Amphilophus labiatus – Red Devil
Ondanks hun bijnaam (Red devil) is deze vis op volwassen leeftijd oranje van kleur. Als jonge vissen beginnen ze met strepen die later weer vervagen. Het kan even duren voordat deze vis zijn uiteindelijk kleur krijgt. Daartussen kunnen ze kleuren worden van lichtgeel tot rood en alles daartussen. Ook kunnen ze zwarte vlekken of vage zwarte strepen krijgen.
De mannetjes krijgen als volwassen vis een flinke bult op hun kop. Bij vrouwtjes is dit iets minder goed te zien.
Het zijn flinke vissen die een lengte van wel 35 centimeter kunnen bereiken!
Synoniemen: Cichlasoma labiatum, Heros Labiatus, Herichthys Labiatus.
Herkomst
Lake Managua, Lake Nicaragua, Nicaragua.
Inrichting
Deze grote vissen hebben dan ook een groot aquarium nodig van minimaal twee meter. Het zijn goede zwemmers die graag in de bodem woelen. Zorg er daarom voor dat de planten goed vast staan in de grond. Desnoods verankerd in een bloempotje. Omdat ze zo graag in de bodem woelen moet deze ook niet te scherp zijn. Zorg daarom voor rond grind of zand.
Met harde planten, stenen en kienhout kun je ervoor zorgen dat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. Ze zwemmen graag en het liefst met wat stroming. Gebruik daarom een krachtig filter en ververs regelmatig het water.
Voeding
Qua voeding zijn Amphilophus labiatus niet de moeilijkste vissen. Het zijn echte alles eters. Je kunt zowel levend voer als diepvriesvoer gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn muggenlarven, wormen, insecten, slakken en stukjes runderhart. Daarnaast wordt groenvoer en cichlidensticks ook gegeten. Voorkom wel dat je elke dag hetzelfde voer geeft. Dit is niet goed voor de vissen.
Karakter
De naam verklapt het eigenlijk al. Red devil, de Amphilophus labiatus is ontzettend agressief. Daarnaast houden ze ook heel erg goed een territorium. Om deze rede kunnen ze zeker niet met andere soorten vissen worden samengehouden. Met soortgenoten wel maar zorg voor voldoende schuilplekken.
Kweek van de Amphilophus labiatus – Red Devil
De kweek van deze grote vissen is niet erg moeilijk. Omdat de Amphilophus labiatus goed een territorium houden is het verstandig één koppel in een aquarium te houden. Dit koppel kan gekozen worden door een groepje jonge vissen bij elkaar te zetten en goed op te letten welke vissen een koppel vormen.
Als dit eenmaal duidelijk is kun je de rest van de vissen uitvangen. Tijdens de broedperiode wordt alles wat bij het territorium in de buurt komt fel aangevallen. Het vrouwtje zet 600-700 eitjes af en deze worden vervolgens bevrucht in een broedkuil. Beide ouders dragen bij deze soort broedzorg.
Na 3-5 dagen komen de eitjes uit en worden ze door de ouders verschillende keren verplaatst naar een andere broedkuil. Daarnaast zorgen de ouders ervoor dat de vissen veilig zijn en dat ze verzorgd worden. De jongen kun je opkweken met artemia-naupliën.
Video’s
Auteur
Kevin
Copyright foto’s
Benny Goovaerts
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.