Amatitlania siquia

Amatitlania siquia is al net zo makkelijk te houden en kweken als zijn neefje de Zebra Cichlide. Een aquarium vanaf een meter met wat holen voldoet al snel.

Amatitlania siquia

Amatitlania siquia is één van de vier door Schmitter-Soto nieuw beschreven convicts (zie referentie). Een aantal uitwendige kenmerken die Schmitter-Soto noemt zijn: Hoog gebouwd, maar minder hoog dan Amatitlania kanna. Aantal schubben tussen laterale lijn en basis van de eerste rugvinstraal 1,5. Staartvinvlek voor twee/derde op de staartwortel. Aantal schubben rondom de staartwortel 15-17. Borstvinnen reiken tot voorbij de tweede aarsvin-straal. Buikvinnen reiken tot voorbij de vijfde aarsvinstraal en de rugvindraden reiken tot twee-derde van de staartvin. Streep van snuit tot oog meestal goed te zien en vlekjes op het zachtstralige deel van rug en aarsvin. Verder noemt Schmitter-Soto nog een aantal inwendige kenmerken die ook verder weinig schokkends onthullen.

Het verspreidingsgebied is het grootst van alle Convicts. Hierdoor bestaat er nogal wat lokale variatie. Zo kennen we uit Nicaragua de Ometepe-variant, ingevoerd door Willem Heijns, in Costa Rica de convict uit Nicoya Peninsula, waarvan de mannen gemakkelijk 15 cm halen en natuurlijk de Hondurese Convict die bekent is geworden onder de naam “Honduras Redpoint”(die hier ook nog apart besproken wordt).

Etymologie

Amatitlania, afgeleid van het type plaats van het type soort “Amatitlán” betekent, een plek van overvloed in amate” in het Nahuatl. “amate” is een soort van papier gemaakt van de bast van Ficus petiolaris of Ficus indica.

Siquia is de naam van de rivier, gekozen als typelocatie. De naam betekent “Avacado” in het Miskito dialect.

Herkomst

Costa Rica. Nicaragua, Honduras.

Verspreiding

Het grootst van alle Convicts. Aan beide zijden van Costa Rica. Van de rivieren die in de Golfo de Nicoya uitmonden (Pacific-zijde) en Rio Parismina (Atlantische-zijde) naar Nicaragua (Inclusief de grote meren en lagunes van de Mosquitian Coast) en verder Noord naar de Atlantische zijde van Honduras, Rio Yeguaré.

Gedrag

Amatitlania siquia deelt het temperamentvolle gedrag dat we van de andere Amatitlania kennen.

Voedsel

Omnivoor. Wormen, kreeftjes, slakjes, insecten en hun larven, kleine visjes, maar ook plantaardig materiaal zoals algen planten en detritus.

Kweek

Eenvoudig, als bij Amatitlania nigrofasciata.

Bij veel vissoorten met biparentale zorg zien we dat vrouwtjes een voorkeur vertonen voor grote mannetjes. Dit wordt gekoppeld aan een groter vermogen meer nakomelingen groot te brengen en hier doen ze dan ook letterlijk méér hun best voor. Dit werd bij Amatitlania siquia aangetoond tijdens een onderzoek van Ashley R. Robart in 2012. Zelfs als er al jongen zijn blijft het vrouwtje méér haar best doen bij een groot mannetje dan bij ’n klein mannetje. Ashley toonde zelfs een direct verband tussen het verschil in lengte en het aantal keren dat een vrouwtje uithaalt naar een potentiële vijand. En zoals het een echte waarheid betaamt bleek het ook omgedraaid te werken. Grote mannen doen minder hun best voor kleine vrouwtjes. Ze halen minder vaak uit naar een potentiële vijand en het vrouwtje lijkt dit dus te moeten compenseren.

De vraag die dan opkomt is “Waarom heeft het vrouwtje een voorkeur voor een grote man terwijl ze daarbij harder moeten werken en dus kostbare energie verliest? Het blijkt dat het aantal nakomelingen wordt bepaald door de lengte van het mannetje en niet door die van het vrouwtje. Hiermee ruilt het mannetje als het ware lengte in voor energie. Het hele verschijnsel is niet nieuw en staat in de biologie bekent onder de naam “differentiële verdelings hypothese”. Denk hierbij maar aan het differentieel van een auto dat er voor zorgt dat in een bocht de wielen aan de buitenkant harder draaien dan die van de binnenkant. Compensatiegedrag was al langer bekent bij vogels. In de documantaire “Mees tv” van Thijs Tinbergen kun je zien wat er gebeurt als er bij een Koolmezenpaartje één partner uitvalt. Het heeft weinig met vissen te maken maar wil hem u toch niet onthouden;) http://dokument.ncrv.nl/pagina/ncrv-2doc-meestv.

Aquarium

Zoals Amatitlania nigrofasciata. Minimaal één meter voor een koppel. Meerdere koppels in bakken vanaf 140 centimeter. Met uitzondering van de meren-types houden de meesten van een flinke doorstroming. Schuilplaatsen in de vorm van stenen en of hout zijn bij een holenboeder als Amatitlania siquia natuurlijk onontbeerlijk. PH 7 – 8, Dgh 9 – 20, temp 23 – 27C. Ivm met zijn omnivore voedingsgewoontes mag groenvoer niet in het menu ontbreken.

Video

Auteur

Rene Beerlink – NVC

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Jeff Rapps – Tangledupincichlids.com

Bijgewerkt op 18 november 2023 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

siquia

Eerstbeschrijving

Broedgedrag

Holenbroeder

Dieet

Omnivoor

Karakter

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

9

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amatitlania siquia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *