Ambastaia nigrolineata

Ambastaia nigrolineata is een kleine modderkruiper die zeker in een schooltje gehouden moet worden van minimaal 5 stuks. Deze soort stond voorheen bekend als Botia nigrolineata.

Ambastaia nigrolineata

De Ambastaia nigrolineata heeft een zwarte streep aan beide kanten van het lichaam en een zwarte streep over de rug van de neus tot de staartvin. Deze streep is donkerbruin van kleur. De Ambastaia nigrolineata zelf is verder gelig van kleur. Andere bruine vlekjes zijn mogelijk. De vis wordt maximaal 10 centimeter.

Synoniem: Botia nigrolineata, Yasuhikotakia nigrolineata

Herkomst

China.

Inrichting

Voor de Ambastaia nigrolineata is een flink aquarium nodig van minimaal 80 centimeter. Zorg voor voldoende schuilplekken. Dan zal de vis ook overdag op zoek naar voedsel durven. Schuilplekken door middel van hout en stenen worden zeer gewaardeerd. Zorg ervoor dat de in- en uitlaat van het filter goed beschermd zijn zodat de vissen hierin niet kunnen schuilen. Dit kan gevaarlijk zijn. Aangeraden wordt om regelmatig het water te verversen.

Water

Temperatuur: 20-25 graden.
PH: 7-7,5
GH: 8-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Het zijn alleseters, als voedsel kan levend voer of diepvriesvoer gegeven worden, hun voorkeur gaat uit naar muggenlarven. Ook droogvoer wordt geaccepteerd. Zorg in ieder geval voor een gevarieerd dieet.

Karakter

De Ambastaia nigrolineata is een vreedzame scholenvis en is goed samen te houden met andere vreedzame vissen. Het is een scholenvisje die zich fijn voelt in een groepje vanaf 5 stuks. Ook deze Botia is vooral ’s nachts actief maar als er voldoende schuilplekken zijn wil hij ook overdag wel eens op zoek gaan naar voedsel. Zorg daarom ook voor wat gedempt licht. Dan zal de vis zich meer op zijn gemak voelen. Als de vis zich bedreigd voelt kan het zijn dat hij zich in de bodem in graaft. Hij kan beter niet worden samengehouden met andere vissen met lange vinnen

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Emma Turner

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

nigrolineata

Synoniemen

Botia nigrolineata, Yasuhikotakia nigrolineata

Eerstbeschrijving

Maurice Kottelat

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ambastaia nigrolineata” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *