Aequidens sp. Jenaro Herrera

De Aequidens sp. Jenaro Herrera is een nog onbeschreven soort. Hij lijkt erg veel op de Aequidens pallidus, diadema en metae.

Aequidens sp. Jenaro Herrera

Kullander bracht deze Zuid-Amerikaanse cichlide voor de eerste maal uit Peru mee in 1981. De vis werd nog niet beschreven en heeft dus nog geen geldige naam.

Karakteristieken

De vis wordt ongeveer 15 cm groot. De belangrijkste kenmerken van het kleurenpatroon van deze cichlide zijn een zwarte lengtestreep lopende van achter het oog tot aan de basis van de staartvin en een grote zwarte laterale rechthoekige vlek lopende van de basis van de rugvin( tussen de negende en twaalfde harde vinstraal) tot aan de lengtestreep. Het bovengedeelte van de basis van de staartvin vertoont een afgeronde zwarte vlek. Tevens heeft de vis een verticale zwarte streep, beginnende achter het midden van het oog, lopende in de richting van de keel zonder deze echter te bereiken. Het kieuwdeksel vertoont een mooie metaalgroene spiegeling. Onder de lengtestreep vertonen de flanken eveneens deze metaalgroene kleuring. Het gedeelte van de flanken boven de lengtestreep is bruinachtig van kleur. De onpare vinnen vertonen een lichte rode waas.

Geslachtsonderscheid

Er zijn geen verschillen waarneembaar. Het geslacht kan niet met zekerheid worden bepaald aan de hand van uiterlijke kenmerken.

Verwante soorten

De dichtst verwante soorten betreffen Aequidens pallidus (Heckel, 1840), Aequidens diadema (Heckel, 1840) en Aequidens metae (Eigenmann, 1922). Deze drie cichliden vertonen dezelfde morfologie en laterale vlek. Volwassen exemplaren van deze soorten vertonen echter in tegenstelling tot Aequidens sp. Jenaro Herrera, niet de combinatie van de volgende drie eigenschappen: Zwarte lengtestreep, groene schittering in het onderste deel van het lichaam en rode kleuring van de vinnen.

Verspreidingsgebied/Natuurlijk biotoop

Deze soort vertoeft in het Noordwesten van Peru, in het onderste deel van de rio Ucayali. De eerste exemplaren werden opgevist in de nabijheid van Jenaro Herrera. Hij wordt leeft er in typische zwartwaterbiotopen met een vrij hoge temperatuur van 28°c en waar de bodem bedekt is met een dikke laag dode bladen, waarop een groot aantal takken rusten en hierdoor vele schuilplaatsen worden gevormd. Andere vissen die er eveneens worden teruggevonden betreffen o.a. Laetecara flavilabris, Apistogramma nijseni en Crenicihla sp., samen met Crenuchus spilurus, Pyrrhulina brevis, P laeta en Curimata sp.

Verzorging

Deze soort verkiest een bak met minimale lengte van 1 meter. Als bodembedekking gebruikt men fijn grind of zand, samen met grote stenen en wortelhout om schuilplaatsen te vormen. Deze cichliden laten de planten ongemoeid, waardoor men deze kan gebruiken tot decoratie van het aquarium. De vissen kunnen worden gehouden in zacht tot middelhard water. De vissen worden best niet gehouden met kleinere vissoorten omdat deze makkelijk tot voer zullen aanzien worden voor deze nogal vraatzuchtige cichlide. Deze roofgedrag heb ik zelf kunnen vaststellen bij m’n wildvangexemplaren, toen ik deze het gezelschap wou geven van een schooltje citroentetras, waarbij er na een dag al enkele exemplaren ontbraken en waar ik een halfwas Aequidens sp. Jenaro Herrera de jacht zag inzetten op één van deze karperzalmpjes. Tevens moest mijn volwassen Crenicichla alta regelmatig het onderspit delven toen ik diepvriesspiering voedde, waarbij deze Aequidens als een pijl op dit voer afschoot, zonder de Crenicichla nog maar de kans te geven zich in de richting van het voer te begeven.

Kweek van de Aequidens sp. Jenaro HerreraAequidens sp. Jenaro Herrera

Er is nog niet veel over de kweek bekend. Om tot kweken over te gaan zal men de vissen moeten houden in zacht zuur water. Het betreffen open substraatbroeders, wat hen dan ook onderscheidt van Aequidens diadema, waarmee hij nogal vaak wordt verward en die een muilbroeder zou betreffen. De eieren worden afgezet op een horizontaal substraat, met een voorkeur voor afgeronde keien. Jongen kunnen worden opgekweekt met artemia-naupliën en stofvoer.

Video

Auteur

Copyright © 2007 Ribbens Pascal

Copyright foto’s

Copyright © 2007 Ribbens Pascal

Bronnen

– Amerikanische Cichliden II, Grobe Buntbarsche, Dr. Wolfgang Staeck – Horst Linke
– Internet

Extra informatie

Familie

Geslacht

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Herkomst

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aequidens sp. Jenaro Herrera” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *