Acanthurus coeruleus – Blauwe Doktersvis

De Acanthurus coeruleus – Blauwe Doktersvis behoort tot de familie Acanthuridae. De Blauwe Doktersvis bewoont zowel het Caribisch gebied als de Golf van Mexico. Als jong zijn ze geel, pas later kleuren ze blauw.

Acanthurus coeruleus – Blauwe Doktersvis

De Acanthurus coeruleus – Blauwe Doktersvis behoort tot de familie Acanthuridae. Deze familie omvat alle doktersvissen. De Blauwe Doktersvis bewoont zowel het Caribisch gebied als de Golf van Mexico. Grote populaties kunnen ook worden gevonden langs de oostelijke kust regio’s van de Amerika’s van zover noordelijk als New York tot Brazilië in het zuiden.

In het engels kan de naam Blue Tang voor wat verwarring zorgen, er is namelijk ook nog de Pacific Blue Tang. De beschrijving voor deze soort kun je vinden in het artikel over de Paracanthurus hepatus – Picasso Doktersvis.

Beschrijving

De Blauwe Doktersvis heeft een ovaal gevormd plat lichaam. Het kleurenpalet van de jonge en volwassen dieren lijken totaal niet op elkaar. Juvenile dieren ondergaan een kleur metamorfose als onderdeel van hun adolesentie. Jonge dieren hebben een heldere gele kleur met blauwe lijntjes een de randen van hun rug- en anaalvin. Deze juvenile dieren worden vaak Gele Doktersvissen genoemd. In de overgangsfase van juveniel tot volwassen vis ontwikkelen ze de kenmerkende blauwe kleur met gele lijntjes op hun rug- en anaalvin. De staartvin is doorgaans het laatste deel van het lichaam wat de kleurverandering ondergaat. Volwassen dieren zijn blauw van kleur. De kleur wordt langzaam donkerder naarmate de vis ouder wordt. Volwassen dieren hebben ook horizontale lijnen op hun lichaam die bij de jonge dieren geheel ontbreken.

Hieronder een nog jong exemplaar van de Acanthurus coeruleus in zijn jeugdkleed met daarnaast een volwassen exemplaar:

De Blauwe Doktersvis is niet agressief naar andere soorten toe. Ze kunnen zonder problemen succesvol aan een aquarium met meerdere soorten worden toegevoegd. Ze hebben een paar verstop plekken nodig en voldoende zwemruimte in verband met hun grootte. Deze vissen tonen wel territoriaal gedrag en er zijn gevallen bekend waarbij ze het gevecht aangingen met hun soortgenoten. Het is daarom aan te raden slechts 1 volwassen exemplaar in het aquarium te houden. De volwassenen hebben niet de neiging om dit gedrag te laten zien naar de jongen van deze soort. Een volwassen en juveniel dier kunnen doorgaans zonder incidenten worden samengehouden. Dit vreedzame gedrag kan blijven als de jonge doktersvis om kleurt naar volwassenheid.

Een school Acanthurus coeruleus – Blauwe Doktersvissen:

Acanthurus coeruleus - School
Acanthurus coeruleus – School

De Blauwe Doktersvis is een bewoner van de ondiepe riffen. Ze bewonen de koraal riffen langs de kust van de westelijke Atlantische Oceaan. Ze voelen zich prima thuis in een rif aquarium die groot genoeg is om ze voldoende zwemruimte te geven als ze eenmaal volwassen zijn.

Dieet

Deze vissen zijn voornamelijk herbivoren. In het wild bestaat hun dieet uit plantaardig materiaal en algen. Maar ze laten ook af en toe zien dat een kleine ongewervelde naar binnen wordt gewerkt. Juvenile dieren snoepen vaak van de parasieten die je kunt vinden op zeeschildpadden.

Acanthurus coeruleus
Acanthurus coeruleus

In het aquarium thuis kun je ze voeren met vissenvoer gebaseerd op plantaardig materiaal. Ze zullen ook eten van vleesachtig voer voor zeewater vissen. De aanwezigheid van algen in je aquarium zorgt er voor dat ze fit en gezond blijven in gevangenschap. Je kunt hun dieet aanvullen met zeewier.

Deze vis is van weinig waarde voor de Caribische vis industrie. Ze worden niet gevangen voor menselijke consumptie. Het eten van het vlees van deze vis kan zorgen voor ciguatera vergiftiging. Ze worden alleen gevangen voor de aquarium industrie en worden vaker nog gebruikt als aas om andere vissoorten te vangen.

Waarschuwing: De Blauwe Doktersvis heeft een vlijmscherp mes aan de basis van zijn staartvin. Deze intrekbare scalpel achtige uitsteeksels zijn een natuurlijke manier om zichzelf te verdedigen. Ze worden alleen uitgeklapt als de vis opgewonden is of zich bedreigd voelt. Ze kunnen hiermee echter hele diepen vleeswonden veroorzaken wat ook vaak kan leiden tot infecties. De infecties kenmerken zich door het opzwellen en verkleuren van de wond. Dit kan enkele uren aanhouden. In verband met de infecties die worden veroorzaakt door wonden met de scalpel vermoed men dat ze beschikken over gifklieren.

Auteur

Exotic-Aquariums (website opgeheven)

Copyright foto’s

Foto’s volwassen:Paul and Jill 
Foto juvenielen: Kevin Bryant
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

coeruleus

Nederlandse Namen

Blauwe Doktersvis

Eerstbeschrijving

Johann Gottlob Schneider, Marcus Elieser Bloch

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Verzorging

Minimale inhoud in liter

1000

Ecosysteem

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

23

Lengte Maximaal

35

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acanthurus coeruleus – Blauwe Doktersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *