Amatitlania nigrofasciata – Zebra Cichlide

Een van de makkelijkst te houden cichliden die zich in het aquarium bijna altijd weet voort te planten is de Zebra Cichlide ofwel de Amatitlania nigrofasciata.

Amatitlania nigrofasciata – Zebra Cichlide

Over dit geslacht is nogal wat discussie. In 2001 heeft Allgayer het geslacht Cryptoheros opgericht maar helaas was deze beschrijving niet echt goed uitgevoerd. In 2007 hebben Schmitter en Soto een beschrijving gemaakt voor wat in het Engels de convicts betreft; het geslacht Amatitlania. Dit geslacht omvat nu Amatitlania coatepeque, A. kanna, A. nigrofasciata en A. siquia. Veel liefhebbers zijn van mening dat ook dit paper te haastig is opgesteld zonder voldoende redenen om de convicts een eigen geslacht te geven. Zij verwachten dat al deze vissen weer terug geplaatst worden in het geslacht Archocentrus.

Synoniemen

Zebra cichlide, Archocentrus nigrofasciatus, Cichlasoma nigrofasciatum, Cichlosoma nigrofasciatum, Cryptoheros nigrofasciatus, Heros nigrofasciatus

Herkomst

De Amatitlania nigrofasciata is afkomstig van de wateren die de hellingen bestrijken aan de kant van de Stille Oceaan. Ze komen daar voor vanaf Rio Sucio in El Salvador tot aan de Rio Suchiate in Guatamala. Aan de kant van de Atlantische Oceaan komen ze voor vanaf Rio Patuca in Honduras tot aan Rio Jutiapa in Guatamala. Ze zijn niet afkomstig uit Panama, Costa Rica of Nicaragua zoals eerder werd aangenomen. Ze zijn wel op diverse plaatsen als exoot geïntroduceerd.

In het wild leven ze in stromend water van kleine kreekjes en stroompjes en in de ondiepten van grote en snelstromende rivieren. Ze geven de voorkeur aan rotsachtige omgevingen waarin ze kunnen schuilen in de kieren en spleten van de rotsen.

Beschrijving

De Amatitlania nigrofasciata kan een lengte bereiken van zo’n 16 centimeter, de vrouwtjes blijven iets kleiner. Deze zebracichlide is blauwgrijs van kleur met zwarte dwarsbanden die over zijn lichaam lopen. De vrouwtjes hebben goudkleurige schubben op de onderbuik, en een donkere vlek op hun rugvin. De mannetjes hebben lange puntige vinnen en bultvorming op hun kop.

De naam nigrofasciatus kun je opdelen in twee stukken:

  • Nigro = zwart
  • Fasciatus= gestreept

Karakter

Het is een erg agressieve vis, begin met een groepje jonge vissen waaruit een goed koppel ontstaat. Het zijn felle territoriumverdedigers.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1.80 meter. De bak inrichten met stenen en kienhout zodat er veel holen en schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand waar ze lekker in kunnen graven. Je kunt harde planten gebruiken, maar ze worden meestal niet met rust gelaten. Zet ze wel stevig vast, je kunt ze in een bloempotje in de bodem verankeren. Het is aan te raden regelmatig water te verversen.

Water

Temperatuur: 23-26 graden.
PH: 6-7
GH: 5-8

Dieet

Het zijn alleseters, zowel levend voer als diepvriesvoer kan gegeven worden, zoals muggelarven, watervlooien en stukjes runderhart, groenvoer zoals sla, spinazie, komkommer en andijvie, ook cichlidensticks.

Kweek

De kweek is heel eenvoudig, de eitjes worden afgezet en bevrucht in een hol. Het nest kan bestaan uit zo’n 100 tot 150 eieren. Het vrouwtje bewaakt het legsel en het mannetje verdedigt het territorium tegen indringers. Na 3 dagen komen de eitjes uit, en nog 3 dagen later zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video’s

Auteur

J. de Lange
Coby

Copyright foto’s

Braile Carmine
Linda de Jong

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

nigrofasciata

Synoniemen

Archocentrus nigrofasciatus, Cichlasoma nigrofasciatum, Cryptoheros nigrofasciatus, Heros nigrofasciatus

Nederlandse Namen

Zebra Cichlide

Eerstbeschrijving

Albert Günther

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

16

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

GH minimum

5

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amatitlania nigrofasciata – Zebra Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *