Amphiprion akindynos

De Amphiprion akindynos is bruin/oranje met twee witte strepen die zijn afgezet met een zwart randje. Deze anemoonvis kan zo’n 9 centimeter lang kan worden.

()

Amphiprion akindynos

De Amphiprion akindynos is bruin/oranje met twee witte strepen die zijn afgezet met een zwart randje. De eerste streep loopt over de kop. De twee over de flank. De staart is wit. Jonge dieren zijn bruin met drie witte strepen.  Ze kunnen een lengte bereiken van ongeveer 9 centimeter.

Leefomgeving

De Amphiprion akindynos komt voor in ondiepe lagunes tot de diepere randen van het rif. De diepte kan variëren van 1 tot 25 meter diep. Hier leven ze samen met verschillende anemoon soorten: de Entacmaea quadricolor, de Heteractis crispa, de Heteractis magnifica, de Heteractis aurora de Stichodactyla haddoni en de Stichodactyla mertensii. De slijmlaag van de anemoonvis bevat een substantie die voorkomt dat de netelcellen van de anemoon worden afgevuurd. Ze komen voor in de tropische wateren van het Zuidwesten van de Stille Oceaan.

Voedsel

In het wild eten ze algen en plankton. Het dominantie koppel gaat het verst bij de anemoon vandaan om voedsel te bemachtigen. De anemoon profiteert hier ook weer van doordat bij het eten ook kleine voedseldeeltjes op de anemoon vallen.

In het aquarium kun je ze voeren met bijvoorbeeld spirulina, zooplankton zoals cyclops en pods, kleine ongewervelden zoals krill, mysis, artememia etc.

Voortplanting

De eieren van de Amphiprion akindynos worden net buiten de anemoon gelegd. Daar worden ze gedurende zes tot zeven dagen na het leggen uitgebroed. Beide ouders zorgen voor de eieren waarbij de man de leiding neemt. Een nest bestaat uit zo’n 100 tot 1.000 eliptisch gevormde eieren. Zij zitten met filamenten vastgeplakt in het nest. Nadat de eieren zijn uitgekomen drijven ze met op de stroming als larven. Na een aantal dagen dalen de larven pas naar de bodem waar ze op zoek gaan naar een anemoon.

Deze soort kan in gevangenschap worden gekweekt. Vraag in de winkel naar nakweek exemplaren zodat ze niet in het wild gevangen hoeven te worden.

Sociale Structuur

De Amphiprion akindynos begint zijn leven als geslachtsloos dier. Ze veranderen na verloop van tijd in een man. Een anemoon bevat doorgaans een sociale structuur. De grootste vis is het vrouwtje. De tweede grootste is de dominante man. De kleinere mannetjes completeren de groep. De pikorde binnen deze groep wordt bepaald door onderlinge agressie tussen de mannen waar de vrouw zich doorgaans niet mee bemoeit. Als de groep te groot wordt zal de laagste man in rang de anemoon moeten verlaten en zich aansluiten bij een andere groep in een andere anemoon of hij zal sterven. Indien de vrouw komt te overlijden zal de dominante man van geslacht veranderen. Hij wordt dan het vrouwtje.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Richard Ling

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Reefsafe

Karakter

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal