Altolamprologus compressiceps

Altolamprologus compressiceps richt weliswaar een territorium in maar is ten opzichte van andere vissen van gelijke grootte redelijk vreedzaam.

Altolamprologus compressiceps

Altolamprologus compressiceps is in 1898 officieel beschreven door Boulenger, toen nog als Lamprologus compressiceps. De geslachtsnaam Altolamprologus is opgebouwd uit twee delen. Alto is afkomstig uit het Latijn en betekent hoog. Laprologus is het geslacht waar ze voorheen toe werden gerekend. Dus een hoge Lamprologus. De eerstbeschrijving is overigens wel heel erg summier, slechts twee regels. Zie de afbeelding hiernaast.

Lamprologus compressiceps - Eerstbeschrijving
Lamprologus compressiceps – Eerstbeschrijving

De soortnaam compressiceps is ook opgebouwd uit twee delen. Compresses is afkomstig uit het Latijn en betekent samengedrukt en Ceps komt van het oud Griekse cephala wat hoofd betekent. Een verwijzing naar de lateraal gecomprimeerde kop (en lichaam) van deze soort. De vis is wel heel hoog gebouwd maar als je hem van boven of recht van voren bekijkt is de kop en het lichaam heel plat samengedrukt.

Beschrijving

Mannen van de Altolamprologus compressiceps bereiken een totale lengte van zo’n 16 centimeter. De vrouwen blijven met hun 11 centimeter een stuk kleiner. Ze hebben een zeer karakteristieke kop. het voorhoofd loopt stijl omhoog en de kin loopt schuin op naar de lippen. De kleur van deze soort is afhankelijk van de herkomst. Er zijn namelijk nogal wat geografische varianten te krijgen. Dit loopt van bijna zwart met witte puntjes op het lichaam van de variant van Cape Mpimbwe (Mwaka) tot aan Goud/Geel voor de Zaire Gold variant. Ze hebben allemaal gemeen dat de flank een aantal verticale donkere strepen vertoont. Deze zijn soms duidelijk zichtbaar en soms alleen als vage strepen.

Het gedrag van deze soort is relatief vreedzaam, in ieder geval naar soorten toe die van gelijke grootte zijn. Kleinere vissen worden dikwijls als voedsel gezien.

Er is een wat kleinere variant die in schelpen broedt, dit is (nog) geen officieel beschreven soort, de Altolamprologus sp. Compressiceps Shell.

Biotoop

Tanganyikameer

Dieet

In het wild voedt deze soort zich met kleine visjes en jongen van andere soorten. In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Je kunt ze voeren met levend of diepvriesvoer, vlokken en granulaat worden ook gegeten.

Het Aquarium

Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen ontstaan. De soort woelt niet in de bodem en laat de planten over het algemeen met rust.

Kweek van de Altolamprologus compressiceps

De kweek van de Altolamprologus compressiceps is redelijk eenvoudig. Tot 300 eieren worden in holen afgezet en door de moeder verder verzorgd en bewaakt. Het mannetje bewaakt het territorium. De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

Video

Auteur 

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto

Jan Bukkems – Aquavisie

Referenties

Proceedings of the general meetings for scientific business of the zoological society of London for the year 1898 – pagina 495
Fishbase.se

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

compressiceps

Synoniemen

Haplochromis compressiceps, Lamprologus compressiceps, Neolamprologus compressiceps

Broedgedrag

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Altolamprologus compressiceps” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *