Allenbatrachus grunniens

Allenbatrachus grunniens is een interessante Kikvorsvis uit zuid-oost Azië voor de aquariumhouder met een bijzondere voorkeur. Krachtig levend voer is vereist en zout toevoegen aan te raden.

Allenbatrachus grunniens

Allenbatrachus grunniens behoort tot de Kikvorsvissen, waar ook de Schorpioenvissen en de Zeedonderpad onderdeel van uit maken. De meeste soorten leven in zee of brakwater. Er zijn echter ook soorten die in zoetwater leven.

Allen zijn het bodemvissen die vanuit een hinderlaag op prooidieren wachten. Hun leven op de bodem maakt een zwemblaas overbodig. Die ontbreekt dan ook.

Allenbatrachus grunniens komt voor in India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Maleisië, Cambodia, Vietnam, en de Filippijnen. Allenbatrachus grunniens groeit tot 20-30 cm.

De soort heeft scherpe stekels op de rugvin en de vinstralen. Anders dan vaak wordt gedacht zijn deze bij deze soort niet giftig. Desondanks kunnen ze de huid flink doorboren en infecties veroorzaken. De vis zal nooit met de stekels actief aanvallen. Het grootste gevaar is dat zwemmers of baders op het dier gaan staan. 

Allenbatrachus grunniens is regelmatig te vinden in aquariumzaken die zich richten op vissoorten die niet massaal worden verhandeld.

Verzorging

Allenbatrachus grunniens is een vis voor de aquariumhouder met een ‘acquired taste’. Het zijn interessante vissen die voornamelijk op de bodem liggen, daar rondhoppen en derhalve wat ‘knorrig’ aandoen. Kleinere medebewoners worden zeker opgegeten. Grote drukke of agressieve medebewoners jagen het dier teveel schik aan. Daarnaast is bewegend en krachtig levend voer vereist.

Qua waterwaarden bestaat onduidelijkheid. Zeker is dat het dier in volledig zoet, brak en zoutwater voorkomt en verschillende zoutgehalten kan verdragen. Toch is de ervaring dat de dieren het in aquaria niet goed doen als ze langdurig in zoetwater worden gehouden. Waarschijnlijk leven ze in wateren die zeer regelmatig overstromen met zout water. Brakwater of water met wisselende zoutgehalten lijken dus bevorderlijk voor de gezondheid.

Allenbatrachus grunnien is bekend voor het maken van grommende, fluitende en knorrende geluiden. Zo luid als een kikker.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s
Nonn Panitvong – Siamensis.org
Choy Heng Wah

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

grunniens

Eerstbeschrijving

Carl Linnaeus

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , ,

Lengte Minimaal

20

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Allenbatrachus grunniens” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *