Acaronia vultuosa

Acaronia vultuosa zal niet vaak in de aquarium handel worden aangeboden. De kleur is een saai bruin/grijs en het zijn echte viseters.

Acaronia vultuosa

Acaronia vultuosa is in 1989 beschreven door Kullander. Het geslacht kent slechts twee soorten, de andere soort is de Acaronia nassa.

Hoewel ze voorkomen in een groot gebied in Zuid Amerika is er eigenlijk weinig over deze soort bekend. In de aquarium handel worden ze eigenlijk nooit aangeboden.

Beschrijving

De mannen van de Acaronia vultuosa worden iets groter dan de vrouwen. Ze kunnen maximaal een totale lengte bereiken van zo’n 15 centimeter. De vrouwen worden meestal niet groter dan een centimeter of 12. De kleur is een beetje een saai grijs/bruin. Afhankelijk van de stemming is op de kop is soms een zwart patroon te zien. Hoog op de flank is soms een zwarte vlek te zien die ook een zwarte horizontale lijn kan vormen.

Biotoop

Deze soort is in een vrij groot gebied te vinden in het Orinoco rivieren systeem in Colombia en Venezuela en in de Rio Negro in Brazilië en Venezuela. Ze komen ook voor in de zijrivieren Rio Casiquiare, Rio Inírida, Rio Caura en Rio Vichada.

Dieet

In het wild is de Acaronia vultuosa een echte viseter (piscivoor). Ze hebben een vrij grote bek en alles wat daar in past wordt gegeten. Dit is ook de reden waarom ze in het aquarium lastig zijn te houden.

Het Aquarium

Deze soort is het beste te houden in een speciaal soort aquarium. Een minimale lengte voor een koppel is toch wel 150 tot 180 centimeter. Als bijvissen kunnen alleen andere grote cichliden worden gehouden. De temperatuur moet in ieder geval boven de 25 graden worden gehouden om ze gezond te houden. De pH mag liggen tussen de 6.0 en 7.5.

Zorg in ieder geval voor een inrichting met planten. In het wild bewonen ze de begroeide ondiepe delen van de rivieren waar ze jagen op vis.

Kweek van de Acaronia vultuosa

Over de kweek van de Acaronia vultuosa is niets bekend.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Jeff Rapps – Tangledupincichlids.com

Referenties

Aquaportail.com
Fishbase.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

vultuosa

Eerstbeschrijving

Sven O. Kullander

Karakter

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

150

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , , , ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acaronia vultuosa” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *