Amatitlania sajica

De Amatitlania sajica blijft in het aquarium flink kleiner dan in het wild. Ze kunnen prima gecombineerd worden met andere Midden Amerikaanse cichliden.

Amatitlania sajica

Amatitlania sajica is in 1974 beschreven door Bussing. De geslachtsnaam Amatitlania betekent “behorend tot: Lake Amatitlán, Guatemala, de type plaats van typesoort, A. nigrofasciata. “Amatitlán” betekent “een plaats die rijk is aan amate” in Nahuatl, amate is een soort rustiek papier gemaakt van de bast van Ficus petiolaris of F. indica). De soortnaam “sajica” is een acroniem met de eerste twee letters van de voornaam en de achternamen van vader en moeder van Salvador Jiménez Canossa (1922-1986), directeur van de Library of Congress van Costa Rica, een “vriend en ervaren veldverzamelaar” die Bussing vergezelde bij het grootste deel van zijn vroege verzameling reizen in Costa Rica, en “door zijn enthousiasme en nieuwsgierigheid naar de natuur, heeft hij enorm bijgedragen aan hun succes”

Beschrijving

In het wild kan de Amatitlania sajica tot zo’n 12 centimeter lang worden. De vrouwtjes blijven iets kleiner. In het aquarium bereiken ze deze lengte meestal niet. Er zijn van deze vis twee kleurvarianten.

Synoniemen: Cryptoheros sajica, Archocentrus sajica, Cichlasoma sajica.

Herkomst

Costa Rica.

Inrichting

Voor de Amatitlania sajica is een aquarium nodig van minimaal 1.80 meter. De bak inrichten met harde planten, stenen en kienhout zodat er holen en schuilplaatsen ontstaan, de bodem moet bestaan uit zand. De planten worden over het algemeen wel met rust gelaten, alleen tijdens de paartijd woelen ze nogal eens in de bodem.

Water

Temperatuur: 25-29 graden.
PH: 6,5-8
GH: 12-16

Voeding

Amatitlania sajica zijn alleseters (omnivoren). Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggenlarven, mysis en artemia, zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

Het is een relatief vreedzame, soms schuwe vis die als koppel gehouden moet worden.
Ze kunnen met andere Midden-Amerikaanse cichliden samengehouden worden, bijvoorbeeld Cichlasoma soorten, behalve de Amatitlania nigrofasciata – Zebra Cichlide, omdat deze onderling kunnen kruisen.

Kweek van de Amatitlania sajica

De kweek van de Amatitlania sajica is vrij eenvoudig, er worden tot zo’n 300 eitjes in een hol afgezet en bevrucht. De temperatuur mag 26 graden zijn. Na 3 dagen komen de eitjes uit, en na ongeveer een weekje zwemmen de jongen vrij rond. Beide ouders hebben broedzorg, het vrouwtje bewaakt het nest, terwijl het mannetje het territorium verdedigd, soms worden de rollen omgedraaid.
De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

John de Lange
Jeff Rapps – Tangledupincichlids.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sajica

Synoniemen

Archocentrus sajica, Cichlasoma sajica, Cryptoheros sajica

Eerstbeschrijving

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Omnivoor

Min. lengte aquarium in cm

180

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

29

pH minimum

6.5

pH maximum

8.0

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amatitlania sajica” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.