Acheilognathus meridianus

Acheilognathus meridianus is een mooi, apart visje die zijn eitjes legt in de kieuwen van mosselen. Desondanks is er over het houden in aquaria weinig bekend. Ze zijn dan ook heel zeldzaam in de hobby.

Acheilognathus meridianus

Acheilognathus meridianus was voor het eerst beschreven door Wu in 1939. Oorspronkelijk heette deze soort echter: Paracheilognathus meridianus. Deze naam is inmiddels niet meer zijn echte naam en is daarom een synoniem.

Beschrijving

De Acheilognathus meridianus heeft een lichtgrijs tot wit lichaam. Halverwege zijn flank, over de zijlijn loopt een donkerblauwe lijn. Deze loopt door tot de staartvin waar hij veranderd in een dikkere, zwarte streep. De vinnen zijn doorzichtig met een witte waas. Zowel de rug als de aarsvin heeft een gekleurde rand. Deze rand is zwart aan de buitenkant waarnaast een gele lijn te zien is.

Over het geslachtsonderscheid is niets bekend.

Herkomst en habitat

Momenteel is de Acheilognathus meridianus bekend van China en Vietnam. In China is de Acheilognathus meridianus onder andere gevonden in Wuyuan in de provincie Jiangxi. Hier komen deze vissen voor in rivieren naast de: Acheilognathus striatus en Acheilognathus macropterus.

In hun natuurlijke leefomgeving komen ze voor in uiteenlopende omstandigheden. Ze worden gevangen in snelstromende delen van de Le’an rivier. Hier kunnen de temperaturen van het water uiteenlopen van 5 °C tot 31 °C. Daarnaast wisselt de pH gedurende het jaar tussen 4.5 en 7.4. Desondanks is het niet aan te raden om de vissen gedurende het hele jaar op de uitersten te houden.

Dieet

Het dieet van deze soort is waarschijnlijk plantaardig.

Het aquarium

Het aquarium moet vrij groot zijn. Deze vissen worden van zichzelf relatief groot en zijn vrij actief. Daarnaast is er een krachtige stroming vereist.

Kweek

Over de kweek in het aquarium is niet erg veel bekend. Wetenschappers hebben echter wel aangetoond dat in hun natuurlijke leefomgeving, Acheilognathus meridianus hun eieren leggen in mosselen. Embryo’s van deze soort zijn alleen gevonden in mosselsoorten van het geslacht: Lamprotul. Dit suggereert een specifieke voorkeur voor het soort mossel.  De vissen parasiteren mosselen. Hierdoor kunnen de mosselen slechter groeien maar hebben de eitjes voldoende tijd om zich veilig te ontwikkelen.

Opmerkingen

Helaas is er weinig bekend over deze vissoort. Ze komen de in hobby dan ook erg weinig voor. Acheilognathus meridianus wordt met name gevangen om te dienen als voedsel.

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Choy Heng Wah

Referenties

Acheilognathus meridianus . (n.d.). Retrieved April 22, 2017, from http://www.iucnredlist.org/details/166134/0

Casal, C. M. (n.d.). Acheilognathus meridianus summary page (R. B. Reyes, Ed.). Retrieved April 22, 2017, from http://www.fishbase.se/summary/Acheilognathus-meridianus.html

Liu, H. Z., Zhu, Y. R., Smith, C., & Reichard, M. (2006). Evidence of host specificity and congruence between phylogenies of bitterling and freshwater mussels.

Yang, Q., Xiong, B., Tang, Q., & Liu, H. (2010). Acheilognathus striatus (Family: Cyprinidae), a new bitterling species from the lower Yangtze River, China. Environmental biology of fishes, 88(4), 333-341.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

meridianus

Synoniemen

Paracheilognathus meridianus

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

5

Temperatuur maximaal

31

pH minimum

4.5

pH maximum

7.5

Ecosysteem

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acheilognathus meridianus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *