Aborichthys elongatus

Dit actieve hillstreamvisje uit India is een aanwinst voor het hillstream aquarium. Ze zijn relatief goed samen te houden met andere vissoorten uit berg beekjes.

Aborichthys elongatus

Aborichthys elongatus is voor het eerst beschreven door Hora in 1921. Hier heeft deze soort zijn naam gekregen. In de loop van tijd is ook de naam: Nemacheilus elongatus toegekend aan deze soort. Dit is echter niet algemeen geaccepteerd en wordt gezien als een synoniem.

Beschrijving

Aborichthys elongatus is een klein, langgerekt visje met relatief kleine vinnen. Op het lichaam van de vis loopt een afwisselend wit en bruin streepjespatroon. De bruine banden zijn bij sommige exemplaren dusdanig groot dat het lijkt alsof ze in elkaar overlopen. De buik heeft een witte kleur. De Aborichthys elongatus heeft een opvallende rode staartvin. Aan de bovenkant van deze staartvin is een donkere vlek waar te nemen.

Het verschil tussen beide geslachten is tot nu toe niet met zekerheid vast te stellen. Er wordt wel gezegd dat vrouwtjes een voller lichaam hebben.

Herkomst en habitat

Deze soort komt alleen voor in het noordoosten van India. Hier leven ze in de staat West-Bengalen bij het district Darjeeling. Hier is de soort onder andere te vinden in de rivieren: Teesta en Relli. Daarnaast zijn er ook waarnemingen gedaan in de staat Assam. Zo is deze soort bijvoorbeeld gevangen in de rivieren: Sonkosh, Siyom en de Siang. Deze rivieren lopen allemaal uit in de Brahmaputra.

De Aborichthys elongatus komen van nature voor in snelstromende rivieren. Deze rivieren worden gekenmerkt door relatief koud, helder snelstromend water. Het substraat bestaat uit gravel, stenen, zand en rotsen. Onderzoek in de rivier Siang heeft aangetoond dat de waterwaarden per seizoen verschillen. In de zomer zijn er temperaturen gemeten van 20 tot 26 °C graden met een pH van 6.5 tot 7.5. In de winter is het water echter kouder met temperaturen tussen de 9 tot 11 °C en een pH van 6.0 tot 7.5. Ondanks de relatief hoge temperaturen in de zomer en de lage in de winter wordt voor aquaria echter aangeraden om de temperatuur tussen de 15 en 21 °C te houden.

Dieet

De Aborichthys elongatus heeft een voornamelijk carnivoor dieet. In het aquarium is het vrij makkelijk om ze aan het eten te krijgen. De vissen wennen vrij makkelijk aan droogvoer. Desondanks is het aan te raden om ze af en toe diepvries of levend voer te geven. Ondanks dat deze soort op de bodem leeft, gaat hij vrij agressief met het eten om. Als ze doorhebben dat er voedsel in het aquarium ligt, zullen ze hier snel naartoe zwemmen. Dit kan voor rustige medebewoners een stressvolle ervaring zijn.

Het aquarium

De natuurlijke leefomgeving moet in het aquarium zo goed mogelijk worden nagebootst. Dit betekent dat er een krachtig filter op het aquarium moet worden gezet. Hierdoor komt er een redelijke stroming in het water en zal het water zuurstofrijk en erg zuiver worden. Doordat de dieren in schoon water voorkomen zijn ze erg gevoelig voor vervuiling van het water.

Naast de sterke stroming kan het aquarium worden ingericht met een bodem van zand of afgerond grind. Aangezien de dieren in de natuurlijke leefomgeving vaak tussen stenen worden gevonden is het aan te raden om die ook in het aquarium te plaatsen. Denk er wel om dat alle decoratiematerialen goed worden vastgezet. De vissen staan erom bekend dat ze graag graven. Hierdoor zouden ze vast kunnen komen te zitten onder stenen of zou het aquarium zelf beschadigd kunnen raken. Ideaal wordt er dus een echte hillstream aquarium voor ze gemaakt.

De Aborichtys elongatus is in het aquarium te houden met andere hillstream vissen. Ze zullen hun medebewoners met rust laten. Alleen tijdens het voeren zouden er enkele schermutselingen kunnen ontstaan doordat ze zo agressief met hun voedsel omgaan. Naast het voeren is hier niet veel van te vernemen. Onderling zullen ze geen echte scholen vormen. Desondanks stellen ze elkaars gezelschap wel op prijs. Een groepje vanaf 6 vissen is dan ook aan te raden. Wel kunnen er af en toe enkele vechtpartijtjes plaatsvinden. Deze leiden zelden tot serieuze verwondingen. In een goed ingerichte aquarium, met voldoende schuilmogelijkheden moet dit dan ook geen probleem zijn.

Kweek van de Aborichthys elongatus

Tot dusver bekend is het nog niet gelukt om deze soort te kweken in het aquarium.

Video’s

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Emma Turner – Loaches.com

Martine Thoene – Loaches.com

Bronnen

Aborichthys elongatus summary page. (n.d.). Retrieved February 02, 2017, from http://www.fishbase.org/summary/24516

Aborichthys elongatus. (n.d.). Retrieved February 06, 2017, from http://www.seriouslyfish.com/species/aborichthys-elongatus/

Aborichthys elongatus. (2007, October 09). Retrieved February 06, 2017, from http://www.loaches.com/species-index/aborichthys-elongatus

Acharjee, M. L., & Barat, S. (2012). Diversity of loach and catfish in a Darjeeling Himalayan hill-stream-their prospects as ornamental fish and constraints. NBU Journal of Animal Science, 6, 53-60.

Acharjee, M. L., & Barat, S. (2013). Ichthyofaunal Diversity of Teesta River in Darjeeling Himalaya of West Bengal, India. Asian Journal of Experimental Biological Sciences, 4(1), 112-122.

Bagra, K., & Das, D. N. (2010). Fish Diversity of River Siyom of Arunachal Pradesh India: A Case Study. Our nature, 8(1), 164-169.

Baro, D. C., Sharma, S., & Baishya, R. A. (2014). Status of ornamental fish diversity of Sonkosh River, Bodoland Territorial Council, Assam, India. Science Vision, 14(1), 28-33.

Das, B. K., Boruah, P., & Kar, D. Fish diversity and habitat mapping of River Siang in Arunachal Pradesh using Remote Sensing and GIS. Innovative Energy Technology Systems and Environmental Concerns: A Sustainable Approach, Research India Publications, New Delhi, India, 2014b, 13-20.

Molur, S., & Walker, S. (1998). Report of the Workshop “Conservation Assessment and Management Plan for Freshwater Fishes of India”, Zoo Outreach Organisation, Conservation Breeding Specialist Group, India, Coimbatore, India. 156 p (Vol. 18). Report.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

elongatus

Synoniemen

Noemacheilus elongatus

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

21

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

13

Landen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aborichthys elongatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *