Acantopsis dialuzona – Paardenkopzandhapper

Acantopsis dialuzona of Paardenkopzandhapper is een zeer vreedzame vis die prima te houden is samen met andere vreedzame vissen.

Acantopsis dialuzona – Paardenkopzandhapper

Zijn naam heeft de Acanthopsis dialuzona te danken aan zijn langgerekte kop waardoor deze heel erg op een paardekop lijkt.

De Acanthopsis dialuzona is een zeer vreedzame vis die prima te houden is in een gezelschapsbak samen met andere vreedzame vissen. Hij is veel te zien op de bodem waar hij dan zand door zijn kieuwen filtert op zoek naar eten, je zult hem ook regelmatig onder het zand zien zitten met alleen zijn kop erboven uit om zijn omgeving goed in de gaten te houden. Als hij ergens van schrikt kan hij vreselijk snel in de bodem verdwijnen zodat alleen zijn kop of zelfs soms alleen nog maar 1 oogje te zien is door het zand.

De vis is goed te herkennen aan zijn langgerekte kop en zijn lange (slangachtige) lichaam met een zilver/bruinige kleur, de zwarte vlekken die ze hebben van boven naar beneden willen nog wel eens verschillen in de kleur, de 1 heeft hier eigenlijk meer lichtgrijze vlekken waar de ander helder zwarte vlekken heeft. Vaak is het zo dat het lichaam daardoor ook donkerder van kleur is en meer de bruine kant op gaat. Vrouwtjes zijn doorgaans langer en hebben een langer buikgedeelte.

De vis heeft een doorzichtige huid waardoor je eigenlijk alles kunt zien wat hij eet. Hoewel het niet een echte scholenvis is kan de vis beter in een groepje van 3 of meer gehouden worden aangezien het wel een groepsdier is.

De vis is wel een actieve graver dus een zandbodem van min 3 a 4 cm is wel aan te raden. Het zijn hele goede bewoners om je zandbodem los te houden aangezien ze veelvuldig door de bodem heen gaan, hierdoor is het dus een vereiste voor deze vis om een zandbodem te hebben.

Synoniemen: Acantopsis biaculeata, Cobitis choirorhynchos, Acantopsis choirorhynchos, Cobitis macrorhynchos.

Nederlandse namen:Paardekopvis, Paardekopzandvis, Paardekopzandhapper, Cobitis choirorhynchos.

Herkomst

Zuidoost Azie, Borneo, Myanmar, Java, Sumatra, Thailand en Vietnam

Dieet

Acanthopsis dialuzona zijn alleseters (Omnivoor) dus een gevarieerd dieet is wel wenselijk, rode muggenlarven en algen wafers zijn ze hier gek op, hoewel ze niet “vechten” voor hun eten kunnen ze wel een algentablet helemaal voor zichzelf houden.

In de natuur is deze vis te vinden in snel stromende rivieren met een zanderige en rotsachtige bodem.

Kweek van de Acanthopsis choirorhynchus – Paardekop Zandhapper

Over de kweek van de Acanthopsis dialuzona – Paardekop Zandhapper in het aquarium is niets bekend. In het wild leggen ze eieren.

Conclusie

Al met al is de Paardekopzandhapper dus een hele leuke bodembewoner in het aquarium die ook nog erg goed werk verricht, je zult er versteld van staan hoe snel deze dieren kunnen zijn. Dit is in ieder geval niet een vis die iedereen in zijn aquarium heeft hoewel hij toch vrij makkelijk te houden is.

Video

Auteur

Rody

Copyright foto’s

Rody
Choy Heng Wah

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

dialuzona

Synoniemen

Acantopsis biaculeata, Acantopsis choirorhynchos, Cobitis choirorhynchos, Cobitis macrorhynchos

Nederlandse Namen

Paardenkopzandhapper

Eerstbeschrijving

Johan Conrad van Hasselt

Dieet

Herkomst

Landen

, , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

15

Lengte Maximaal

20

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.5

pH maximum

7.0

GH minimum

5

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acantopsis dialuzona – Paardenkopzandhapper” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *