Amphilophus citrinellus – Citroen Cichlide

De Amphiliphus citrinellus is een van de grote Midden Amerikaanse cichliden. Door zijn redelijk agressieve gedrag alleen samen te houden met even grote weerbare Cichliden.

Amphilophus citrinellus – Citroen Cichlide

De Amphilophus citrinellus kan een lengte bereiken van zo’n 40 centimeter. Het geslachtsonderscheid is goed te zien bij volwassen vissen, de mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes en hebben langere vinnen en een duidelijke nekbult achter de kop. Ze zijn ook nog bekend onder de naam Midas Cichlid. In het wild komt deze soort voor in verschillende kleurvarianten waaronder Gold, Marble, Red-Head en Tiger. Daarnaast zijn er kwekerijen die verschillende kleurslagen hebben voortgebracht.

Synoniemen: Cichlasoma citrinellus, Heros citrinellus, Heros basilaris, Cichlasoma granadense, Erythrichthus citrinellus.

Karakter

Deze vissen zijn niet alleen erg groot maar ook nog eens zeer agressief. Ze zullen elke vis aanvallen, zelfs soortgenoten kunnen het slachtoffer worden. Het is dan ook aan te raden om of voor een hele grote bak te kiezen van meer dan 1000 liter of slechts één vis er in te doen.

Naast dat ze zo agressief zijn zullen ze werkelijk alles als voer aanzien. Wormen, mossels, garnalen enzovoorts vormen een goede maaltijd. Maar ook groenten zoals spinazie wordt gegeten. Runderhart moet echter worden vermeden, dit is zeer ongezond voor de vissen.

Deze vissen kunnen als ze goed worden gehouden 12 tot 15 jaar oud worden.

Er zijn verschillende kleurslagen van Amphilophus citrinellus verkrijgbaar:

Herkomst

Nicaragua, Costa Rica.

Dieet

Als voedsel kan stevig levend voer of diepvriesvoer gegeven worden zoals garnalen, mosselen, wormen, mysis, krill en artemia. Geen rode muggelarven, tubifex of runderhart geven, dit kunnen ze moeilijk verteren. Cichlidensticks worden ook geaccepteerd, zorg voor voldoende afwisseling.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 2 meter 50 lang, 60 centimeter hoog en 60 centimter diep. De bak inrichten met kienhout en stenen zodat er voldoende schuilplaatsen onstaan. Planten moeten stevig verankerd worden want deze soort woelt graag in de bodem. Gebruik een krachtige filter en ververs regelmatig het water. Zorg ook voor voldoende zwemruimte.

Water

Temperatuur: 21-25 graden.
PH: 7.0-8.0
GH: 8-12

Kweek van de Amphilophus citrinellus – Citroen Cichlide

Het moeilijkste onderdeel van de kweek van de Amphilophus citrinellus – Citroen Cichlide is om een geschikte koppel te vinden. De makkelijkste manier om dit te doen is door een aantal vissen van jongs af aan bij elkaar te zetten. Hier zullen vanzelf koppels uit ontstaan. Het probleem met deze truc is dat de overige vissen moeten worden uitgevangen. Het vormen van koppels door gewoon een andere vis in de bak te zetten gaat eigenlijk nooit goed. Dit heeft bijna altijd tot resultaat dat de ene vis de andere vermoord.

Amphilophus citrinellus - Citroen Cichlide met jongen
Amphilophus citrinellus – Citroen Cichlide met jongen

Als er eenmaal een koppel is, is de kweek vrij eenvoudig. Er zullen een paar honderd eieren worden afgezet op decoratie materiaal. De eitjes zullen na 3 tot 5 dagen uitkomen.
De jongen worden vervolgens overgebracht naar een vooraf gegraven kuil en na 5 tot 7 dagen zullen ze vrij rond zwemmen.

Haal de jongen niet te vroeg weg bij de ouderdieren. Hierdoor kan het mannetje erg in de war raken en helemaal door het lint gaan. Er is dan een grote kans dat het vrouwtje wordt vermoord. Als de jongen en het vrouwtje de kweek hebben overleeft zal het mannetje nog een kweekpoging doen. Indien het vrouwtje weigert zal het mannetje ook door het lint gaan met alle gevolgen van dien.

Video’s

Auteurs

Kevin – Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Johan Nijs
Ramon Koning
AquaMojo
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Jeff Raps – Tangledupincichlids.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

citrinellus

Synoniemen

Amphilophus citrinellum, Archocentrus citrinellus, Cichlasoma citrinella, Cichlasoma citrinellum, Cichlasoma granadense, Herichthys citrinellus, Heros basilaris, Heros citrinellus

Nederlandse Namen

Citroen Cichlide

Eerstbeschrijving

Albert Günther

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

250

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amphilophus citrinellus – Citroen Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *