Aquarium voor kinderen

Aquarium voor de kinderen: belangrijke overwegingen

Vragen jouw kinderen om een vis als huisdier? Veel kinderen lijkt het leuk om vissen als huisdier te houden. Zo’n kleurrijk aquarium spreekt dan ook tot de verbeelding. Bij ouders roept de wens verschillende vragen op, zeker als ze zelf nooit vissen hebben gehad.

Welke vissen zijn geschikt voor kinderen? En kan een kind alleen voor een aquarium zorgen? Dit zijn belangrijke overwegingen op het moment dat je kind een aquarium wilt.

Ontwikkeling van het verantwoordelijkheidsgevoel

Als jouw kind op jonge leeftijd een aquarium krijgt kan dit het begin zijn van een levenslange passie. Doordat je kind zelf moet zorgen voor de inwoners van het aquarium, krijgt hij of zij verantwoordelijkheidsgevoel. Op deze manier draagt een aquarium dus bij aan de persoonlijke ontwikkeling van je zoon of dochter, is de mening van Agnes van Emmerik die artikelen schrijft voor ALLABOUTHER.nl

Op hetzelfde moment krijgen de kinderen een kans om de schoonheid van de natuur te leren waarderen en te ontdekken. Sommige onderwijsinstellingen maken bijvoorbeeld gebruik van een aquarium om de kinderen te laten zien hoe de natuur in elkaar steekt.

Beste locatie voor het aquarium

Over het algemeen kan een aquarium prima op de kinderkamer staan. Wel moet je goed nadenken of geluiden uit het aquarium, zoals kabbelend water, en de verlichting van het aquarium niet storend zijn. Realiseer je ook dat niet alleen de kinderen last kunnen hebben van geluiden, maar de vissen ook gevoelig zijn voor lawaai rondom hun habitat.

Een aquarium mag nooit in direct zonlicht staan. Kies voor een stabiele en vlakke ondergrond, zodat het aquarium veilig staat. Als je het aquarium op een meubel plaatst moet deze sterk genoeg zijn om het gewicht van het aquarium gevuld met water met gemak te dragen.

De grootte van de bak hangt af van de aquariumbewoners die je kind wilt houden. Gemiddeld genomen is een bak van 60 liter het meest gekozen formaat voor beginners.

Niet al te tijdrovend

Voor veel mensen, en dus ook voor kinderen, werkt een aquarium rustgevend. Vissen zijn daarnaast ook geschikt voor huishoudens waarin één of meerdere gezinsleden allergisch zijn voor dieren. Zo is dit een uitstekend alternatief voor knuffelige huisdieren.

Vissen vereisen minder aandacht dan bijvoorbeeld een hond, maar het is wel belangrijk dat je kinderen beseffen dat ze ook voor een vis veel verantwoordelijkheid dragen en hier niet zo weer op uitgekeken zijn.

Voor een goed gerijpt aquarium is een gedeeltelijke waterverversing iedere twee weken voldoende. Hoe vaak je de vissen moet voeren is afhankelijk van de soorten die je uitzoekt. Het valt aan te raden om een verzorgingsschema op te stellen. Zo weten jij en je kind wat er gedaan moet worden en wanneer.

Ga je op vakantie? Dan kan een voederautomaat de vissen voeren, maar je kunt natuurlijk ook een behulpzame buur om hulp vragen bij de verzorging van de vissen als je met vakantie bent.

Bijgewerkt op 30 oktober 2021 door John

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt:

AquaInfo NL We laten je graag notificaties zien voor het laatste nieuws en updates.
Dismiss
Allow Notifications