Amphiprion akallopisos

De Amphiprion akallopisos is een hele fraaie anemoonvis die samen gehouden moet worden met een Heteractis magnifica of Stichodactyla mertensi anemoon.

()

Amphiprion akallopisos

Amphiprion akallopisos is in 1853 officieel beschreven door Bleeker. De geslachtsnaam Amphiprion is op te breken in twee oud Griekse woorden. Ampi betekent aan beide kanten en prion betekent zaag.

Deze soort kent één synoniem: Phalerebus akallopisos.

Beschrijving

De Amphiprion akallopisos leeft in symbiose met een zee anemoon. Doorgaans zijn dit anemonen van de soort Heteractis magnifica of Stichodactyla mertensi. Ze leven in ondiepe riffen op dieptes tot 25 meter in water met gemiddeld tot veel stroming.

Een anemoon kan 1 volwassen vrouw huisvesten, 1 volwassen man en een paar juveniele mannen. De man en vrouw vormen een monogaam paar. De vrouw is in dit groepje het grootst. Als het vrouwtje komt te overlijden zal het grootste mannetje veranderen in een vrouw. Een van de juvenielen groeit dan door tot volwassen man.

Territorium

Om hun territorium te beschermen valt de Amphiprion akallopisos een indringer niet alleen fysiek aan maar maakt ook geluid. Dit geluid lijkt op geplop of getjirp. Je kunt dit geluid wel vaker horen maar komt het meest voor zodra een indringer het territorium binnen dringt.

Herkomst

Indische- en Stille Oceaan,
Oost Afrika, Madagaskar,
Comora Eilanden, Seychellen.

Wordt niet gevonden bij de
Maladiven en Sri Lanka

Ze bewonen lagunes en riffen op dieptes van 3 tot zo’n 25 meter. Ze bewonen de anemonen in kleine groepjes.

Dieet

Deze soort is een omnivoor. In het wild voedt de Amphiprion akallopisos zich met planktonische kreeftachtigen zoals copepods, mysis, garnalen larven en algen. In het aquarium kun je ze dan ook voeren met artemia en fijngehakte diepvries voeders zoals mysis, inktvis, garnaal, mossel, vis en geef ze daarnaast ook bijvoorbeeld wat vlokvoer. Om ze gezond te houden is elke dag een beetje groenvoer zoals spirulina ook aan te raden. Zorg er in ieder geval voor dat

Aquarium

Het aquarium moet worden ingericht met een symbiose anemoon, een Heteractis magnifica of Stichodactyla mertensi. Doorgaans worden ze alleen als koppel gehouden. Je kunt ze het beste houden in een goed ingedraaid aquarium met levend steen, veel schuilplaatsen, microalgen en natuurlijk hun anemoon. Ze zijn wel wat territoriaal bij het verdedigen van hun schuilplaats.

Kweek van de Amphiprion akallopisos

Net als de andere anemoonvissen legt de Amphiprion akallopisos eieren in een nest net buiten de anemoon. De man neemt het meeste poetswerk voor zijn rekening, meestal nadat de vrouw hem zachtjes met haar neus in de buik heeft geport om hem aan te sporen. Pas de laatste dag voor het afzetten van de eieren kan het vrouwtje meehelpen met het poetsen van de paaiplek. De buik van de vrouw wordt dikker van de eieren die ze draagt. Het achter elkaar aanzitten en het aanraken van de buik neemt toe. De anemoon wordt gebeten zodat die zich bij de plek van het nest terugtrekt.

Op aangeven van de vrouw begint het afzetten. Haar legbuis wordt zichtbaar en ze drukt deze op het substraat en legt een rij eieren, hierna maakt ze trillende bewegingen en schudt met haar vinnen. Dit is het signaal voor de man om de eieren te bevruchten. Dit proces herhaalt zich totdat alle eieren zijn gelegd, dit kan zo’n 1,5 a 2 uur duren.

Na het afzetten van de eieren bewaakt de man de eieren en zorgt voor het bewaaieren ervan. Hij houdt de eieren schoon en verwijderd de dode eieren. De eieren komen na 7 a 8 dagen uit. Dit gebeurd altijd ’s nachts, nooit overdag.

Meer over de kweek en het laten opgroeien van Amphiprion akallopisos kun je lezen in het artikel Anemoonvissen kweken.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Divemecressi

Bronnen
Reproductive behaviour of the skunk Clownfish, Amphiprion akallopisos door Rory Dean Haschick

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Herkomst

, , , , ,

Ecosysteem

, , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal