Amblyglyphidodon aureus – Gouden Juffer

De Gouden Juffer heeft een rond lichaam, puntige rugvinnen en de gevorkte staart wat kenmerkend is voor zijn familie. Zijn heldere gele kleur wordt vaak geaccentueerd met een fel blauwe streep door zijn rugvin. De kleur van deze soort heeft de neiging wat te vervagen als de vis ouder wordt. De Amblyglyphidodon aureus wordt onder verschillende namen op de markt gebracht waaronder Gele Juffer, Citroen Juffer en Gouden Juffer.

Amblyglyphidodon aureus – Gouden Juffer

De Amblyglyphidodon aureus of Gouden Juffer behoort tot de familie Pomacentridae. Deze familie bestaat uit 28 geslachten en 360 soorten. Het omvat alle rifbaarzen en anemoonvissen. Vaste populaties van de gouden juffer strekken zich uit van de Stille Oceaan tot aan het oostelijke deel van de Indische Oceaan en zuidwaarts naar het Great Barrier Reef. Deze koraalrif bewoner bewoont de riffen op een diepte van 10 tot 30 meter.

Beschrijving

De Gouden Juffer heeft een rond lichaam, puntige rugvinnen en de gevorkte staart wat kenmerkend is voor zijn familie. Zijn heldere gele kleur wordt vaak geaccentueerd met een fel blauwe streep door zijn rugvin. De kleur van deze soort heeft de neiging wat te vervagen als de vis ouder wordt. De Amblyglyphidodon aureus wordt onder verschillende namen op de markt gebracht waaronder Gele Juffer, Citroen Juffer en Gouden Juffer.

Dit is een taaie en soms een wat agressieve soort. Zijn vermogen om goed om te gaan met een veelheid aan verschillende ecologische waardes maken het een ideale keuze voor de onervaren zeewater aquarium houder. Het uithoudingsvermogen van de vis en het lage prijskaartje leidt er vaak toe dat ze worden gebruikt als biologische stabilisator bij het opstarten van nieuwe aquaria. Als de juffer het goed doet in het pas opgestarte aquarium, dan kun je het wel riskeren om de wat duurdere soorten met een zwakker gestel toe te voegen aan het aquarium.

In een zeewater rif aquarium zal het de verankerde bewoners niet verstoren of je sier schaaldieren verorberen. In de natuur leeft hij tussen Hoornkoralen (gorgonen) en Zwarte- of Doornkoralen. Deze vormen ook in het aquarium een perfecte omgeving voor de Gouden Juffer in een rif aquarium. Deze soort kan uitgroeien tot zo’n 12 centimeter als ze volwassen zijn. Neem zijn temperament mee in de beoordeling als je op zoek gaat naar medebewoners. Hoewel ze wat rustiger van karakter zijn dan veel andere juffers, kun je ze beter niet samen houden met kleinere meer timide soorten. De soort toevoegen aan een bestaande aquarium populatie of samen toevoegen met andere soorten die je in het aquarium wil houden beperkt het agressieve gedrag. Een minimale aquarium inhoud van 135 liter is aan te raden.

Dieet

De Gouden Juffer is een omnivoor. In hun natuurlijke omgeving bestaat hun dieet voornamelijk uit zoöplankton. Deze vissen wennen makkelijk aan het aquarium leven. Het zijn geen kieskeurige eters en gevallen waarbij ze niet kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving of het eten komen zelden voor. Ze eten de meeste voedselsoorten die zijn bestemd voor omnivore zeewatervissen. Maar net als bij alle andere zeewater soorten, helpt een gevarieerd dieet om ze gezond en op kleur te houden. Met vitamine verijkte artemia is een goede aanvulling. Ze moeten ook worden voorzien van een overvloed aan levend steen waarop ze kunnen grazen.

Kweek van de Amblyglyphidodon aureus – Gouden Juffer

Amblyglyphhidodon aureus - Gouden Juffer eieren
Amblyglyphhidodon aureus – Gouden Juffer eieren

Juffers zijn sequentiële hermafrodieten. Ze worden allemaal geboren als man. Als een groep mannen samen wordt losgelaten in een aquarium, zal het grootste dominante mannetje een morfologische hormonale boost krijgen zodat zijn geslacht veranderd in dat van een vrouw. Dit is een eigenschap die alle hermafrodiete zeewatervissen delen. De natuur zorgt er zo voor dat altijd beide geslachten aanwezig zijn in een populatie zodat ze zich kunnen voortplanten. Het is bekend dat de Amblyglyphidodon aureus – Gouden Juffer in gevangenschap is gekweekt. Het mannetje bewaakt instinctief de pas gelegde en bevruchte eieren totdat ze uitkomen.

Auteur

Exotic-Aquariums – (originele website niet meer online)

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Klaus Stiefel – PacificKlaus
Berniedup
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

aureus

Synoniemen

Abudefduf aureus, Glyphisodon aureus

Nederlandse Namen

Gouden Juffer

Eerstbeschrijving

Georges Cuvier

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Broedgedrag

Dieet

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

150

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Zoutgehalte minimaal

1023

Zoutgehalte maximaal

1027

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amblyglyphidodon aureus – Gouden Juffer” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *