Cryptocoryne wendtii ”green”

De Cryptocoryne wendtii ‘green’ is een voorgrond pland die ook geschikt is voor de kleinere aquaria.

Cryptocoryne wendtii ”green”

Cryptocoryne wendtii “green” is geschikt voor kleine aquariums. Wanneer hij in een open plek groeit, ligt hij als het ware op de bodem. Net als de meeste andere Cryptocoynes uit Sri Lanka groeit hij ook goed in hard water. Net als veel andere planten kan hij woorden aangetast door de cryptocoryne ziekte. Een manier om dit te voorkomen is door alleen de nieuwste 4 tot 5 bladeren aan de plant te laten zitten wanneer je hem plant. Het maakt een goede voorgrond plant, zelfs in kleine aquaria.

Familie: Araceae
Herkomst: Sri Lanka
Hoogte: 5 – 10 centimeter
Breedte: 8 – 10 centimeter
Temperatuur: 20 – 30 graden
pH: 5.5 – 8
Lichtbehoefte: Weinig

Vermeerderen

De plant vermeerderd zich door het vormen van uitlopers. Zorg dus voor een niet al te stevige bodemstructuur zodat de uitlopers niet al te veel hinder ondervinden. De uitlopers vormen vanaf de moederplant een lange sliert aan nieuwe plantjes. Trek je 1 plantje uit de bodem dan komen de andere plantjes vanzelf mee. Cryptocoryne’s houden er niet van om verplaatst te worden. Knip dan ook de uitloper door met een schaartje om alleen de ongewenste of verkeerd geplaatste plantjes te verwijderen.

Snoeien

Cryptocoryne kun je snoeien door de lange bladeren zo dicht mogelijk bij de rozet af te knippen. Hierdoor ontstaan vanzelf weer nieuwe bladeren. Niet alle bladeren tegelijk verwijderen maar begin met de grootste en laat de kleinste bladeren staan. Als er voldoende kleine bladeren bij zijn gekomen kun je de grootste weer wegknippen.

Eén of twee keer per jaar kun je ook de hele plant eruit halen en de scheuten herplanten.

Gele bladeren

Cryptocoryne hebben ijzer nodig. Veel aquaria hebben een tekort aan ijzer wat de planten kunnen opnemen. Aan een Cryptocoryne is het goed te zien als ze een ijzer tekort hebben, de bladeren worden dan geel. Voeg in dat geval vloeibare ijzermest (Fe) toe om de plant weer gezond te krijgen.

Verslijmen

Cryptocoryne’s kunnen slecht tegen plotselinge veranderingen in omstandigheden. Schommelingen in temperatuur, ineens veel meer/minder licht, verplaatsen van de plant etc kan er toe leiden dan de bladeren gaan verslijmen. Als je zorgt voor stabiele waterwaarden en omstandigheden en de plant verder met rust laat komt het vaak vanzelf weer goed.

Auteur

Tropica.com – John de Lange

Copyright foto’s

Tropica.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

wendtii

Herkomst

Hoogte minimaal

5

Hoogte maximaal

10

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

30

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cryptocoryne wendtii ”green”” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *