Apistogramma ortegai speciaal aquarium

Apistogramma ortegai Speciaal Aquarium

Het aquarium is speciaal opgezet om een paar Apistogramma ortegai te kunnen huisvesten. Om het gedrag van deze dieren goed te kunnen zien bevat het aquarium voldoende schuilplaatsen en weinig andere vissoorten.

De inrichting bestaat uit 0,4 tot 0,8 millimeter filterzand maar daarop veel hout. Er is veel ruimte voor de vissen open gelaten maar er is wel gezorgd voor voldoende zichtbrekers. Het is natuurlijk opgebouwd met schuilplaatsen zoals Catappablad en kokosnoten.

De waterwaardes liggen rond de KH 4, pH 8, GH 6. Nitraat is wat aan de lage kant met een waarde van 0,3 en nitriet is niet meetbaar. Eens in de week a anderhalve week wordt er water ververst. Meestal wordt er dan zo’n 40% van het water vervangen.

Het filter wordt eens per maand aangepakt, het filtermateriaal wordt dan in aquarium water uitgespoeld. Dode blaadjes van de planten worden verwijderd wanneer dat nodig is.

De techniek

Het aquarium zelf is een Juwel Rio 180 met een lengte van 101 centimeter, 41 centimeter diep en 50 centimeter hoog wat meer dan genoeg ruimte is voor de Apistogramma ortegai.

De verwarming is een Eheim 150 Watt. Voor het buitenfilter was het even zoeken naar het merk, dit staat namelijk niet op de boven- of zijkant van het filter maar het betreft een Sunsun 18 Watt HW-302 die maximaal zo’n 1.000 liter per uur verpompt wat ruim voldoende is om het water goed te filteren.

De verlichting bestaat uit de standaard Juwel T8 lichtbalk. De lampen zijn van GLO, één keer een Floraglow en één keer een Sunglow.

De diersoorten

Apistogramma ortegai
Apistogramma ortegai

Zoals gezegd is dit aquarium speciaal opgezet voor de Apistogramma ortegai met weinig andere soorten. Het lijstje is dan ook betrekkelijk kort:

Apistogramma ortegai
Chaetostoma formosae – L444
Nannostomus marginatus
Pomacea bridgesii – Appelslakken

De planten

Het aquarium bevat drie plantensoorten:

Valisneria
Anubias
Nymphaea zenkeri – Rode Tijgerlotus

Video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!