranderen ze in een man. Deze soort kan een koppel vormen of als groepje in een anemoon leven, afhankelijk van de omvang van de anemoon. Het grootste dier is het vrouwtje. Als de vrouw overlijdt dan veranderd het grootste en sterkste mannetje in een vrouw. Hiermee zorgen ze er zelf voor dat ze zich altijd kunnen voortplanten.
Herkomst
Het verspreidingsgebied van Amphiprion allardi ligt rond de oostkust van Afrika, rondom Madagaskar en naar het oosten in het Westelijk deel van de Indische Oceaan richting Mauritius. Ze bewonen daar de koraalriffen op een diepte van 1 tot 30 meter.
Dieet
In het wild voedt Amphiprion allardi zich met de voedsel deeltjes die door de anemoon worden gevangen. Daarnaast eten ze zooplankton en kleine ongewervelden. Een heel klein deel van hun dieet bestaat uit algen. In het aquarium kun je ze dan ook voeren met een mix aan verschillende soorten voer zoals artemia, vlokken, diepvries voer etc.
In het aquarium is gezien dat Amphiprion allardi de anemoon daadwerkelijk voert. Het ging hierbij om stukken voer die voor de vis te groot waren.
Het aquarium
Een koppel Amphiprion allardi kan al gehouden worden in een 200 liter aquarium. Zorg wel voor voldoende stroming. Ze voelen zich het best op hun gemak in een geschikte anemoon. Geef ze dan ook een Entacmaea quadricolor, Heteractis aurora of een Stichodactyla mertensii.
De temperatuur van het water mag voor deze soort liggen tussen de 22 en 27 graden. Het is een redelijk taaie soort die makkelijk is te verzorgen. Ze zijn hiermee ook geschikt voor de beginnende zeewater aquariaan.
Voortplanting
Een groep anemoonvissen kent een zeer strikte hierarchie. Het grootste en sterkste exemplaar is altijd een vrouw. Om zich voort te planten zal het vrouwtje alleen paren met de tweede vis in rang. Dit is het grootste en sterkste mannetje. De andere mannen nemen geen deel aan het paringsritueel.
Een koppel zet de eieren vlak naast hun anemoon af op het substraat. De eieren zijn kleverig en plakken aan het substraat. Na het afzetten bewaakt de man de eieren en bewaaiert ze. Bij het bewaken van de eieren zijn ze zeer agressief. Alle vissen die binnen een paar meter van het nest komen worden aangevallen. Ze deinzen er zelfs niet voor terug om duikers aan te vallen. Hun beet is niet heel pijnlijk. Je kunt het vergelijken met snel in je vel knijpen.
Deze soort wordt in gevangenschap gekweekt. Vraag in de winkel dan ook naar nakweek exemplaren zodat ze niet in het wild gevangen hoeven te worden. Ze zijn helaas niet altijd als nakweek beschikbaar.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Referenties
Fishbase.org
Fautin, Daphne G.; Allen, Gerald R. (1997). Field Guide to Anemone Fishes and Their Host Sea Anemones. Western Australian Museum. ISBN 9780730983651. Archived from the original on 10 January 2015.
Reeflex.net
Seaunseen.com
Wikipedia