Ammannia senegalensis – Cognacplant

De Ammannia senegalensis of Cognacplant, geeft bij voldoende verlichting en voeding mooie cognacbruine bladeren.

Ammannia senegalensis – Cognacplant

De foto bestaat uit twee delen. De linker kleine foto is de plant in bovenwater vorm (emers). De grotere foto is de plant in onderwater vorm (submers), zo kan de plant in het aquarium gaan worden.

De Ammannia senegalensis is afkomstig uit Afrika, een bijzonder mooie plant voor in ons aquarium.
Familie: kattestaartachtigen.

De Ammannia senegalensis wordt ook wel het cognacplantje genoemd. In de handel wordt deze plant meestal groen aangeboden.

Aan de bodem worden weinig eisen gesteld; de beste resultaten boeken we dan ook in gewoon grind met een korrel van ongeveer 3 mm., hieronder nog een bolletje pottenbakkersklei of boetseerklei. Ook wordt wel gebruik gemaakt van turf.

Indien we de ervaringen van het mislukken of het stagneren van Ammannia senegalensis eens vergelijken, dan zien we dat het mislukken vaak te wijten is aan de belichting. Het beste houden we deze planten onder kleur 83 of 84, geheel of gedeeltelijk in samenwerking met 1 Gro-lux. Men krijgt dan zeer mooie Ammannia met lange en brede bladeren. We moeten er wel op letten, dat deze planten in het volle licht staan, zodat ze niet door overgroei van andere planten worden belemmerd.

De liefhebber van deze plant is het er wel mee eens, dat men deze planten niet te ver onder het wateroppervlak moet toppen om mooie vorm en kleur te krijgen.
We toppen ook niet te veel, daar deze plant dan een andere vorm kan aannemen. De toppen zetten we dan weer in het aquarium. Bij vermindering van de hoeveelheid licht, b.v. door verouderde TL buizen, zijn de planten zeer gevoelig; zij tonen dit door kromme of in de lengterichting ingekrulde bladeren, die dan spleetjes gaan vertonen en daarna zwart worden. Nieuwe lampen kopen is dan noodzakelijk.

Als we deze planten kopen, nemen we ze zonder wortels, daar ze meestal emers zijn en onder water vaak afrotten. Zonder wortel kunnen deze planten namenlijk hun eigen weg zoeken in ons aquarium.

Het verkrijgen van zaden is niet moeilijk. We nemen een bloempot en vullen deze met grind (korrel van ongeveer 3 mm) en turf of potaarde. Hierin een laagje water van 7 cm, daarna de jonge stekken erin poten. De bloempot plaatsen we in een leeg aquarium en het geheel wordt afgedekt met een glasplaat. Dit zetten we ’s zomers buiten op het balkon of in de tuin. We kunnen dan zien, hoe deze plant zich boven water ontwikkelt en tenslotte gaat bloeien. Willen we de kleine zaadjes verzamelen, dan is het in dit stadium wel belangrijk goed op te letten, want bij het openspringen van de vruchtdoosjes vliegen de zaadjes eruit. Het is daarom het beste, de zaaddoosjes te verzamelen. De vruchtjes kunnen dan in een doosje gedroogd worden en bij het openspringen zitten de zaden in het doosje, waardoor doelbewust uitzaaien mogelijk is.

In een aquarium of plastic bak doen we een laagje potaarde met grind; deze laag moet goed nat gehouden worden. Hierop brengen we de zaadjes. Nu gaan we het afdekken met een ruit en we controleren regelmatig, of het niet te droog is. Zo ja, dan maken we het weer nat.

Het duurt ongeveer zeven weken voor we de jonge kiemplantjes zien. Daarna duurt het ruim een maand voor er een afmeting van 3 cm is bereikt. Maar hierna gaat de groei ontzettend snel. De temperatuur houden we op ongeveer 26 graden Celcius. Als de zaailingen een lengte hebben van 7 cm., kunnen we ze zonder enig bezwaar in het aquarium onder water zetten. De Ammannia’s groeien dan normaal verder en ontwikkelen zich normaal. De heldergroene kleur wordt vanzelf cognacbruin.

Ze kunnen een lengte van 55 cm bereiken. De beste plaats in het aquarium voor de Ammannia senegalensis is de middenzône of op de achtergrond. Daar kan hij contrasteren met lichtgroene planten. Het is een plant, die eigenlijk niet in het aquarium mag ontbreken.

Auteur

Peter Bus – AV-Pronkjuweel
Aquaplantsonline

Copyright foto’s

Aquaplantsonline

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

senegalensis

Herkomst

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

Zone

Verzorging

Hoogte minimaal

15

Hoogte maximaal

55

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ammannia senegalensis – Cognacplant” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *