Acanthurus japonicus – Philippijnen Doktersvis
Acanthurus japonicus of in het Nederlands Philippijnen Doktersvis is uitstekend geschikt om te houden in het gezelschap van andere soorten. Ten opzichte van soortgenoten is hij tamelijk agressief, dus hij moet solitair gehouden te worden. Alleen in zeer grote aquaria kan hij in een groep worden gehouden. Een territorium wordt ingericht. Het is een soort die moeilijk in leven is te houden in het aquarium.
Ze lijken veel op de Acanthurus glaucopareius en zijn dan ook lang als één soort beschouwd.
Bij de aanschaf van de Philippijnen Doktersvis moet je goed opletten. Sommige exemplaren willen door de stress van het vangen, reizen en huisvesten in een winkel niet meer eten. Voer ze in de winkel met een stukje mossel om te zien of ze het voer aannemen. Nemen ze het voer niet aan, laat de vis dan in de winkel.
Synoniemen: Hepatus aliala japonicus, Acanthurus japonica, Acanthurus japonicas.
Dieet
Als voedsel moet afwisselend levend of diepvries voer worden gegeven, maar regelmatig plantaardig voer mag ook beslist niet ontbreken op het menu. Ze eten in het aquarium eigenlijk wel alle soorten algen.
Kweek van de Acanthurus japonicus – Philippijnen Doktersvis
Over de kweek in het aquarium is nog niet veel bekend.
Waarschuwing
Deze soort heeft een vlijmscherp mes aan de basis van zijn staartvin. Deze intrekbare scalpel achtige uitsteeksel zijn een natuurlijke manier om zichzelf te verdedigen. Ze worden alleen uitgeklapt als de vis opgewonden is of zich bedreigd voelt. Ze kunnen hiermee echter hele diepen vleeswonden veroorzaken wat ook vaak kan leiden tot infecties. De infecties kenmerken zich door het opzwellen en verkleuren van de wond. Dit kan enkele uren aanhouden. In verband met de infecties die worden veroorzaakt door wonden met de scalpel vermoed men dat ze beschikken over gifklieren.
Video
Auteur
Jan Bukkems – Aquavisie
Copyright foto’s