Acanthurus thompsoni

Acanthurus thompsoni kan zo’n 27 centimeter lang worden. Ze zijn donker bruin van kleur maar in twee varianten, met en zonder witte staart.

Acanthurus thompsoni

Acanthurus thompsoni is in 1923 beschreven door Fowler. De familienaam Acanthurus is opgebouwd uit twee oud Griekse woorden. Akantha betekent doorn en Ura betekend staart. Een verwijzing naar de scalpel op de staartwortel van de doktersvissen.

Beschrijving

De kleur van Acanthurus thompsoni is donker bruin. Aan de basis van de rugvin net boven de staartwortel bevindt zich een klein zwart vlekje. Deze vlek is het best zichtbaar als de vis wat lichter kleurt, bijvoorbeeld als ze zich laten poetsen door poetsgarnalen.

Acanthurus thompsoni kent twee varianten: de variant afkomstig vanaf Hawaii hebben een witte staart. Alle andere locaties hebben een donkere staart. Voorheen waren ze beschreven als verschillende soorten maar afgezien van de kleur van de staart zijn er geen verschillen tussen de vissen.

Ze kunnen een totale lengte bereiken van zon 27 centimeter.

Waarschuwing

Zoals alle Doktersvissen hebben ze op de staartwortel een scalpel. Dit is een aangepaste schub welke naar buiten geklapt kan worden. Deze scalpel is vlijmscherp. Acanthurus thompsoni gebruikt deze als verdedigingswapen. Pas dus op met het vangen van Doktersvissen!

Herkomst

Het leefgebied van Acanthurus thompsoni is enorm. Je kunt ze vinden vanaf de oost kust van Afrika, langs India, het zuiden van Japan tot het Great Barrier Reef bij Australië tot aan Hawaii in de Stille Oceaan. Ze bewonen daar de stijl aflopende riffen op 4 tot 120 meter diepte maar worden vaak aangetroffen tussen de 5 en 50 meter diepte.

Dieet

In het wild voedt Acanthurus thompsoni zich met plankton in de waterkolom. In het aquarium kun je hem een gevarieerd dieet aanbieden van een omnivoor. Denk daarbij aan artemia, vlokken, krill, mysis maar ook groenvoer zoals Nori en spirulina.

Het Aquarium

Deze soort heeft een aquarium nodig met flink wat zwemruimte. Denk aan een aquarium vanaf 1.000 maar liever nog minimaal 1.200 liter of nog groter. Doorgaans is deze soort Reef safe. Acanthurus thompsoni kan dan ook worden gehouden in een aquarium met alleen vissen of een rif aquarium.

Naar andere doktervissen toe kan Acanthurus thompsoni agressief zijn. Hou ze dan ook bij voorkeur met andersoortige vredelievende en niet op elkaar lijkende vissen.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Francois Libert (Zsispeo) – CC BY-NC-SA 2.0

Bronnen

Fishbase.se
Reeflex.net
Saltcorner.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

thompsoni

Synoniemen

Acanthurus philippinus, Hepatus philippinus, Hepatus thompsoni, Teuthis thompsoni

Eerstbeschrijving

Henry Weed Fowler

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

1000

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

27

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

27

Zoutgehalte minimaal

1020

Zoutgehalte maximaal

1025

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acanthurus thompsoni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *