Vers uitgekomen artemia is het meest populaire voedsel voor Killies maar het uit laten komen van de eieren kan wel eens lastig zijn. Vaak is het percentage wat uitkomt laag als de eieren van matige kwaliteit waren of niet op de juiste manier zijn bewaard. Gwee Sia Meng, een goede vriend en Killie enthousiasteling heeft een oplossing voor dit probleem. Hij verwijderd de buitenste schil van de artemia eieren voordat hij ze uit laat komen, een proces met de naam ontkapselen. Hieronder volgt hoe Sia Meng dat doet.
De benodigdheden om de artemia eieren te ontkapselen zijn: bleek, azijn, een koffie filter, een plastic bekertje en uiteraard de artemia eieren zelf.
Sia Meng vult een Artemia kweek fles met een liter kraan water. Hij doet dan een film rolletje vol eieren in het water.
De vloeistof wordt aan een lucht pomp gehangen en ongeveer een uur belucht. Dit is om de eieren wat vochtiger te maken zodat de schil wat zachter wordt.
Een beker bleek wordt klaargezet. Tussen twee haakjes, bleek, is ook bekend onder de naam Chloor. Vraag je vrouw, vriendin of moeder als je niet weet wat chloor is.
Het chloor wordt in de artemia kweekfles gegoten en de vloeistof moet belucht blijven worden. Het is belangrijk dat je de kleur van de eieren nauwkeurig blijft bekijken aangezien dat zal veranderen als de schil oplost door de bleek.
De eieren zijn bruin voordat de bleek erin gaat:
Na ongeveer 10 minuten krijgen de eieren een oranje kleur. Dit is het signaal dat de schil is opgelost. De luchtpomp wordt uitgezet en losgekoppeld van de fles.
De oplossing wordt door een koffie filter gegoten. Gebruik geen papieren koffie filters omdat de eieren aan de zijkanten blijven plakken. Gebruik alleen een plastic koffie filter.
De eieren worden gewassen met stromend water. Sia Meng roert de oplossing met een chopstick en wast de oplossing totdat er nog maar een vage geur bleek overblijft. Het is onmogelijk om in dit stadium helemaal van de bleek af te komen dus doe geen moeite om dat te proberen.
Het koffiefilter met de eieren wordt in een pot gedaan welke gevuld is met wat water.
Een kopje azijn wordt klaar gezet:
Giet de azijn door het koffiefilter:
De oplossing wordt ongeveer vijf minuten geroerd. Dit verwijdert het chloor geheel aangezien azijn de bleek neutraliseert.
Het koffiefilter wordt onder stromend kraanwater gehouden om het azijn weg te spoelen.
Kijk Mam, geen schil!!
Dit is hoe de eieren in dit stadium uit horen te zien.
Eén eetlepel zee zout wordt in een klein plastic bekertje gedaan om een super geconcentreerde zout oplossing te maken.
De oplossing wordt geroerd om het zout op te lossen. Maak je geen zorgen als de oplossing verzadigd raakt en een deel van het zout niet kan oplossen. Het idee is om het zo zout mogelijk te maken.
De ontkapselde artemia eieren worden in de zout oplossing gedaan.
Integenstelling tot gewone artemia eieren die drijven, zinken de ontkapselde artemia eieren. Dit komt doordat ze geen schil meer hebben en hierdoor geen drijfvermogen. De eieren in de zoutoplossing doen is om ze uit te drogen. De zout oplossing zal door osmose het water uit het binnenste van de eieren trekken.
De ontkapselde artemia eieren uit laten komen, gaat op dezelfde manier als bij de eieren met schil. De tijd die nodig is om uit te komen is echter korter en duurt slechts 16 uur bij ontkapselde artemia eieren tegenover zo’n 30 uur bij normale artemia eieren.
Pas uitgekomen artemia hebben de neiging om zich te verzamelen op de bodem van de oplossing nadat ze zijn uitgekomen. Je kan op de foto zien wat een goede uitkomst percentage Sia Meng kreeg bij het gebruik van de ontkapselde eieren.
Naast de betere uitkomst percentages zijn er nog andere redenen om de eieren te ontkapselen:
1. Zelfs niet uitgekomen eieren kunnen worden gegeten dus er wordt niets verspild.
2. Verse artemia uit ontkapselde eieren zijn voedsamer aangezien er minder energie nodig is bij het uitkomen.
3. Er drijven geen ei schilletjes meer op het oppervlak van je aquarium.
Bron: Killies.com
Doe dan maar dunne bleek. Aan dikke bleek is iets toegevoegd om het in te dikken. Dat is in dit geval niet nodig (en wellicht zelfs contraproductief).
Beste John
De eitjes eerst laten uitdrogen is dat nodig ?
mvg
Guy
Als je de eieren wil opslaan en later uit wil laten komen wel. Ik neem aan dat je een hele batch tegelijk maakt en niet alles in één keer aan je vissen gaat voeren. Als je ze niet laat uitdrogen zijn ze maar heel erg kort houdbaar.
Betreffende de bleek of chloor….maakt het nog uit welke. Zo heb je bv bleekwater,chlorix(eerder voor toilet ;0) ) en bv dikke bleek.
Na de obtkapselde eieren in de geconcentreerde zoutoplossing te hebben gedaan…hoe lang laat je ze hierin staan? En als je ze wilt laten uitkomen zeef je deze dan eerst vanuit de geconcentreerde zoutoplossing en dan in de kweefles? Of kan het met de zoutoplossing erbij in de kweefles gedaan worden?
Water in de kweefles mag dit ook gewoon kraanwater zijn of speciaal osmose water?
Vriendelijke groet
Martina
De auteur zelf zal niet reageren (woont in Maleisië) dus vandaar een reactie van mijn kant. Het merk chloor maakt niet zo veel uit, zolang er maar niet teveel andere rommel in zit. Gewoon bleek of dikke bleek is prima. De ontkapselde eieren kun je volgens mij gewoon in het super zoute water laten staan tot het water is verdampt. Dan kun je het ook afgesloten bewaren. Om de eieren uit te laten komen neem je gewoon kraanwater en voegt wat zout toe. Of je de eieren eerst moet zeven…volgens mij niet. Dat beetje extra zout kan volgens mij geen kwaad. Als de eieren dan niet willen uitkomen kun je de volgende lichting altijd nog proberen te zeven.
als de cysten uit de pekel komen, kan je die dan bewaren en zo ja, hoe en hoe lang?
Goede vraag. Eerlijk gezegd zou ik niet weten hoe lang ze dan houdbaar zijn?