Altolamprologus calvus
De Altolamprologus calvus is een slanke hoog gebouwde vis, met dwarsbanden over zijn lijf beginnend op zijn kop. Ze kunnen een lengte bereiken tot zo’n 15 centimeter.
Als hij aangevallen wordt draait hij zijn flank naar de aanvaller. Doordat de Altolamprologus calvus beschikt over verharde schubben op zijn flank krijgt de aanvaller er geen grip op. Na de aanval zal de calvus doorgaans onverstoorbaar weg zwemmen. Wordt deze cichlide in het wild aangevallen dan verstopt hij zich in smalle spleten waarbij hij zich kromt om zich zo vast te zetten tussen de rotsen. De aanvaller kan hem dan niet tussen de stenen vandaan trekken. De Altolamprologus calvus kan dan ook gehouden worden met grotere tanganyika’s.
In de handel komen we onder de naam Altolamprologus calvus vaak een aantal varianten tegen. Dit zijn geografische varianten die verschillende kleuren laten zien.
- Altolamprologus calvus Black of Congo Black Pearl
- Altolamprologus calvus White of White Chaitika
- Altolamprologus calvus Yellow. Dit zijn geografische varianten die verschillende kleuren laten zien.
Synoniemen: Lamprologus calvus, Neolamprologus calvus, Lamprologus compressiceps.
Herkomst
Tanganjika meer, zuidwestelijk deel tussen Kapampa in Kongo en Cape Chaitika in Zambia. Daar bewonen ze de rotsachtige omgevingen op een diepte van 3 tot 40 meter.
Het Aquarium
Rotsachtige omgeving, de Altolamprologus calvus verstopt zich tussen de nauwe spleten in de rotsen alwaar hij zijn prooi opwacht. Voor een koppel is minimaal een aquarium van 80 centimeter nodig.
Karakter
De Altolamprologus calvus is een rustige vis die niet ver van zijn plekje vandaan komt. Als koppel zijn deze vissen prima te houden bij heel veel andere Tanganyika cichliden. Wel dient er rekening mee gehouden te worden dat het een rover is en elke gelegenheid aangrijpt om te kunnen eten. Jonge vis of eitjes dat maakt ze niet veel uit, ze eten het beiden graag.
Voeding
Door zijn zijdelings samengedrukte vorm kan deze jager tussen rotsen komen waar kleine cichliden zich veilig voelen, hierbij zuigt de Altolamprologus calvus de jongen tussen de rotsen vandaan. In het wild voedt hij zich met jongbroed en kleine diertjes die in de algen leven. In het aquarium is het dus aan te bevelen ze te voeren met vleesachtig voer zoals fijngehakte garnalen, mysis, artemia etc. Daarnaast kun je het dieet aanvullen met granulaat of vlokken voor Carnivoren. Vul het dieet aan met wat spirulina om ze in optimale conditie te houden.
Kweek van de Altolamprologus calvus
Kweek van de Altolamprologus calvus is niet eenvoudig maar niet onmogelijk. Bij deze soort is het verschil tussen mannen en vrouwen niet zozeer te zien aan de kleur van de vis maar aan de grootte. De mannen worden bijna twee keer zo groot als de vrouwtjes. Bij het broeden maakt het vrouwtje hiervan gebruik door de eieren af te zetten in een hol waar het mannetje niet kan komen. Een aquarium met rotsen met daartussen holen van verschillende grootte is dan ook noodzakelijk. Mannen kunnen onderling onverdraagzaam zijn, in een aquarium is dan ook niet meer dan 1 koppel te houden.
Video’s
Auteur
Kevin
Copyright foto’s
J. de Lange
Hristo Hristov
Bronnen
Back to Nature Gids voor Tanganyika Cichliden – Ad Konings
Fishbase.org