Amphilophus amarillo

Voor de meeste Amphilophus soorten is een twee meter aquarium voldoende, echter de amarillo kun je het beste houden in een aquarium van 3 meter of meer!

Amphilophus amarillo

De Amphilophus amarillo is geel van kleur met zwarte dwars strepen over het lichaam. Buiten de broedtijd is de gele kleur een stuk minder en zijn de strepen nauwelijks nog zichtbaar. Op het hoofd bevindt zich een bult, vandaar ook de bijnaam bultkop. De mannen hebben deze vetbult op hun kop en ook langere vinnen. Hieraan is het geslachtsonderscheid te zien.

Deze vis wordt vrij groot, tot wel 35 centimeter. In het wild blijven ze rond de 20 centimeter.

Herkomst

Xiloá meer, Nicaragua.

Inrichting

Omdat deze vissen zo groot worden is een aquarium nodig van minimaal 2.50 meter. Liever nog groter. De bak moet worden ingericht met kienhout en stenen zodat schuilplaatsen ontstaan. Zorg daarnaast wel voor voldoende zwemruimte. Op de bodem moet grof zand liggen zodat de vissen goed kunnen graven. Vooral tijdens de broedtijd. Het is dan ook belangrijk dat de planten en vooral de decoratie goed vast staat anders zou dit los kunnen komen of om kunnen vallen.

Water

Temperatuur: 25 graden.
PH: 7-8,5
GH: 5-15

Voeding

In het wild is de Amphilophus amarillo een slakkeneter. In het aquarium accepteert hij echter bijna alles. Je kan hem zowel diepvriesvoer als levend voer geven zoals muggenlarven, krill, mysis en artemia. Ze accepteren ook vlokvoer en spirulina.

Karakter

Als deze vissen in een voldoende groot aquarium gehouden wordt zijn ze over het algemeen vreedzaam naar andere vissen. In de natuur komen ze buiten de broedperiode voor in losse groepen. In het aquarium is het echter beter ze te houden in koppels. Tijdens de broedperiode kunnen deze vissen echter wel erg agressief worden omdat ze hun territorium sterk verdedigen.

Kweek

De kweek van de Amphilophus amarillo is niet heel moeilijk. De eitjes worden afgezet in een hol of tussen de rotsen. Hier worden de jongen ook verzorgd. Na ongeveer drie dagen komen de eitjes uit en een week later zwemmen de jongen vrij rond. De jongen worden door hun ouders beschermd. Als er een jong te ver uit het nest raakt wordt deze snel door een ouder in de bek genomen en terug in de school gespuugd. De jongen kunnen worden opgekweekt met stofvoer of artemia-naupliën.

Video

Auteur

Kevin

Copyright foto’s

Door Zoofoto! – CC BY-SA 3.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

amarillo

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

30

Lengte Maximaal

35

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amphilophus amarillo” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *