Amblypomacentrus breviceps

Amblypomacentrus breviceps is in 1839 al beschreven door Schlegel en Müller. In de aquarium hobby is deze soort niet echt bekend. Deze juffer maakt onderdeel uit van de Pomacentridae familie. Het geslacht Amblypomacentrus is in 2000 opgericht en bevat slechts drie soorten.

In de loop der jaren heeft deze soort al een paar namen gezien. Synoniemen zijn: Glyphisodon breviceps, Pomacentrus breviceps, Pristotis trifasciatus, Pomacentrus trifasciatus, Pomacentrus nematopterus, Pomacentrus beauforti.

Beschrijving

Deze juffer wordt niet echt heel groot. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 9 centimeter. Jonge dieren hebben helder gele buik- en anaalvinnen. Bij oudere dieren vervaagt het geel een beetje naar wat meer lichtbruin. De grondkleur van de Amblypomacentrus breviceps is wit met daarop drie bruine verticale strepen. De voorste streep loopt over het oog. De twee achterste strepen lopen door over de rugvin.

In het wild leven ze ofwel solitair of in kleine groepjes.

Amblypomacentrus breviceps lijkt erg veel op Amblypomacentrus clarus. Bij die soort ontbreekt echter het geel in de buik- en anaalvinnen en op de buikpartij. Ze komen beiden in hetzelfde gebied naast elkaar voor.

Herkomst

Het verspreidingsgebied van Amblypomacentrus breviceps ligt rond Indonesië en de Filipijnen. Ze komen voor vanaf de Zuid Chinese Zee tot en met de Noord kust van Australië.

Ze bewonen daar de lagunes en kustgebieden. Doorgaans zijn ze te vinden boven zand of slik waar er wat rommel op de bodem ligt zoals sponzen of rotsen. De jonge Amblypomacentrus breviceps zoeken veelal bescherming bij anemonen.

Voorplanting

De eieren worden gelegd in lege schelpen. De eieren plakken aan de schelp totdat ze uitkomen. De man heeft broedzorg voor de eieren. Hij bewaakt en bewaaiert de eieren. Na het uitkomen stopt de broedzorg.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Bronnen

Fishbase.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

breviceps

Synoniemen

Glyphisodon breviceps, Pomacentrus beauforti, Pomacentrus breviceps, Pomacentrus nematopterus, Pomacentrus trifasciatus, Pristotis trifasciatus

Eerstbeschrijving

Hermann Schlegel, Salomon Müller

Ecosysteem

, , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

9

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amblypomacentrus breviceps” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *