Agamyxis pectinifrons – Kamdoornmeerval
Agamyxis pectinifrons is in 1870 officieel beschreven door Edward Drinker Cope. De geslachtsnaam Agamyxis is op te delen in twee oud Griekse woorden. Agan betekent veel en myxa betekent slijm. Een verwijzing naar de hoeveelheid slijm die dit geslacht kan produceren.
In het Nederlands worden ze ook wel Kamdoornmeerval of Gestippelde Doornmeerval genoemd.
Synoniemen: Doras pectinifrons, Doras flavopictus.
Beschrijving
Een vreedzame vis, die zowel in een gezelschapsaquarium als een roofvissen aquarium gehouden kan worden (vanwege zijn schuwe karakter). Ofschoon de Gestippelde Doornmeerval geen roofvis is, is het een opportunistische scharrelaar die kleine vissen, slakken en schaaldieren zeker als een waardevolle aanvulling op zijn dagelijkse dieet zal beschouwen.
Deze soort kan zowel als solitair als in een kleine groep worden gehouden, mits er voldoende ruimte voorhanden is, en kan erg oud worden (exemplaren van 10 jaar en ouder zijn geen zeldzaamheid!)
Een probleem met de Gestippelde Doornmeerval, evenals zijn verwanten, is dat ze niet kieskeurig zijn wat betreft schuilplaatsen. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze tussen tussen de aquariumwand en een verwarmingselement ‘nestelen’, met alle nare gevolgen van dien: een sterfgeval of een lelijke brandwond met een verhoogd risico op secundaire infecties. Een plastic cover om verwarmingselementen wordt dan ook aanbevolen!
De vis woelt graag in de bodem op zoek naar voedsel. Het is dus verstandig om een gedeelte van het aquarium hiervoor te reserveren en de bodem daar te voorzien van fijn zand. Daar dan ook geen planten zetten aangezien die dan uit de bodem gewerkt worden.
Herkomst
Zuid Amerika; Bolivia, Brazilië, Colombia, Peru
Dieet
Deze schuwe en nachtelijke meerval houdt zich zo lang de aquariumverlichting ingeschakeld is verstopt in een schuilplaats. Pas als het gaat schemeren zal hij zich naar buiten wagen op zoek naar voedsel.
Agamyxis pectinifrons is een makkelijke kostganger, en accepteert onder meer algen tabletten en meerval pellets, garnalen, kleine stukjes vis, runderhart en vlees. Bloedwormen en met name proteïnerijk droogvoer zijn ook bijzonder geschikt. Deze vis kan beter niet met kleine vissen als tetra’s en barbeeltjes gehouden worden, omdat hij niet zal aarzelen visjes te grijpen die klein genoeg zijn om in eens doorgeslikt te worden, met name ’s nachts.
Eenmaal gewend aan het aquariumleven kan een goedgemikte stukje voer hem ook overdag wel eens uit zijn verstop plaats lokken.
Het Aquarium
Een aquarium van minimaal 80 centimeter lengte is voldoende om deze inactieve en nachtelijke vis voldoende ruimte te bieden. Een dichtbegroeide bak met veel schuilplaatsen in de vorm van (kien)hout en rotsen en gedimde verlichting krijgt de voorkeur, omdat deze Meerval zich onder deze omstandigheden het meest op zijn gemak voelt. Kan zonder problemen met soortgenoten gehouden worden, maar dan is uiteraard een groter aquarium noodzakelijk.
Optimaal is zacht, licht-zurig water, wat verkregen kan worden door te filteren over turf of het gebruik van Zwart Water Extract. Maar de Gestippelde Doornmeerval is een sterke, aanpassingvaardige vis, en zal het ook in in harder, meer basisch water prima doen.
Kweek
Over de kweek is niets bekend.
Video
Auteurs
Jan Bukkems – Aquavisie
Jonas Hansel – Piranha-info.com
John de Lange
Copyright foto’s
Håkon
Jonas Hansel – Piranha-info.com