Acanthurus blochii – Ringstaart Doktersvis

Acanthurus blochii of Ringstaart Doktersvis wordt met zijn 50 centimeter redelijk groot en heeft dan ook een aquarium van minimaal 2.000 liter nodig.

Acanthurus blochii – Ringstaart Doktersvis

Acanthurus blochii is in 1835 voor het eerst beschreven door Valenciennes. In het Nederlands worden ze ook wel Ringstaart Doktersvis of Zwartdoorn Doktersvis genoemd.

Beschrijving

De kleur van Acanthurus blochii is blauw / grijs. Onderwater kunnen ze er erg donker, bijna zwart uitzien. Om het oog zie je vaak wat geel met vlak achter het oog een gele vlek. De Nederlandse naam Ringstaart Doktersvis verwijst naar de witte band op de staartwortel die vaak zichtbaar is. De naam Zwartdoorn Doktersvis verwijst naar de donker gekleurde scalpel. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 50 centimeter.

Er zijn twee soorten die erg op Acanthurus blochii lijken. Acanthurus auranticavus heeft ook een witte band op de staartwortel maar mist de gele vlek achter het oog. Acanthurus dussumieri ziet er ook gelijkaardig uit maar heeft een lichtgekleurde scalpel.

Herkomst

Het verspreidingsgebied van Acanthurus blochii is enorm. Ze komen voor vanaf de Oost Afrikaanse kust tot aan de Hawaii eilanden in de Indische Oceaan, Stille Oceaan en tussenliggende zeeën. Vanaf het zuiden van Japan tot aan de noord kust van Australië.

De volwassen dieren leven doorgaans in de buitenranden van lagunes en koraalriffen richting zee. Ze leven in de vrij ondiepe delen op zo’n 2 tot 15 meter diepte. Meestal vormen ze kleine groepjes maar op bepaalde locaties kunnen ze ook grote scholen vormen.

Dieet

Het dieet van deze soort bestaat voornamelijk uit de algenlaag die zich vormt op zand. Hierbij krijgen ze ook zandkorrels mee naar binnen die waarschijnlijk helpt bij het verteren van de algen. Daarnaast voeden ze zich met diatomiën en detritus. In het aquarium kun je ze bijvoeren met algen, artemia, diepvriesvoer, vlokvoer en zooplankton.

Het aquarium

Het zal niet als verrassing komen dat deze soort een groot aquarium nodig heeft. Met een totale lengte tot zo’n 50 centimeter is een aquarium nodig van minimaal 2.000 liter. Door zijn dieet van voornamelijk algen alleen toevoegen aan een goed gerijpt aquarium waarin algen en zand te vinden zijn. Het is geen soort voor de beginner. Ze zijn moeilijk gezond te houden.

Zoals veel andere doktersvissen kunnen ze in het aquarium agressief zijn naar soortgenoten.

Waarschuwing

Deze soort heeft een vlijmscherp mes aan de basis van zijn staartvin. Deze intrekbare scalpel achtige uitsteeksel zijn een natuurlijke manier om zichzelf te verdedigen. Ze worden alleen uitgeklapt als de vis opgewonden is of zich bedreigd voelt. Ze kunnen hiermee echter hele diepen vleeswonden veroorzaken wat ook vaak kan leiden tot infecties. De infecties kenmerken zich door het opzwellen en verkleuren van de wond. Dit kan enkele uren aanhouden. In verband met de infecties die worden veroorzaakt door wonden met de scalpel vermoed men dat ze beschikken over gifklieren.

Kweek van Acanthurus blochii – Ringstaart Doktersvis

Voor zover bekend wordt Acanthurus blochii niet in gevangenschap gekweekt.

Video

Copyright foto’s

zsispeoCC BY-NC-SA 2.0

Bronnen

Fishbase.org
ReefLifeSurvey.com
AustralianMuseus.net.au

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

blochii

Nederlandse Namen

Ringstaart Doktersvis, Zwartdoorn Doktersvis

Eerstbeschrijving

Achille Valenciennes

Karakter

Dieet

Minimale inhoud in liter

2000

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

45

Lengte Maximaal

50

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acanthurus blochii – Ringstaart Doktersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *