Acreichthys tomentosus – Zeegras Vijlvis
Acreichthys tomentosus is in 1758 voor het eerst beschreven door Linnaeus. Ze maken onderdeel uit van de familie Monacanthidae ofwel de Vijlvissen. In het Nederlands worden ze ook wel Zeegras Vijlvis genoemd.
Beschrijving
De kleur van Acreichthys tomentosus laat zich moeilijk omschrijven. Ze zijn gevlekt maar de kleur wordt door vis aangepast aan de omgeving. Ze kunnen de kleur en patroon van de vlekken razendsnel aanpassen. Hierdoor zijn ze goed gecamoufleerd en vallen ze niet op tegen de achtergrond. Ze kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 16 centimeter maar blijven vaak kleiner.
Het verschil tussen de man en vrouw is alleen te zien als ze volwassen zijn. De mannen ontwikkelen een soort borstelvormige uitsteeksels bij de staart. In het Engels worden ze daarom ook wel Bristle-tail Filefish genoemd. De mannen zijn ook wat groter dan de vrouwen.
Op hun kop hebben ze een stevige stekel die duidelijk opvalt. Let op dat je bij het vangen en vervoer van de Zeegras Vijlvis niet beschadigd. Let ook op dat deze stekel het zakje waarin je ze vervoert niet lek prikt. Wellicht is het zelfs beter om twee zakjes te gebruiken om ongelukken te voorkomen.
Herkomst
Volwassen Zeegras Vijlvissen bewonen de riffen, onkruid en puingebieden van de riffen. Ze worden ook vaak gezien in zeegras, vandaar ook de naam Zeegras Vijlvis.
Ze komen voor in de Indische Oceaan en het westelijk deel van de Stille Oceaan, van Oost Afrika naar het noorden naar de Ryukyu eilanden, naar het zuiden richting Australië. Doorgaans zijn ze te vinden in ondiep water van zo’n 2 tot 15 meter diepte.
Dieet
In het wild voeden ze zich voornamelijk met borstelwormen, vlokreeften (Amphipoda) en ongewervelden. Ook glas- en deelanemonen staan op hun menu.
In het aquarium worden ze daarom ook wel ingezet om glas- en deel anemonen te bestrijden. Je moet daarmee wel een beetje geluk hebben. Sommige Zeegras Vijlvissen laten de andere koralen met rust en eten met de pot mee, andere nippen wel van de koralen. Vooral buttons worden soms niet met rust gelaten.
Van de Vijlvissen is de Zeegras Vijlvis wel degene die zich het best gedraagt. Zolang je hem voldoende voert om van de koralen af te blijven gaat het vaak wel goed. Voer ze alleen niet zoveel dat ze geen honger meer hebben, dan kijken ze niet meer om naar de glasanemonen…..het is een beetje zoeken naar een goede balans.
Je kunt ze in het aquarium voeren met Aiptasia, Artemia, Diepvries, Wormen, algen etc. Voer ze bij voorkeur kleine hoeveelheden, meerdere keren per dag.
Het aquarium
Je kunt een koppel Acreichthys tomentosus houden in een aquarium vanaf zo’n 400 liter. Om te grazen hebben voldoende levend steen en koraalzand nodig. Plaats ze alleen in een goed ingedraaid aquarium om te voorkomen dat er niet voldoende te grazen valt.
Over het algemeen is dit een rustige, vredelievende soort. Alleen volwassen mannen kunnen onderling wat agressief op elkaar reageren. Combineer ze niet met al te grote of agressieve soorten. Ze kwijnen weg als ze steeds worden lastig gevallen of als er steeds naar de borstelvormige aanhangsels van de opgroeiende mannen wordt gehapt.
Zoals gezegd zijn ze niet altijd reef safe. De meeste exemplaren eten graag glas anemonen, sommigen kijken er in het geheel niet naar om. Een deel van de Zeegras Vijlvissen is reefsafe maar een deel nipt van koralen, vooral zoanthids en palythoas. Ook willen ze nog wel eens een garnaal of slak pakken.
Kweek van Acreichthys tomentosus
Het is goed mogelijk om de Zeegras Vijlvis in het aquarium te kweken. Plaats hiervoor simpelweg een man en vrouw in het aquarium.
De kleverige eieren worden op een beschutte plek op het substraat gelegd. Een nest bestaat doorgaans uit rond de 300 eieren. Het nest wordt beschermd totdat de eieren uitkomen. Dat is meestal drie tot vier dagen later. Je kunt de pas uitgekomen visjes voeren met radardiertjes (rotifers) en vers uitgekomen artemia.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
Klaus Stiefel
Steve Childs – CC BY 2.0
Referenties
Fishbase
Liveaquaria.com
Dreamreef.nl
Wildsingapore.com
Reeflex.net
Aquariumdomain.com
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.