Artemia salina Foto: © Hans Hillewaert CC-BY-SA-3.0

Artemia Kweken

Artemia zijn hét voer voor op het opkweken van jonge visjes. Met behulp van wat artemia eieren kun je eenvoudig verse artemia laten uitkomen. In dit artikel leer je hoe je de artemia kunt kweken!

Total Time: 10 minutes

Verzamel de benodigdheden

Om je eigen Artemia kwekerij te beginnen is dit alles wat je nodig hebt: – een 1,5 liter fles (bij voorkeur een met veel ribbels en groeven aan de zijkant, een kraantje, een stukje touw, luchtslang en een luchtpompje.

Bodem verwijderen

Snijd de bodem en 1/4 van de fles af.

Maak een gaatje in de dop en bevestig kraantje

Maak met een scherp voorwerp een klein gaatje in de dop en steek het kraantje door het gaatje. Het zal niet lekken als je het gaatje wat kleiner hebt gehouden dan het kraantje (gebruik anders wat siliconen kit om het lekvrij te maken). 

Maak gaatjes om fles op te hangen

Maak 2 gaatjes in de andere kant van de fles, haal de touwtjes erdoor. Vul de fles met water en check of hij niet lekt.

Vul de fles en belucht 24 uur

Om de artemia uit te laten komen vul je de fles met ongeveer 1/2 liter water. Voeg een eetlepel niet jodium houdend zout toe (bv zeezout) en voeg als laatste een beetje Artemia eieren toe. Sluit het kraantje aan op de luchtpomp en belucht het geheel ongeveer 24 uur. 

Wacht 24 uur

De fles zou nu rood moeten kleuren om aan te geven dat de meeste eieren zijn uitgekomen. Gebruik geen keukenzout omdat het aantal eieren dat uitkomt dan erg laag is. Veel vissen winkels verkopen Artemia eieren die nooit uitkomen hoe lang je ze ook belucht. Ik denk dat dit komt door de ze de eieren niet onder de juiste condities bewaren. Als je ze niet gebruikt moeten Artemia eieren altijd bewaart worden in de koelkast (in het groente vak, niet in de vriezer (Redactie:  artemia eieren kunnen prima in de vriezer bewaart worden, sommige merken hebben een beter uitkomstpercentage dan andere).

Artemia oogsten

Om de baby Artemia te oogsten sluit je het kraantje en voeg een halve liter kraanwater toe aan de oplossing. Verwijder de luchtslang en wacht 5 minuten. Als alles goed gegaan is dan hebben zich 3 lagen gevormd. De ei-schillen vormen de bovenste laag; helder water de middelste en de baby Artemia hebben zich verzameld in de onderste 1/3 van de oplossing.

Open de kraan

Open de kraan en laat de oplossing in een pot lopen. Als het water in de kwekerij zakt blijven de ei-schillen kleven aan de zijkant van de fles en voila, wat er uitkomt zijn pure baby Artemia. Zo makkelijk is het kweken van artemia.

Voer de artemia aan de jonge vissen

De verse artemia nauplien zijn nu klaar om aan de jonge visjes gevoerd te worden. Bewaar de artemia niet te lang. Ze verliezen snel hun voedingswaarde.

Verse artemia op video

6 comments

 1. Hallo,

  Kan ik overige Arthemia’s ook aan grotere vissen voeren zoals cory’s en maanvissen? En zoja, hoe zit dat dan met dat zout? Hoe doe je dat in het aquarium?

  Groetjes Mitchell

  1. Meestal giet je wat zoutwater met artemia door een artemia zeefje. Daarmee spoel je het meeste zout al weg. Als je helemaal geen zout in het aquarium wil krijgen zou je nog wat zoetwater na kunnen spoelen door het zeefje heen.

 2. hoi hoi de artemia bij mij duurde 4 tot 5 dagen voor ze uitkwamen en een ERG laag persentage en het is net of hoe langer ik wacht des te meer zie ik er uitkomen. ik gebruik zeezout maar de temp hier nu is rond de 30 graden .
  kan het ook zijn dat de artemia eieren te out zijn en niet goed opgeslagen ?

  1. Dat kan, sommige producten kennen een lager uitkomstpercentage dan andere. Probeer eens de artemia van deze site…ik denk dat het uitkomst percentage dan veel hoger ligt: https://www.killivissenencorydoras.nl/45507955

 3. Warm water of gewon koud water gebruiken ?

  1. Lauw water, kamer temperatuur werkt het beste las ik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt:

Leave this field blank

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!