Acestrorhynchus falcatus – Roodstaart Zoetwater Barracuda

Acestrorhynchus falcatus wordt ook wel Roodstaart Zoetwater Barracuda genoemd, ze lijken op echte Barracuda’s maar zijn geen familie!

Acestrorhynchus falcatus – Roodstaart Zoetwater Barracuda

Acestrorhynchus falcatus wordt in het Nederlands ook wel Roodstaart Zoetwater Barracuda genoemd omdat ze er net zo vervaarlijk uitzien als echte Barracudas. Genetisch gezien hebben de soorten niets met elkaar te maken. Deze soort werd in 1794 voor het eerst beschreven door Bloch als Salmo falcatus. De naam falcatus betekent sikkelvormig, vermoedelijk is dit een verwijzing naar de vorm van de staart.

Synoniemen: Salmo falcatus, Salmo pulverulentus, Xiphorhamphus ferox.

Beschrijving

Acestrorhynchus falcatus wordt een grote vis. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 30 centimeter. De volwassen vrouwen worden iets langer dan de mannen en zijn ook wat voller gebouwd. Ze zijn langwerpig en zilver van kleur. De bek en ogen zijn relatief groot. De vinnen zijn doorzichtig waarbij de rugvin opvallend ver naar achteren is geplaatst.

Je kunt Acestrorhynchus falcatus onderscheiden van andere Acestrorhynchus soorten door de zwarte vlek net achter het kieuwdeksel. Deze is bij de falcatus veel groter dan bij de anderen. Op de staartwortel kun je vaak een tweede vlek zien. De staart bevat rond de zwarte vlek wat rood. Soms is langs de zijlijn een zwarte streep zichtbaar op de flank die loopt vanaf het oog tot aan de staartvlek.

Biotoop

Deze scholen vormende soort is te vinden in Zuid Amerika. De Roodstaart Zoetwater Barracuda bewoont daar de bovenste waterlagen van de grotere rivieren en riviertjes. Ze geven de voorkeur aan helder of zwart water en vermijden het turbulentere witte water. Het verspreidingsgebied is zeer groot. Het omvat de rivieren in het stroomgebied van de Amazone en Orinoco in Guyana, Frans Guyana, Suriname, Peru, Venezuela en Peru.

Dieet

Je kunt de Acestrorhynchus falcatus beschrijven als een echte jager. In het open water jagen ze op vis, zelfs op vissen die relatief groot zijn. In het aquarium geven ze dan ook de voorkeur aan visjes. Ze zijn met veel moeite over te wennen aan dode vis, in eerste instantie herkennen ze het gewoonweg niet als voer. Pas op met het voeren van levende voedervisjes zoals guppen etc. Je loopt altijd het risico dat deze voedervisjes ziektes en parasieten met zich meebrengen!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Tea Shyi Kai:  Instagram en Flickr
Enrico Richter amazonpredators.wordpress.com

Bronnen

Fishbase.org
Seriouslyfish.com
Mongabay.com
AquaticCommunity

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

falcatus

Synoniemen

Salmo falcatus, Salmo pulverulentus, Xiphorhamphus ferox

Nederlandse Namen

Roodstaart Zoetwater Barracuda

Eerstbeschrijving

Marcus Elieser Bloch

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

300

Zone

Herkomst

Landen

, , , , ,

Ecosysteem

, , , , ,

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

1

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acestrorhynchus falcatus – Roodstaart Zoetwater Barracuda” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *