Aequidens patricki
Deze soort is in 1981 pas ontdekt door de bioloog Patrick de Rham. In 1984 is de soort door Kullander beschreven en vernoemd naar de ontdekker van de soort.
De Aequidens patricki kan een lengte bereiken van zo’n 17 centimeter, de vrouwen blijven doorgaans zo’n 2 centimeter kleiner. Het verschil tussen de man en vrouw is heel moeilijk te zien. Doorgaans is de man tijdens de paai periode kleurrijker dan de vrouw.
Herkomst
Het verspreidingsgebied van de Aequidens patricki is beperkt tot de Rio Aguaytía en Rio Pachitea in het Amazonegebied. Deze rivieren liggen beiden in Peru.
Inrichting
Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1.50 meter. De bak inrichten met stevige planten, kienhout en stenen zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De bodem mag bestaan uit zand of fijn grind.
Water
Temperatuur: 23-25 graden.
PH: 7-7,5
GH: 5-8
Voeding
In het wild zijn het voornamelijk carnivoren die zich voornamelijk voeden met kleine insecten. Daarnaast wordt ook wel ander voedsel gegeten.
Wildvang dieren zullen eerst moeten wennen aan het voer wat wij geven. Begin met klein levend voer en wen ze langzaam over zodat ze ook bijvoorbeeld granulaat of cichliden sticks eten. Na de gewenning zijn het alleseters, als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, watervlooien, artemia, mysis en krill. Ook droogvoer wordt geaccepteerd, zorg wel voor voldoende afwisseling.
Karakter
Het is een rustige, soms schuwe vis, maar als hij eenmaal op zijn gemak is in het aquarium kan hij weleens agressief zijn tegenover soortgenoten. Ze kunnen samengehouden worden met andere rustige maar taaie cichliden. Het zijn territoriumvormers, zeker tijdens de paai periode.
Kweek
Voor de kweek kan men het beste beginnen met een groepje jonge vissen waaruit zich een goed koppel vormt. De andere vissen moeten na het vormen van het koppel worden verwijderd. Omdat het verschil tussen man en vrouw lastig te zien is zul je moeten wachten totdat ze eieren gaan leggen of de vissen heel goed moeten observeren. In de groep jonge dieren is de dominante vis de man, de tweede in de hiërarchie is hoogstwaarschijnlijk de vrouw.
Daarna is de kweek vrij eenvoudig, de eitjes worden op een platte steen afgezet en bevrucht. Beide ouders hebben broedzorg, ze zullen de jongen dan ook intensief bewaken en verzorgen. Tijdens de broedperiode kunnen de ouders zeer agressief worden naar andere vissen toe, zelfs naar totaal afwijkende soorten zoals meervallen. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.
Conclusie
De Aequidens patricki is een zeer fraaie soort met interessant gedrag. Mits gehouden in een voldoende groot aquarium en vissen met een zelfde grootte en agressie niveau is dit zeker een soort die je aandacht zal trekken en houden. In de handel zijn ze niet vaak te vinden, waarschijnlijk zul je ze echt moeten bestellen om deze fraaie soort te kunnen bemachtigen.
Auteur
Coby – J. de Lange
Copyright foto’s
F Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Jeff Rapps – Tangledupincichlids.com