Abudefduf saxatilis – Sergeant Majoor Juffer

Abudefduf saxatilis of Sergeant Majoor Juffer kan een maximale lengte bereiken van zo’n 25 centimeter. Ze bewonen de rotsen en riffen op een diepte tot zo’n 20 meter.

Abudefduf saxatilis – Sergeant Majoor Juffer

Abudefduf saxatilis is al in 1758 beschreven door Linnaeus. De geslachtsnaam Abudefduf is afgeleid uit het Arabisch en betekent ‘vader’. Saxa betekent ‘leeft tussen rotsen en tilus betekent ‘gekleurd als een tegeltje’. De naam vader ontleent dit geslacht aan hun bazige, agressieve gedrag richting andere vissen op het rif.

De Nederlandse naam voor deze soort is Sergeant Majoor Juffer. Het bazige gedrag van dit geslacht doet denken aan de drill sergeant die de soldaten mag opleiden, gecombineerd met de verticale strepen.

Beschrijving

Deze juffer kan een flinke vis worden. Maximaal wordt Abudefduf saxatilis zo’n 23 centimeter lang maar gemiddeld zijn volwassen exemplaren zo’n 18 centimeter in lengte.

De kleur van de vis is afhankelijk van de fase waarin hij zich bevindt. Deze soort kent twee fases: de lichte en donkere fase.

De Sergeant Majoor Juffer neemt de lichte fase aan als ze boven licht gekleurd zand of boven het rif zwemmen. De algehele kleuring is licht. De rugzijde wordt een licht geel wat soms neigt naar groen. De onderste helft van de vis is lichtgrijs net als de kop. Op de flank zijn vier tot vijf duidelijke zwarte verticale strepen zichtbaar. Soms is op de staartwortel een zesde vage streep te vinden.

De donkere fase nemen ze aan als ze zich tussen de rotsen en koralen in het donker begeven. Abudefduf saxatilis  wordt dan veel donkerder en veranderd de kleur van het lichtgrijs naar donker blauw. Deze kleur nemen de mannen ook aan bij het bewaken van een nest met eieren.

Abudefdus saxatilis bewaakt eieren
Abudefdus saxatilis bewaakt eieren

Biotoop

Het leefgebied van Abudefduf saxatilis ligt rond de Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied. Ze komen voor vanaf Rhode Island, Canada tot aan Uruguay. Ze komen in grote aantallen voor in het Carbibisch gebied. Ook aan de andere kant van de Oceaan komen ze voor. Vanaf Kaapverdië tot aan Angola.

Ze bewonen de rotsformaties en riffen op een diepte van zo’n 0 tot 20 meter. Soms vormen de volwassen dieren, hele grote scholen. Zo’n school kan bestaan uit enkele honderden exemplaren.

Deze soort komt niet voor in de Indische en Stille Oceaan (Indo-Pacific). Daar wordt hun plek ingenomen door de sterk verwante en gelijk uitziende Abudefduf vaigiensis.

Dieet

Het dieet van de Sergeant Majoor Juffer is veelzijdig. Deze omnivoor voedt zich in het wild met algen, ongewervelden, zooplankton en kleine visjes.

In het aquarium kunnen ze worden gevoerd met bijvoorbeeld spirulina, zooplankton als cyclops en pds en kleine ongewervelden als artemia, krill en mysis.

Het aquarium

Abudefduf saxatilis is redelijk territoriaal en kan redelijk groot worden. Ze hebben dan ook een ruim aquarium nodig vanaf zo’n 1.000 liter. Omdat ze soms erg agressief kunnen zijn naar andere vissen toe is het aan te raden ze solitair te houden. Bij de inrichting van aquarium zorgen voor veel schuilplaatsen.

Voer regelmatig om ze af te leiden. Deze soort is reefsafe maar eet wel ongewervelden en soms zacht koraal.

Door hun actieve en agressieve karakter kun je ze beter niet combineren met al te rustige en fragiele soorten.

Kweek van Abudefduf saxatilis

Abudefduf saxatilis legt de eieren op de bodem tussen het koraal of rotsen. Ze bouwen nesten van tot wel 200.000 eieren. De eieren zijn zalm tot rood gekleurd en met een filament draadje aan de bodem vastgekleefd. De man bewaakt de eieren. Tijdens het bewaken van de eieren kleurt de man donker blauw.

Abudefduf saxatilis eieren
Abudefduf saxatilis eieren

Bevruchte eieren kleuren na zo’n 96 uur groenig. De eieren komen na zo’n 6,5 a 7 dagen uit. De larven drijven daarna mee in de waterkolom en maken deel uit van het zooplankton totdat ze wat groter zijn. De jongen vissen zijn vaak te vinden in getijdenpoelen.

De kweek in het aquarium is mogelijk maar zeer moeilijk. Commercieel wordt er mee gekweekt maar in het thuis aquarium is dat vrijwel onmogelijk.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Richard Ling
Doug Anderson
Francois Libert (zsispeo) – CC BY-NC-SA 2.0
Kevin BryantCC BY-NC-SA 2.0

Referenties

Sosuabeachdr.com
Fishbase.se
Reefapp.net
Floridamuseum

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

saxatilis

Synoniemen

Abudefduf ascensionis, Abudefduf marginatus, Apogon quinquevittatus, Chaetodon marginatus, Chaetodon mauritii, Chaetodon sargoides, Chaetodon saxatilis, Glyphidodon saxatilis, Glyphisodon biniar, Glyphisodon moucharra

Broedgedrag

Dieet

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

20

Lengte Maximaal

23

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Abudefduf saxatilis – Sergeant Majoor Juffer” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *