Acanthurus bahianus – Bahia Doktersvis

Met een maximale lengte van 38 centimeter wordt Acanthurus bahianus een forse vis. De kleur kan variëren van bruin tot beige en blauw.

Acanthurus bahianus – Bahia Doktersvis

Acanthurus bahianus of in het Nederlands Bahia Doktersvis is in 1855 beschreven door Castelnau. De familienaam Acanthurus is opgebouwd uit twee oud Griekse woorden. Akantha betekent doorn en Ura betekend staart. Een verwijzing naar de scalpel op de staartwortel van de doktersvissen.

Synoniem: Teuthis bahianus.

Beschrijving

Met een maximale lengte van 38 centimeter wordt Acanthurus bahianus een forse vis. De kleur kan variëren van bruin tot beige en blauw. De ogen zijn zwart maar zijn wel omgeven door een geel/oranje kleur. Over de kop lopen vaak wat blauwige strepen. Het verschil tussen de man en de vrouw is niet te zien.

Je kunt deze soort af en toe vinden op de markt als voedsel. Vaker worden ze gebruikt als aas of gevangen voor de aquarium handel.

Biotoop

Het verpreidingsgebied van de Bahia Doktersvis omvat het Caribisch gebied, Golf van Mexico en langs de riffen van de Atlantische Oceaan van de Verenigde Staten (Massachusets) naar beneden naar Brazilië. Ze leven daar tussen de koraalriffen op zoek naar kleine voedseldeeltjes op een diepte van 2 tot 30 meter. Jonge exemplaren leven doorgaans in grotere scholen.

Dieet

Het dieet van de Bahia Doktersvis bestaat voornamelijk uit algen en planten. Tussen de riffen scharrellen ze de hele dag door op zoek naar kleine algen en plantjes. In het aquarium hebben ze dan ook eigenlijk de hele dag door kleine beetjes voer nodig. Zorg ervoor dat als je deze vis aanschaft je hem alleen plaatst in een gerijpt aquarium waar wat te eten te vinden is. Je kunt ze daarnaast bijvoeren met vlokvoer, groene groenten, algen, wieren, Artemia en Mysis. Een automatisch voersysteem die hem geregeld wat herbivore kost geeft is ook een optie.

Het Aquarium

Het zal wel duidelijk zijn dat voor deze vis een groot aquarium nodig is, denk dan aan een minimale inhoud van zo’n 1500 liter.  Met hun maximale lengte van 38 centimeter hebben ze niet alleen de ruimte nodig om te zwemmen maar ook om zich te kunnen voeden. Richt het aquarium in met voldoende rotsen en zorg dat er altijd wat algen aanwezig zijn waarmee Acanthurus bahianus zich kan voeden. Op zich zijn ze dan verder redelijk goed te houden.

Je kunt deze soort houden als koppel of solitair. Mannen onderling zijn erg onverdraagzaam naar elkaar toe. Andere soorten laten ze doorgaans volledig met rust, mits ze niet dezelfde kleur en vorm hebben.

Waarschuwing

Net als alle andere Doktersvissen hebben Acanthurus bahianus op hun staartwortel aan weerskanten een intrekbare scalpel. Dit is een verdedigingsmechanisme waar de vis zich goed mee kan verdedigen. Een van de schubben is uitgegroeid tot een sterk en vlijmscherp intrekbaar mes. In geval van nood kan de doktersvis het mes openklappen en met zijn staart flink uithalen. Wees dus voorzichtig bij het uitvangen van doktersvissen!

Kweek van de Acanthurus bahianus – Bahia Doktersvis

Over de kweek van deze soort in het aquarium heb ik geen informatie kunnen vinden.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Kevin Bryant – CC BY-NC-SA 2.0

Bronnen

Fishbase.org
Zeewaterforum.info
Wikipedia
AquaticCommunity.com
Zeevissen.aquagids.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

bahianus

Eerstbeschrijving

Francois-Louis Laporte, Count of Castelnau

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Verzorging

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

35

Lengte Maximaal

38

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

25

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acanthurus bahianus – Bahia Doktersvis” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *