Acanthaluteres brownii – Stekelstaart Vijlvis

Acanthaluteres brownii of Stekelstaart Vijlvis wordt met zijn 55 centimeter te groot voor het normale aquarium. Deze soort is te vinden in het zuiden van Australië.

Acanthaluteres brownii – Stekelstaart Vijlvis

Acanthaluteres brownii is in 1846 voor het eerst beschreven door Richardson. De geslachtsnaam Acanthaluteres is afgeleid van het woord ‘acanthus’ wat ‘doorn’ of ‘ruggengraat’ betekent. De exacte verwijzing is niet opgegeven maar waarschijnlijk verwijst het naar de stevige, gekartelde, viersnijdende ruggenvingraat van A. paragaudatus, de type soort van het geslacht Aluteres, hiertoe behoorde A. brownii ten tijde van het beschrijven. De soortnaam ‘brownii’ is ter ere van Robert Brown (1773 – 1858), botanicus en natuuronderzoeker.

In het Nederlands worden ze ook wel Stekelstaart Vijlvis genoemd.

Beschrijving

Met een maximale lengte van 55 centimeter wordt Acanthaluteres brownii een behoorlijk grote vis. De mannen hebben een groene tot gelig-groene kleur. Vanaf de kop lopen blauwe onderbroken lijnen die overgaan naar stippen halverwege het lichaam. Op de staartwortel is een gele vlek te vinden.

De Stekelstaart Vijlvis vrouwen zijn een bruin-grijs van kleur. In plaats van blauwe lijnen zijn dit voornamelijk blauwe stippen.

Herkomst

Acanthaluteres brownii is endemisch voor het zuiden van Australië. Ze bewonen de ondiepen en beschutte riffen en naastgelegen zeegras velden op een diepte van 0 tot 25 meter. Ze komen voor vanaf Kangaroo Island tot aan Shark Bay.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John Turnbull – CC BY – NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

brownii

Synoniemen

Aleuterius brownii, Bigener brownii, Monacanthus castelnaui, Monacanthus lineoguttatus, Monacanthus yagoi

Nederlandse Namen

Stekelstaart Vijlvis

Eerstbeschrijving

John Richardson

Ecosysteem

Lengte Minimaal

50

Lengte Maximaal

55

Temperatuur minimaal
Temperatuur maximaal

23

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acanthaluteres brownii – Stekelstaart Vijlvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *