Ambastaia sidthimunki – Dwerg Botia
De Ambastaia sidthimunki is het kleinste visje van de Botia familie en worden in het Nederlands daarom ook wel Dwerg Botia genoemd. De vissen zijn zilver/wit van kleur met daarop een patroon van rondjes in het zwart. Ze hebben een spitse snuit en een afgeplatte buik zodat ze zich makkelijk over de bodem kunnen voortbewegen. Baardharen rond de snuit zorgen ervoor dat ze makkelijk door het zand kunnen woelen opzoek naar eten. Onder het oog bevindt zich een kleine stekel die ze kunnen opzetten als er gevaar dreigt. De vissen worden maximaal 9 centimeter lang.
Synoniemen: Botia sidthimunki, Yasuhikotakia sidthimunki.
Herkomst
Cambodja, Laos, Thailand.
De leefomgeving van de Ambastaia sidthimunki – Dwerg Botia is grotendeels verloren gegaan door de aanleg van dam in in de jaren ’80 en ’90. Daarnaast heeft overbevissing en het cultiveren van land ten behoeve van landbouw gezorgd voor een verdere afname van het leefgebied. Op dit moment worden ze alleen nog gevonden in een relatief klein gebied van zo’n 100 km2 boven de dammen in de Mae Klong en een paar reservoirs in Khao Laem.
Het aquarium
Het aquarium moet worden ingericht met voldoende schuilplekken voor deze visjes zodat ze zich veilig voelen. Dit kan door middel van dichte beplanting, stenen, kienhout of halve kokosnoten. Zorg daarnaast wel voor voldoende zwemruimte. Een aquarium van minimaal 60 centimeter is voldoende. Houdt ze dan wel in een schooltje van minimaal 8 stuks. In een groter aquarium kun je de school wat uitbreiden. Hoe meer hoe beter voor de vissen. Een bodem van zand zal aardig op prijs worden gesteld zodat ze makkelijk opzoek kunnen naar voedsel. Ook graven ze zich graag in tijdens het zoeken naar voedsel. De vissen houden van wat stroming en zuurstofrijk water. Zorg dus voor voldoende verversing.
Water
Temperatuur: 26-29 graden.
PH: 6-7,5
GH: 5-13
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Voeding
De Dwerg Botia is een echte alleseter.Ze kunnen diepvriesvoer eten, levend voer maar ook tabletten worden geaccepteerd. Zorg wel voor voldoende afwisseling!
Karakter
Als deze visjes alleen gehouden worden kunnen ze wat schuw zijn. Het is namelijk en scholenvisje. Zorg daarom voor een groepje van ongeveer 8 tot 10 stuks. Omdat deze visjes een territorium vormen moeten er voldoende schuilplekken zijn voor het aantal vissen dat wordt samen gehouden. Het is mogelijk de dwergbotia te combineren met andere kleinere vissen die geen territorium vormen.
Kweek van de Ambastaia sidthimunki – Dwerg Botia
Over de kweek van de Ambastaia sidthimunki – Dwerg Botia is weinig bekend, er schijnen wel wat toevalskweekjes te zijn, tijdens de balts verschieten deze vissen van kleur en worden bleek.
Voor de handel wordt er wel op grote schaal mee gekweekt. De kweek wordt daar gestimuleerd met hormonen.
Video
Auteur
Stefan
Copyright foto’s
Mark Duffill