Algen, een vervelend en hardnekkig iets….

Algen in het aquarium vormen een natuurlijke schakel in het evenwicht. Nemen ze de overhand dan maken ze van uw aquarium een “rotbak”. Preventie is de beste remedie. Hoe??? Door er voor te zorgen dat hun leefomstandigheden slecht zijn. Voorstel: We hongeren ze uit!!!!

Ze leven hoofdzakelijk van grote hoeveelheden voedingsstoffen in het water. Deze zijn reeds bij de start van het aquarium aanwezig en in de levensloop van het aquarium komt die situatie meerder malen terug. Als we het niet zo nauw nemen met hoeveelheid voedsel, het aantal vissen of met de aquariumhygiéne (tijdperk), steken ze de kop op. Wat zie je zo allemaal??

Bruine smeeralgen

Kiezelwieren vormen een bruin olieachtig laagje op de bodem. Meestal bij lage belichting in het water met een hoge ph. Bestrijding: Milieuomstandigheden wijzigen door verhoging van de belichtingsintensiteit.

Draadalg

Het groenwier Spyrogya of het goudwier Vaucheria treed meestal op in gezond water. Bestrijding: Kan het beste worden verwijderd door het op een ruw stokje te draaien of met de hand te plukken. Het wordt gegeten door Epalzeorynchus siamensis en Ameca splendens.

Fluweelalg

Het groenwier Oedogonium vormt een fluweelachtige laag op de planten. Bestrijding: Het wordt gegeten door Planotbis, Ampullaria en Ameca splendens.

Puntalgen

Het groenwier Clagrosiria vormt een zwartgroen laagje op de planten. Bestreiding; Planorbis, Ampullaria en Ameca splendens eten deze soorten.

Groene penseelalgen

Het groenwier Cladophora komt voor in water met veel organische zuren of een hoge cabonaarhardheid. Bestrijding: De milieuomstandigheden wijzigen door langzaam de samenstelling te veranderen. Planorbis en Ameca splendens helpen ook.

Zwarte penseelalgen

Komen vooral voor op stenen, kienhout en achterwanden in schaarsbelichte aquaria. Soms op planten van de geslachten Anubias, Crinum en Echinodorus. Geen enkele slak eet ervan maar Epalzeorynchus siamensis en Ameca splendens ruimen ze wel op. Bestrijding: Milieuomstandigheden wijzigen en langzame toevoer van CO2.

Baardalg

Treedt vaak op in water met een hoge pH wegens gebrek aan CO2 ten gevolge van overmatige belichting. Bestrijding: De milieuomstandigheden wijzigen door het verminderen van de belichtingsintensiteit, een langzame CO2 toevoer of het verhogen van het visbestand. Volgens een duits bericht zou het Mexicaans Eikenblad (shirmersia rivularis) een voedselconcurrent zijn voor deze alg.

Hoe kan je pH beïnvloeden??

Om de pH zuurder te maken kan over turf gefilterd worden of kunnen klaargemaakte turfextracten toegevoegd worden. Een ander middel bestaat er in het CO2 gehalte te verhogen, vooral wanneer de milieuomstandigheden dit specifiek aanwijzen. Dat kan gebeuren door bruisend mineraalwater in kleine hoeveelheden toe te voegen. Een te grote hoeveelheid is weer schadelijk voor sommige hogere planten en ook vissen vinden dit niet altijd even leuk. Een redelijke onschuldige hoeveelheid is gedurende 1 week dagelijks 100ml per 100 liter water, liefst in twee of drie beurten toe te voegen.

We kunnen ook via het bekende gistingsproces werken. 1 liter water met 100 gram suiker en 5 gram gist (gevriesdroogd) mengen in een goed gesloten fles met in de stop een aquariumslangetje bevestigd. Een fijne uitstromer zorgt voor een constante CO2 toevoer gedurende 14 dagen. Kijkt u hier wel uit de te grote druk op de fles doet de fles vaak springen, ik heb er zelf ervaring mee dat zelfs een grote pvc pijp hierdoor kan barsten, de deksel vloog letterlijk en figuurlijk door de kamer heen als een dodelijk projectiel.

Misschien tot vervelens toe nog eens de praktische grondregel om algen te vermijden. Bij het starten voldoende planten in het gezelschapsaquarium plaatsen en ze de kans geven goed te groeien voordat je de vissen inbrengt. In deze periode nemen ze alle overtollige voedselaanbod uit het water weg. Regelmatig ophopend bodemvuil afhevelen en water verversen.

Auteur: © BiancaB

 

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Algen, een vervelend en hardnekkig iets….” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *