Baryancistrus xanthellus - Golden Nugget

Aquarium fotografie – De Voorbereiding

()

Het aquarium is waarschijnlijk een van de moeilijkste onderwerpen om goed op de foto te krijgen. De combinatie weinig licht en snelle beweging van de vissen zorgen ervoor dat veel foto’s mislukken. Toch kun je in het aquarium goede foto’s nemen met wat geduld en de juiste apparatuur.

Even snel wat foto’s nemen van de vissen geeft vaak een teleurstellend resultaat. Waarom? In en rond het aquarium zijn vele factoren die roet in het eten gooien bij het nemen van een goede foto. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je foto’s gaat nemen. Met deze voorbereiding voorkom je zoveel mogelijk dat externe factoren de camera storen of dat er lelijke objecten op de foto terecht komen.

Ik zal hier proberen de eerste aanzet te geven om tot fraaie foto’s van je vissen te komen.

Het aquarium

Goede foto’s nemen begint eigenlijk de dag voordat de foto’s worden genomen. Om heldere foto’s te krijgen zonder storend zweefvuil en vlekken is het heel belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:

  • Verschoon het filter, spoel je filtermateriaal uit met aquarium water, de bacteriën blijven dan behouden. Een schoon filter vangt meer zweefvuil.
  • Reinig de bodem, zweefvuil op de bodem waait makkelijk op als er een vis langszwemt.
  • Ververs meer water dan je normaal gesproken doet met een waterverversing. Je verwijderd hiermee kleurstoffen die afgegeven worden door hout in het water of door de ontlasting van de vissen.
  • Poets de ramen van binnen en niet te vergeten van buiten (met azijn of Ph minus krijg je heel makkelijk kalkaanslag van de buitenkant van het aquarium af). Punt algen aan de binnenkant van het aquarium zijn vaak lastig weg te poetsen. Ik gebruik hier een plukje witte filterwatten voor, even stevig schrobben en ze zijn weg. Zorg er wel voor dat er geen zand of grind tussen de watten en het glas komt, dit geeft krassen op het glas die op foto’s duidelijk zichtbaar zijn.
    Hierdoor is het water op de dag van de foto’s mooi helder, heb je weinig zweefvuil en je krijgt geen vlekken van waterdruppels op de foto’s.

De kamer

Voordat je begint de kamer verduisteren. Zorg dat er geen lichtpunten zichbaar zijn. Vaak zie je mooie foto’s maar een weerspiegeling van een lamp of raam trekt ongewild de aandacht. Voorkom dit door de kamer zo donker mogelijk te maken. Ook is het scherpstellen op de vissen moeilijker omdat de autofocus van de camera zich richt op het “object” op het glas (de weerspiegeling).

De Inhoud van het aquarium

Bedenk van te voren waar je een foto van wil maken. Planten zullen niet zo heel veel van hun plek komen  en weinig bewegen. Dit is ideaal om op te oefenen. Zorg dat je planten er goed uitzien, zij staan straks tenslotte ook op de foto. Vermijd witte stenen of grind. Als je gebruik maakt van een flitser dan krijg je waarschijnlijk overbelichte foto’s.

Hoogst waarschijnlijk wil je niet alleen foto’s van je planten maar ook van de vissen. Bestudeer de vissen eens een tijdje. Waar zwemmen ze? Hoe zwemmen ze? Bedenk daarbij dat het makkelijker is om een vis te fotograferen die vooraan zwemt als een vis die achteraan tussen of onder de bladeren zit. Wellicht zul je de inrichting iets moeten veranderen om de soort die je op de foto wil zetten naar voren te lokken. Algeneters kiezen bijvoorbeeld vaak een stuk hout waarachter ze zich verschuilen. Probeer het hout eens om te draaien. De kans is groot dat de algeneter gewoon zijn eigen plekje weer opzoekt maar nu aan de goede kant voor een foto.

Baryancistrus xanthellus - Golden Nugget
Baryancistrus xanthellus – Golden Nugget

Deze L018 Golden Nugget verborg zich achter dit stuk hout. Door het hout om te draaien wordt hij zichtbaar voor de foto.

Heel belangrijk: voer de vissen niet voor het fotograferen. De vissen trekken voer uit elkaar om het in hapklare brokken naar binnen te werken. Hierbij strooien ze wat los materiaal in het rond waardoor je meer zweefvuil krijgt. De bodembewoners raken wat opgewonden en met een paar stevige klappen van hun staart werpen ze vuil op, wat op de bodem ligt. Heb je bijvoorbeeld meervallen die echt niet naar voren willen komen dan is het voeren, een van de mogelijkheden om ze naar voren te lokken. Dit gaat uiteraard niet als ze al gegeten hebben.

Veel plezier

Heb je de hele voorbereiding doorlopen?  Dan is het nu tijd geworden om de camera erbij te pakken. De instellingen van de camera, gebruik van flitsers, het gebruik van een foto-aquarium, volgen in andere artikelen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!