Acestrorhynchus falcatus – Roodstaart Zoetwater Barracuda
Acestrorhynchus falcatus wordt in het Nederlands ook wel Roodstaart Zoetwater Barracuda genoemd omdat ze er net zo vervaarlijk uitzien als echte Barracudas. Genetisch gezien hebben de soorten niets met elkaar te maken. Deze soort werd in 1794 voor het eerst beschreven door Bloch als Salmo falcatus. De naam falcatus betekent sikkelvormig, vermoedelijk is dit een verwijzing naar de vorm van de staart.
Synoniemen: Salmo falcatus, Salmo pulverulentus, Xiphorhamphus ferox.
Beschrijving
Acestrorhynchus falcatus wordt een grote vis. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 30 centimeter. De volwassen vrouwen worden iets langer dan de mannen en zijn ook wat voller gebouwd. Ze zijn langwerpig en zilver van kleur. De bek en ogen zijn relatief groot. De vinnen zijn doorzichtig waarbij de rugvin opvallend ver naar achteren is geplaatst.
Je kunt Acestrorhynchus falcatus onderscheiden van andere Acestrorhynchus soorten door de zwarte vlek net achter het kieuwdeksel. Deze is bij de falcatus veel groter dan bij de anderen. Op de staartwortel kun je vaak een tweede vlek zien. De staart bevat rond de zwarte vlek wat rood. Soms is langs de zijlijn een zwarte streep zichtbaar op de flank die loopt vanaf het oog tot aan de staartvlek.
Biotoop
Deze scholen vormende soort is te vinden in Zuid Amerika. De Roodstaart Zoetwater Barracuda bewoont daar de bovenste waterlagen van de grotere rivieren en riviertjes. Ze geven de voorkeur aan helder of zwart water en vermijden het turbulentere witte water. Het verspreidingsgebied is zeer groot. Het omvat de rivieren in het stroomgebied van de Amazone en Orinoco in Guyana, Frans Guyana, Suriname, Peru, Venezuela en Peru.
Dieet
Je kunt de Acestrorhynchus falcatus beschrijven als een echte jager. In het open water jagen ze op vis, zelfs op vissen die relatief groot zijn. In het aquarium geven ze dan ook de voorkeur aan visjes. Ze zijn met veel moeite over te wennen aan dode vis, in eerste instantie herkennen ze het gewoonweg niet als voer. Pas op met het voeren van levende voedervisjes zoals guppen etc. Je loopt altijd het risico dat deze voedervisjes ziektes en parasieten met zich meebrengen!
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Tea Shyi Kai: Instagram en Flickr
Enrico Richter amazonpredators.wordpress.com
Bronnen