Anatome helena

Anatome helena – de beste oplossing tegen een slakkenplaag?

()

Anatome helena wordt niet voor niets Slaketende Slak genoemd. Dit kleine slakje heeft voornamelijk kleine slakjes op het menu staan. Is de Anatome helena daarmee de beste oplossing tegen een slakkenplaag? Ja en nee….In dit artikel leggen we het allemaal aan je uit!

P.s…..ik weet dat de naam eigenlijk Anentome helena is….alleen wordt er door liefhebbers 10.000 keer per maand gezocht naar Anatome helena….en slechts 100 keer op de juiste naam. Volg gerust de link hierboven voor meer informatie over deze interessante slak!

Hoe komen slakken in je aquarium

Slakken vinden vaak altijd wel een weg naar het aquarium. Ze kunnen als klein slakje meekomen op ornamenten of op planten. Vaker zijn het echter de eitjes die in het aquarium terechtkomen. Vanuit andere aquariums of vanuit de winkel liften de eieren mee. De eieren komen uit in het aquarium. De meeste aquariums krijgen op deze manier vanzelf slakken in het aquarium.

Slakken in het aquarium zijn doorgaans niet erg. De slakken eten overgebleven rommel en voer. Ze kruipen vaak door het substraat en houden daarmee de bodem schoon en luchtig. Al met al zijn slakken doorgaans nuttige medebewoners van het aquarium. De Anatome helena is daar geen uitzondering op.

Hoe ontstaat een slakkenplaag

Slakken zijn zoals gezegd goed opruimers van overgebleven voer en ander afval op en in de bodem. Maar hoe ontstaat dan een slakkenplaag?

Vissen in het aquarium eten maar een bepaalde hoeveelheid voer. Al het voer wat blijft liggen is een voedselbron voor slakken. Het is daarom belangrijk om de vissen in het aquarium niet teveel te voeren. Voer ze niet meer dan ze in een paar minuten kunnen eten.

Een andere voedselbron voor slakken zijn de dode bladeren die van planten afkomstig zijn. Als deze bladeren op de bodem blijven liggen vormen ze perfect voer voor slakken. De slakken eten meestal geen levende bladeren, dode bladeren zijn echter een ander verhaal.

Slakken zijn goed in staat om grote hoeveelheden eieren te produceren. Zeker bij voldoende aanbod aan voer leggen ze veel eieren. Als er voldoende voedsel is, blijven alle kleine slakjes leven. Al snel zijn er meer slakken dan je zou willen. De bodem krioelt van de slakken en dan komt de vraag! Hoe kom je van al die slakken af?

Hoe bestrijd je een slakkenplaag met Anatome helena

De slakkenplaag bestrijd je niet alleen met het plaatsen van een paar Anatome helena. De slakkenplaag is namelijk niet de oorzaak van het probleem. Het probleem is veroorzaakt door teveel voeren of het niet correct onderhouden van het aquarium. Het bestrijden van een slakkenplaag vraagt daarom om een paar stappen:

Voer

Voer je vissen niet meer dan ze in een paar minuten op kunnen eten. Er mag geen voer meer blijven liggen.

Onderhoud

Verwijder alle dode bladeren en afval. Hevel al het vuil wat op de bodem ligt regelmatig af. Gebruik een vuilklok om de bodem om te woelen en afval in de bodem te verwijderen.

Slakken verwijderen

Met alleen het verwijderen van het overschot aan voer ben je er nog niet. Slakken zijn heel goed in staat om in grote aantallen voor lange tijd te overleven als ze minder voer krijgen. Je wil dus ook een groot deel van de slakken verwijderen. Dit kan op meerdere manieren.

Slakken bestrijden met Anatome helena

Zoals gezegd kun je met Anatome helena een slakkenplaag bestrijden. Dit slakje eet namelijk andere slakken. Ze jagen op twee verschillende manieren op slakken:

  • Ze begraven zichzelf in het substraat. Je ziet dan alleen een slurf boven het substraat uitkomen. Als een slak voorbij komt komen ze te voorschijn en pakken de slak
  • Anatome helena kunnen zich snel voortbewegen. Ze “racen” door de bak op zoek naar andere slakken.

Als ze eenmaal een slak hebben gevonden plakken ze zich vast op de slak. Met een soort slurf zoeken ze een opening waarmee ze bij het vlees van de slak kunnen komen. Deze slurf heeft een soort rasptong. Hiermee eten ze de slak. Op veel sites wordt vermeld dat ze een soort gif gebruiken maar dat is niet juist!

Anatome helena eet alle normale slakken zoals poelslakken, appelslakken maar ook puntslakken staan op het menu. De puntslak heeft echter niet hun voorkeur, ze eten liever ander voer en pas als laatste de puntslak. Het is daarom belangrijk ook het voeren en afval aan te pakken.

Anatome helena eet een slak

Anatome helena plant zich overigens maar langzaam voort. Het duurt dus even voordat je veel Slaketende Slakken hebt om een grote plaag aan te pakken. Op de lange duur zullen ze zeker alle slakken aanpakken die zich in je aquarium hebben verzameld. Je hoeft niet bang te zijn dat ze zelf een plaag gaan vormen. Nadat de slakkenplaag is opgeruimd, planten ze zich nog maar heel langzaam voort. Ze voeden zich dan alleen nog met de laatste restjes afval.

Andere methodes om slakken te bestrijden en verwijderen

Om de Anatome helena in het begin te helpen met het bestrijden van een slakkenplaag kun je een overschot aan slakken verwijderen. Verwijder de slakken net zolang totdat de Anatome helena de slakken onder controle kunnen houden.

De Slakkenval

JBL slakkenval
JBL slakkenval

In de winkel zijn kant en klare slakkenvallen beschikbaar. Je plaatst wat voer in de val. De slakken komen op het over af. Als je na een paar uur de val verwijderd, kun je eenvoudig de slakken uit de val en het aquarium verwijderen.

Je hebt geen gif nodig wat weer andere problemen met zich meebrengt en de slakken kunnen de val niet meer verlaten. Simpel en doeltreffend!

Komkommer

Net als bij een slakkenval, komen de slakken op komkommer af. Plaats een stuk komkommer op de bodem van het aquarium. Als het gaat drijven, kun je de komkommer verzwaren door er bijvoorbeeld een vork in te prikken. Als de komkommer vol met slakken zit, kun je de komkommer met slakken eenvoudig uit het aquarium halen. De beste tijd om dit te doen is vlak nadat de lichten zijn uitgegaan. Laat de komkommer niet langer dan een paar uur in het aquarium zitten. De komkommer vergaat vrij snel en je wil het water niet te veel belasten.

Slakkengif

Een methode die je niet samen met Anatome helena kunt combineren is het gebruik van slakkengif. Als je slakkengif in het aquarium gebruikt dan gaan al je slakken dood. Ook de Anatome helena gaat dood van slakkengif.

Gastropex slakkengif
Slakkengif

Twee soorten gif die veel gebruikt worden voor het bestrijden van slakken in het aquarium zijn Flubenol en Gastropex. Gif is snel, doeltreffend en ruimt alle slakken op.

Is het daarmee een goede methode…..nou naar mijn idee niet echt. Het gebruik van slakkengif heeft namelijk een paar nadelen:

  • het is makkelijk, dood alle slakken maar biedt geen oorzaak van het probleem: teveel voer/te weinig onderhoud
  • alle slakken zijn dood, teveel aan voer en afval blijft nu helemaal liggen.
  • alle slakken gaan tegelijk dood en belasten het water nog meer

Door de combinatie van alle dode slakken, teveel aan voer/te weinig onderhoud ontstaat nu een volgend probleem. De waterkwaliteit kan nog verder achteruit gaan met nog meer problemen als gevolg.

Slakkenplaag bestrijden met Botia’s

Een veel gehoord advies wat vooral op Facebook maar herhaald blijft worden is het bestrijden van slakkenplagen met Botia’s. Hoewel sommige Botia’s slakken eten, kleven er ook nadelen aan het gebruik van Botia’s. Deze nadelen worden vaak niet vermeld. Lees ze goed door voordat je besluit om Botia’s te kopen om slakken te bestrijden!

Botia’s zijn groepsdieren. Ze moeten in groepen worden gehouden van minimaal 6 maar eigenlijk liever nog veel meer. Niet elk aquarium is ingericht op het houden van deze groepsdieren. Ze kunnen ook niet samengehouden worden met alle andere vissoorten.

Chromobotia macracanthus - Clown Botia
Chromobotia macracanthus – Clown Botia

Vaak worden Clown Botia’s aangeraden. Ook dit zijn groepsdieren en horen dus met meerder exemplaren gehouden te worden. Ze worden daarbij ook nog eens heel groot. Ze kunnen uitgroeien tot zo’n 30 centimeter lengte! Lang niet voor elk aquarium geschikt.

Als laatste reden om geen Botia’s te gebruiken….niet alle Botia’s eten slakken. Ja, sommige Botia’s eten slakken en zijn daar vrij goed in. Alleen niet alle Botia’s doen dat. Zelfs bij de soorten die erom bekend staan slakken te eten, doen dat niet allemaal.

Slakken bestrijden met Kogelvissen

Kogelvis

Een tweede vissoort die vaak wordt genoemd om slakken te bestrijden is de Kogelvis. In de winkel vergeten ze helaas vaak te vermelden dat veel kogelvissoorten eigenlijk brakwater vissen zijn. Er zijn wel een aantal zoetwater kogelvissen.

Let echter op dat veel Kogelvissen weliswaar slakken eten, maar ook vis. Als de makkelijke te vangen slakken zijn opgegeten, kunnen veel soorten overstappen op vis. Voordat je kogelvissen aanschaft is het daarom beter om eerst uit te zoeken welke soort je koopt! Bekijk welke waterwaardes ze nodig hebben en wat ze eten.

Ook als je Kogelvissen aanschaft om de slakken op te ruimen blijf je met het oorspronkelijke probleem zitten. De aanschaf van Kogelvissen helpt je mogelijk wel van slakken af maar je zal nog steeds de oorzaak van de slakkenplaag aan moeten pakken!

Conclusie

Anatome helena is dus een ideale manier om slakken te bestrijden….maar de slak vormt slechts een onderdeel van de oplossing. Ze kunnen op langere termijn je slakken onder controle houden en zorgen zelf nooit voor een slakkenplaag. Volg de stappen zoals hiervoor beschreven en krijg daarmee een aquarium zonder een lelijke laag slakken op de bodem!

Copyright foto’s

RSX – CC BY-SA 3.0
Werner73 – CC BY 3.0

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

2 comments

  1. Alles klopt wat hier boven staat geschreven,zelf alles uit getest en 30j winkel gehouden….Groeten Guy.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!